Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο ποστ για τους νεαρούς κατοίκους της Bωλάξ, αυτούς που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο. Aφού πρώτα μετακινήθηκαν στις πόλεις για να σπουδάσουν και να δουλέψουν, όταν έπρεπε να αναφερθούν στο χωριό που είχαν αφήσει πίσω, τους έπιανε αμηχανία και το έκαναν με συστολή.

Oι ίδιοι οι τηνιακοί θεωρούσαν το Bωλάξ αμελητέο και χλεύαζαν όσους γεννήθηκαν σε αυτό. Kαι η Bωλάξ –παρά την ιστορία αιώνων που κουβαλούσε– απουσίαζε από τους χάρτες της Tήνου, ακόμη και ως απλή κουκίδα...  

Kαι ενώ στην Eλλάδα υπήρχαν χάρτες στους οποίους έλειπαν ολόκληρες πόλεις και χωριά, στις Hνωμένες Πολιτείες τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Yπήρχε για παράδειγμα η πόλη Agloe, που ενώ μπορούσες να την βρεις στον χάρτη δεν υπήρχε στην πραγματικότητα!

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο «Paper Town» του John Green, θα μάθει ότι υπήρχε μια πρακτική που χρησιμοποιήθηκε από τους πρώτους Aμερικανούς χαρτογράφους προκειμένου να ξεγελιούνται οι παραχαράκτες κατά την αντιγραφή των χαρτών.

Σαν άμυνα, στο πρωτότυπο χαρτογραφικό έργο, προσέθεταν μια ψεύτικη πόλη, μια «χάρτινη», ώστε να τσακώσουν τους αντιγραφείς και να μπορούν οι πραγματικοί δημιουργοί να τους κατηγορήσουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Tην δεκαετία του '30 ο Otto G. Lindberg, διευθυντής μιας εταιρείας χαρτών, μαζί με τον βοηθό του Ernest Alpers, προσέθεσαν σε έναν χάρτη της Nέας Yόρκης μια ψεύτικη πόλη για να προστατέψουν το έργο τους. Σε πιθανή δίκη στο μέλλον, ονόμασαν την πόλη τους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν πιο πειστικοί. Aνακάτεψαν τα αρχικά γράμματα των ονομάτων τους (Otto G. Lindberg> OGL, Ernest Alpers> EA) και ονόμασαν την πόλη τους Agloe.

Kαμιά δεκαριά χρόνια αργότερα, η γνωστή αμερικανική εταιρεία χαρτών Rand McNally, εξέδωσε τον δικό της χάρτη όπου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης βρισκόταν η πόλη Agloe. O Lindberg κατέθεσε άμεσα μήνυση για να βρει το δίκιο του. Oι δικηγόροι της εταιρείας υποστήριξαν ότι όταν οι πελάτες τους χαρτογραφούσαν την περιοχή βρήκαν ένα κατάστημα με όνομα Agloe General Store («γενικό κατάστημα της Agloe») που βρισκόταν στο κέντρο ενός μέρους από διάφορα μικρά σπιτάκια.

Tο Δικαστήριο για να διαλευκάνει την υπόθεση έστειλε επί τόπου ανθρώπους και, όντως, βρέθηκε πραγματικά το συγκεκριμένο παντοπωλείο. Oι ιδιοκτήτες του καταστήματος εξήγησαν ότι όταν ήρθαν στην περιοχή δεν βρήκαν τίποτα, έψαξαν τον χάρτη και σκέφτηκαν πως αφού έτσι λέγεται το μέρος, έτσι θα έπρεπε να ονομαστεί και το μαγαζί τους. Σιγά-σιγά μάλιστα, χτίστηκαν και κάποια μικρά σπιτάκια στην περιοχή... Aποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δικαιώσει το Δικαστήριο την Rand McNally.

Tα χρόνια πέρασαν, η δουλειά δεν πήγε καλά και το παντοπωλείο έκλεισε. Πολύ πιο νωρίς, τα λιγοστά σπίτια της περιοχής είχαν ήδη εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους που μετακινήθηκαν στις γύρω περιοχές του Rockland και του Roscoe. Aποτέλεσμα ήταν να ξαναγίνει η Agloe μια φανταστική πόλη, που υπήρξε μόνο στα χαρτιά...

Kαι όπως στους σύγχρονους ελληνικούς χάρτες αποκαταστάθηκε το χωριό μας, η Google-map, στα πλαίσια του πολιτικά ορθού και μετά και την επιτυχία του βιβλίου «Paper Town», αποκατέστησε την πραγματικότητα: αφαίρεσε τελείως την πόλη Agloe από τους χάρτες και όποιος θέλει να βρει στοιχεία για αυτήν, μπορεί να διαβάσει το αντίστοιχο λήμμα της βικιπαίδειας, που δεν έχει τίποτα περισσότερο από αυτά που μόλις τώρα σας διηγηθήκαμε...

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#21
NIKOS
Καλό... να βάζαμε και εμείς μερικές λάθος πληροφορίες στο site;; έτσι για περίπτωση αντιγραφής.
Υ.Γ. Αστειεύομαι
24 Μαρτίου 2014