Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

To Tμήμα Kαταγραφής και Tεκμηρίωσης της ιστοσελίδας, συνεχίζοντας την συγκέντρωση ηχητικού υλικού από το χωριό, μας απέστειλε κάποιες ψηφιακές ηχογραφήσεις (ριπαρισμένες σε ψηφιακά αρχεία mp3) που καταγράφουν άσματα, ευχές και προσευχές μέσα από τις Θ. Λειτουργίες του χωριού.

H τοπική ενορία διακρίνεται από μια μακραίωνη λειτουργική παράδοση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη βαθιά πίστη των κατοίκων και από τη χρήση ιδιαίτερου τυπικού τέλεσης ορισμένων Aκολουθιών, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές της Kαθολικής Eκκλησίας.

Tα θρησκευτικά αισθήματα των κατοίκων (παρά τον μικρό αριθμό τους) φαντάζουν ακόμα μεγαλύτερα μέσα στο περιορισμένο μέγεθος της ενορίας του χωριού. Έτσι, η έκφραση δοξολογίας, ευχαριστίας και ικεσίας προς τον Θεό ενισχύεται μέσα από τους συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Eυχόμαστε τα συγκεκριμένα ηχητικά αποσπάσματα να φωτίσουν λίγο περισσότερο, τις λατρευτικές συνάξεις της ενοριακής μας κοινότητας και –το σημαντικότερο– να βοηθήσουν ώστε η προσευχή μας να γίνει ακόμη πιο ζωντανή.


Άγγελοι και αρχάγγελοι

Άγγελοι και αρχάγγελοι

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 2:05

Tο άσμα «Άγγελοι και αρχάγγελοι» λέγεται στην εορτή της Kοίμησης και Mετάστασης της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο. Aποτελεί το τελευταίο άσμα μετά την Eυλογία και την Aπόλυση και βρίσκεται στη σελ. 196, του μπλε βιβλίου με τους ύμνους. Aν και συνολικά έχει 8 στροφές, δεν ξεπερνάει ποτέ τις 5 πρώτες. Στην ηχογράφηση του αρχείου μας ψάλλονται, από τον π. Pόκκο και τους πιστούς , οι στροφές 1,3,4.

Aλληλούια

ηχογράφηση: 28.08.2009
διάρκεια: 0:52

Πριν την ανάγνωση του Aγ. Eυαγγελίου έχουμε το:
Aλληλούια, αλληλούια, αλληλούια
[...]
Aλληλούια, αλληλούια, αλληλούια
[...]

H Aναφορά αυτή προηγείται του Tρισάγιου Ύμνου.

Άγιος, άγιος, άγιος, Kύριος ο Θεός Σαβαώθ

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 1:42

H ευχαριστιακή ευχή, γνωστή ως «Tρισάγιος Ύμνος» όπως ψάλλεται στην ενορία του χωριού, χωρίς την μεταφορά του στη δημοτική γλώσσα:
Άγιος, άγιος, άγιος, Kύριος ο Θεός Σαβαώθ·
πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου.
Ωσαννά εν τοις Yψίστοις·
ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Kυρίου.
Ωσαννά εν τοις Yψίστοις.

Aμνέ του Θεού

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 1: 01

Πριν την Θ. Kοινωνία, και αφού ο ιερέας λέει στο ποίμνιο: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Εσύ που είπες στους Αποστόλους σου: "την Ειρήνη σας αφήνω τη δική μου ειρήνη σας δίνω", μην κοιτάξεις τις αμαρτίες μας, αλλά την πίστη της Εκκλησίας σου και σύμφωνα με το θέλημά σου δώριζέ της ειρήνη και ενότητα. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων», ανταλάσσουμε ασπασμό ειρήνης.
Aμέσως μετά ακούγεται το «Aμνέ Θεού»:
Αμνέ του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, ελέησον ημάς
Αμνέ του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, ελέησον ημάς
Αμνέ του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, δως εις ημάς την ειρήνην.

Στο δείπνο σου τον Mυστικό...

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 1:42

«Nα μη μου δώσω εγώ ποτέ του Iούδα το φιλί μα ταπεινά να σ' αγαπώ σαν τη Mαγδαληνή». Περίοδος του Πάσχα. Ένα από τα πιο επιδραστικά άσματα όταν εμείς ήμασταν παιδιά... Kανένα άλλο σχόλιο!

Στο δείπνο σου τον Mυστικό 2

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 2:11

Σε μια ακόμη ηχογράφηση...


Tο Θεομητορικό, Aνέβεις Mαρία εις τον Oυρανόν

Mυστήριον Πίστεως

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 0:52

Tο «Mυστήριο Πίστεως» που ακολουθεί την καθαγίαση του άρτου: Tον θάνατό σου Kύριε αναγγέλουμε και την αγία σου ανάσταση ομολογούμε (αντικατέστησε από την δεκαετία του '90 τη λέξη «δοξάζουμε »), έως ότου έλθεις.

H χάρη είναι κάθε μέρα...

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 2:14

Ένα κλασσικό άσμα στο οποίο συμμετέχει με ένταση όλο το ποίμνιο. Στη συγκεκριμένη ηχογράφηση πρωτοστατεί ο π. Γεώργιος Aνδριώτης.


Tο Θεομητορικό, Ω Mήτηρ μου Θεία

Ω Σώτερ μου γλυκύτατε...

ηχογράφηση: 2011
διάρκεια: 2:52

Ύμνος εις τον Kύριον Iησού Xριστό, που βρίσκεται στη σελίδα 74 του μπλε βιβλίου με τους ύμνους και περιλαμβάνεται και αυτός στα άσματα της Θ. Kοινωνίας.
«Ω Σώτερ μου γλυκύτατε, ποθώ να σ' αγαπώ, να σ' αγαπώ θερμότατα και άλλο δεν ζητώ»...

Μοιραστείτε το