Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Εκδράμαμε εις τας εξοχάς!

Έφτασε η ήμερα που πολλοί από μας στο χωριό περιμέναμε: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012. Από τις 07:30 το πρωί είχαμε συγκεντρωθεί όλοι μας και η εφετινή φθινοπωρινή εκδρομή του χωριού μας, ξεκινούσε... Προορισμός; Τα χωριά του καταπράσινου και ειδυλλιακού Πάρνωνα!

Η παρέα μικρή –ίσως μικρότερη από κάθε άλλη φορά– όμως, πάντα, τόσο ζεστή και κεφάτη. Παρά τους μικρούς και τους μεγαλύτερους που μας έλειψαν, ο χρόνος που είχαμε να βρεθούμε όλοι μαζί, τα κεράσματα, τα ανέκδοτα και οι διηγήσεις, κατόρθωσαν γρήγορα να μας ζεστάνουν. Xαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε και ήρθαμε όλοι μας πιο κοντά σε ένα κατάφυτο μέρος που διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.

Πρώτη στάση η Τρίπολη, που μας... υποδέχτηκε με ζεστό πρωινό καφέ. Αμέσως μετά, η ανάβαση προς τα γραφικά χωριά του Πάρνωνα· μέσα από μαγευτικά δάση πλούσια από έλατα, μαυρόπευκα, καρυδιές και καστανιές επισκεφτήκαμε τον Βασσαρά, τη Βαμβακού, τον Άγιο Πέτρο και καταλήξαμε στις Καρυές όπου και διανυκτερεύσαμε.

Περπατώντας στα άγνωστα δάση της περιοχής, σηκώσαμε τα μανίκια και μαζέψαμε κάστανα και μανιτάρια εμπνευσμένοι από το υπέροχο περιβάλλον. Δεν πέρασε πολύ ώρα και σε ένα από τα καφενεία του χωριού, γύρω από μια ξυλόσομπα, μαζευτήκαμε για τον απογευματινό μας καφέ και τις όμορφες κουβεντούλες μας. Όσοι ένιωθαν να πεινάνε, διάλεξαν μια παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού και δοκίμασαν ποιοτική, γνήσια ελληνική κουζίνα.

Όταν ξημέρωσε η Κυριακή, το χωριό μπροστά μας, μας καλούσε για μια βόλτα μέχρι τις Καρυάτιδες, αντίγραφα των αντιστοίχων του Ερεχθείου της Ακρόπολης. Γύρω μας, συναντήσαμε παντού ανθρώπους ζεστούς και φιλόξενους. Άξια αναφοράς η κυρία Μαρία από τις Καρυές, γεμάτη ζωντάνια, μας φρόντισε και μας φίλεψε ένα υπέροχο σπιτικό γαλακτομπούρεκο, που είχε ετοιμάσει η κουμπάρα της, και το οποίο ετοιμάστηκε ειδικά για μας κατά την ώρα της αναχώρησής μας.

Αφήνοντας πίσω μας τις Καρυές, προχωρήσαμε στην Μονή Μαλεβή και στην συνέχεια, διασχίζοντας τον καταπράσινο Πάρνωνα με την εκπληκτική του ομορφιά καταλήξαμε στο γραφικό χωριό της Καστάνιτσας· ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, με ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα, στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο και μοναδικά πέτρινα σοκάκια. Στο "Κουτούκι του Λιακούρη" γευτήκαμε τοπικές συνταγές, ολοκληρώσαμε και το τελευταίο κομμάτι του γαλακτομπούρεκου που μας είχε προσφέρει η κυρά-Μαρία και δεχθήκαμε για άλλη μια φορά την φιλοξενία των ανθρώπων.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στον Πλάτανο, ένα μικρό χωριό, όνομα και πράγμα: τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά έδωσαν το στίγμα τους. Η μέρα πέρασε, ο ήλιος έφυγε, ο ουρανός σκοτείνιασε, ήρθε η ώρα της επιστροφής. Άλλη μια εκδρομή έφτασε στο τέλος της, αφήνοντάς μας όμορφες αναμνήσεις... μέχρι την επόμενη!

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές, δίνουμε συγχαρητήρια για την σωστή επιλογή του τόπου, και χαιρετούμε όλους όσοι συμμετείχαν κάνοντας απολαυστική και αξέχαστη αυτή την εκδρομή. Περιμένουμε ανυπόμονα την επόμενη και ελπίζουμε στη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας, και από το χωριό και από φίλους του χωριού μας.

Καλό χειμώνα να έχουμε!

φωτό: Μαργαρίτα Καλιαμούτου

 

Για την μεταφορά: nikal 06/2015

Μοιραστείτε το