Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Λόγω των ημερών...

Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821 με τη σημασία της θέσης να γίνεται γρήγορα αντιληπτή τόσο από την τοπική ηγεσία της επανάστασης όσο και από τους Οθωμανούς. Το 1822 η πόλη πολιορκήθηκε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη ωστόσο, μετά από δυόμιση μήνες οι Τούρκοι έλυσαν την πολιορκία έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες. 

Την επόμενη χρονιά ένα νέο τουρκικό στράτευμα με επικεφαλής τον Μουσταή Πασά κατευθύνθηκε προς το Μεσολόγγι για να του επιτεθεί αλλά αναλώθηκε ανεπιτυχώς στην πολιορκία του γειτονικού Αιτωλικού.

Το 1825 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό και κατευθύνθηκε στην Πελοπόννησο όπου ενώθηκε με τα στρατεύματα του Κιουταχή, σκοπεύοντας και αυτός στην άλωση του Μεσολογγίου .

Μετά τον Κιουταχή η δυνατότητα του ελληνικού στόλου να ανεφοδιάσει την πόλη είχε καταστεί αδύνατη, με αποτέλεσμα οι αμυνόμενοι να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση και η πείνα να αρχίσει να θερίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτές συνθήκες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι της πόλης πήραν την απόφαση για την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι. Η έξοδος ορίστηκε μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων. 

Το Μεσολόγγι παρέμεινε υπό την τουρκική κυριαρχία μόλις για 3 χρόνια.

Η πτώση του Μεσολογγίου, αν εξαιρέσει κανείς τον αριθμό των θυμάτων της, επέδρασε θετικά στην εξέλιξη του ελληνικού απελευθερωτικού πολέμου, αναθέρμανε το φιλελληνικό κίνημα και επιτάχυνε τις διαδικασίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος: Στις 2 Μαΐου 1829 η πόλη παραδόθηκε με συνθήκη στο νέο ελληνικό κράτος, δηλαδή στους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της.

Για τους μελλοντικούς ιστορικούς της Βωλάξ, όπου «Μεσολόγγι» βάλτε τη λέξη «Παπαδικό».

(Αυτά για σήμερα, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Παιδιά, τώρα που θα χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα βγαίνουμε από την τάξη ήσυχα, χωρίς να τρέχουμε ή να σπρώχνουμε και πηγαίνουμε κάτω στην αυλή για να παίξουμε, εντάξει;)

Το facebook και το instagram δεν έχουν μνήμη. Αυτή εξαντλείται στα γενέθλια των χρηστών του.

Το viber εξαφανίζεται από μόνο του, μόνο παρόν γνωρίζει.

Στο site αυτό —και στα χαρτιά του χρόνου— μπορείς να διαβάσεις για τον Μάρκο τον Γκανάνη

που στον ύπνο του, έκλεινε ζωή και θάνατο στο ίδιο κρεβάτι.

Tην κυρα-Αγγελική του Μπρούνου αν την γνώριζες μια φορά, δεν τη ξεχνούσες ποτέ.

Για εκείνους που τη θυμούνται, για κείνους που τη γνώρισαν δηλαδή, να πω πως έφυγε κι αυτή.

Κάτι μου λέει ότι δε θα ’ναι και πρώτο θέμα στις ειδήσεις αυτές τις μέρες

Σκέψεις για τον τουρισμό στη Βωλάξ

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: αναμφισβήτητα ο τουρισμός προσφέρει οικονομικά οφέλη σε έναν τόπο. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει το εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αναπτύσσει το εμπόριο. Iδιαιτέρως μάλιστα όταν ο αριθμός των τουριστών κατά τις περιόδους αιχμής ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των ντόπιων κατοίκων. Μαζί όμως με τα οφέλη που έχει η ανάπτυξη του τουρισμού, υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η υιοθέτηση συμπεριφορών που στοχεύουν στο εύκολο χρήμα, η εξάντληση των υδάτινων πόρων, η αύξηση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, η εμπορευματοποίηση της παράδοσης κ.ά. συνέχεια...

φωτ. Ανδρέας Βιδάλης

Λίγες ώρες έμειναν πριν πούμε αντίο στο 2023.

Ας κρατήσουμε τις στιγμές που μας σημάδεψαν στην καρδιά μας και ας ελπίσουμε σε ένα φωτεινό και γελαστό 2024.

Από όλους εμάς ευχές για υγεία και αγάπη.

Ομάδα Volax.gr

 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πολλή, πολλή αγάπη.

Ευχόμαστε οι γιορτές να σας βρουν με τα αγαπημένα σας πρόσωπα...

Να θυμάστε ότι τα καλύτερα δώρα είναι τα χαμόγελα, η στοργή και η κατανόηση.

Η ομάδα του volax.gr

Το πρόβλημα του καθαρισμού κεντρικών δρόμων από την άναρχη βλάστηση αποτελεί μια χρόνια κατάσταση, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βωλάξ επισήμανε επανειλημμένα, από τον Μάρτιο ήδη, στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Τήνου. Συγκεκριμένα, ο παρακαμπτήριος δρόμος που συνδέει το χωριό μας με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού βρέθηκε ν’ αποτελεί «παγίδα» για οδηγούς και πεζούς, όπως επίσης να εξελιχθεί σε εστία επιπλέον κινδύνων – από ερπετά ή πιθανές πυρκαγιές.
Ενεργώντας με σύνεση και διάθεση συνεργασίας, ο σύλλογος προέβη σε αρκετές εκκλήσεις αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνοντας αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους παράγοντες.
Ωστόσο, η κατάσταση στα μέσα Ιουλίου είχε ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτικότητας.
Με ενημέρωση προς τους απανταχού συγχωριανούς στο Βωλάξ για τη συγκέντρωση χρημάτων και με άμεση ανεύρεση ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμού και απομάκρυνσης ξερών άγριων χόρτων, κλαδιών από τα ερείσματα και τα πρανή του ασφαλτόδρομου (από το κοιμητήριο του Αγίου Μάρκου έως τη διασταύρωση).
Ήταν πάνω απ’ όλα η συγκινητική ανταπόκριση των Βωλαξιανών που διόρθωσε την πραγματικότητα… Ειδικά, τώρα, στην εποχή της μεγάλης επισκεψιμότητας με την αυξημένη προσέλευση τουριστών.
Τ
ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βωλάξ διατηρεί επιφυλάξεις, πάντως, για κάθε επόμενη ενέργεια που θα σχετίζεται με υποχρεώσεις του Δήμου Τήνου προς το χωριό και τους κατοίκους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βωλάξ επιθυμεί να αποστείλει θερμό χαιρετισμό προς όλους τους συγχωριανούς, μέλη και φίλους, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα και προχώρησαν ενεργά στην ενίσχυση της προσπάθειας επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που αφορά τον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου του χωριού μας. 
 
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και ο σύλλογος εκφράζει αφενός την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα (καθώς πράγματι η επικινδυνότητα για πεζούς και οδηγούς υπήρξε σημαντική) κι αφετέρου προβληματίζεται για την αδυναμία ουσιαστικής συνεργασίας και ειλικρινούς διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από την τοπική αυτοδιοίκηση. 
 
Το Δ.Σ. κρίνει, ωστόσο, ότι με τον υπεύθυνο ρόλο του στα ζητήματα που αφορούν το Βωλάξ, διόρθωσε την κάκιστη κατάσταση της πρόσβασης (αγριόχορτα, ψηλή βλάστηση) για τους εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες αλλά και για τους Βωλαξιανούς που επιστρέφουν το καλοκαίρι για διακοπές στον τόπο καταγωγής τους.  
 
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν άμεσα ήταν επαρκή για τις απαραίτητες εργασίες. Το συμπέρασμα, αν μη τι άλλο, είναι πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. 
 
Οι ευχαριστίες του Συλλόγου είναι δεδομένες προς όλους.
Υγ. Θα ακολουθήσει ανάρτηση με λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων απο την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, 
το Λαογραφικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βωλάξ,
διοργανώνουν το 4ο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής για μικρούς και μεγάλους. 

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από κοντά την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, να μάθετε την ιστορία της και να δημιουργήσετε τη δική σας χειροποίητη κατασκευή. 

 
Σας περιμένουμε!