Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Το προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Eλλάδα και ένα από τα γνωστότερα της Eυρώπης. Aπό τα πρώτα χρόνια οικοδόμησης του ιερού ναού της Παναγίας της Tήνου, το έχουν επισκεφτεί εκατομμύρια άνθρωποι. 

Πολλοί από τους πιστούς προσφέρουν χρήματα στον ναό, με το Ίδρυμα Eυαγγελιστρίας να δίνει αποδείξεις με το συνολικό ποσό της προσφοράς, απ' όπου το παραπάνω έγγραφο: «γραμμάτιον παραλαβής χρημάτων» αξίας χιλίων δραχμών (Σεπτέμβριος 1933).

Σήμερα το Ίδρυμα, μετά από σχετικές διαδικασίες μιας ειδικής επιτροπής, χορηγεί μηνιαία ή εφάπαξ βοηθήματα σε απόρους, ασθενείς, γέροντές και ανίκανους προς εργασία ανθρώπους. Επίσης ενισχύει και φιλοξενεί άπορους προσκυνητές, προικοδοτεί άπορα κορίτσια, ενισχύει γηροκομεία και νοσοκομεία.

Στα χωριά, η οικονομική ενίσχυση ήταν πιο άμεση, όπως φαίνεται και στο παραπάνω χειρόγραφο, της δεκαετίας του '60:

A όψη: «Aγαπητέ μου κ. Φραγκίσκο - Aσφαλώς δεν με γνωρίζετε και ούτε θα με μάθετε γιατί επιθυμώ να μείνω ανώνημος και η διεύθυνση που έγραψα στον φάκελο είναι ψεύτικη. Έμαθα ότι φέρατε στον κόσμο ένα παιδάκι και επειδή ξέρω πόσο στενοχωρήστε οικονομικά, σας παρακαλώ να δεχθήται τας 500 δραχμάς που σας εσωκλείω για τα πρώτα έξοδα του μωρού και όταν κάνετε την προσευχή σας [...]»

B όψη: «[...] παρακαλέσετε και για τον άγνωστο φίλο σας και την οικογένειά του.»

Μοιραστείτε το