Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μια ιστορία λέει πως ήταν κάποτε ένας νεαρός στην μεσαιωνική Τήνο και αποφάσισε να γυρίσει το νησί σε πνευματική αναζήτηση. Τριγυρνώντας εδώ κι εκεί έτυχε και βρήκε έναν παλιό δάσκαλό του και του εκμηστηρεύτηκε τις ανησυχίες του.

Ο δάσκαλος του είπε: Νομίζω ότι καταλαβαίνω τι αναζητάς. Άσε με να σου δώσω το όνομα κάποιου που γνωρίζω, ενός καλαθά στη Βωλάξ. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά για σας και θα μπορούσες να γίνεις μαθητής του. Αν αυτό συμβεί, άσε με να σου δώσω μονάχα μία συμβουλή: Μην του μιλήσεις για πνευματικές ανησυχίες, μόνο άσ' τον να σου μάθει την τέχνη του.

Πράγματι, ο νεαρός βρέθηκε στην μεσαιωνική Βωλάξ και όντως τα πράγματα πήγαν καλά μεταξύ τους και έγινε μαθητής του καλαθά.

Περάσαν χρόνια και ο νεαρός έμαθε να φτιάχνει καλάθια. Χρόνο με το χρόνο έκοβε τις βέργες, τις καθάριζε, τις έβρεχε, τις λύγιζε. Στέγνωνε τα καλάμια, τα έσκιζε, τα έπλεκε. Έφτιαχνε κοφίνια, πανέρια, κόφες, καλάθια όλων των λογιών. Πολλοί άνθρωποι αγόραζαν τα καλάθια του, χρήσιμα για ένα σωρό πράγματα. Είχαν αρχίσει να τα ξεχωρίζουν ως τα πιο όμορφα και ελαφριά. Τα καλάθια του έλεγαν τις δικές τους ιστορίες και συντρόφευαν τις καθημερινές δουλειές των ανθρώπων.

Περάσαν κι άλλα χρόνια και μια μέρα ο καλαθάς είπε στον νεαρό: Έχεις γίνει πια φτασμένος καλαθάς. Ξεχωρίζεις την βέργα χωρίς να την κοιτάς, βάζεις χαρά στο πλέξιμό σου και η καρδιά σου ακούει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα καλάθια σου. Εγώ μεγαλώνω και σύντομα θα φτάσω στο τέλος της ζωής μου. Θέλω να αφήσω αυτό το εργαστήρι σε σένα.

Ο νεαρός ξεκίνησε να διαμαρτυρηθεί αλλά ο καλαθάς συνέχισε.

Άκουσέ με. Μια μέρα ένας νεαρός θα έρθει σε σένα, τριγυρνώντας σε μια πνευματική αναζήτηση. Ίσως τα πράγματα πάνε καλά για σας, κι αυτός γίνει μαθητής σου. Αν γίνει έτσι, άσε με να σου δώσω μονάχα μια συμβουλή: Μην του μιλήσεις για πνευματικές ανησυχίες. Μόνο δίδαξέ τον την τέχνη σου.

 

Μοιραστείτε το