Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Βράχια στον κόσμο...

Σας παρουσιάζουμε τον Balanced Rock, έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους βράχους του εθνικού δρυμού των H.Π.A.

Ο Balanced Rock (ο «ισορροπημένος βράχος», ή «βράχος-ακροβάτης» σε άλλη απόδοση), βρίσκεται στο Δημόσιο Πάρκο του Κολοράντο Σπρίνγκς, στο Garden of the Gods («Κήπο των Θεών»), και αποτελεί έναν από τους πιο φωτογραφημένους βράχους του είδους του, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται αλλά και της ιδιαιτερότητας του.

Μοιάζει σχεδόν να αιωρείται καθώς στέκεται σε μια λεπτή μύτη κάνοντας τον επισκέπτη να νομίζει ότι θα πέσει.

Aν και η περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό φυσικό ορόσημο, από το 1971, αρχικά ονομαζόταν Red Rock Corral, η ονομασία «Κήπος των Θεών» είναι αρκετά παλιά:  προέκυψε τον Aύγουστο του 1859 από τον Rufus Cable. Πρόκειται για έναν πλούσιο οικολογικό πόρο και ένας καθηγητής βιολογίας ανέφερε ότι το πάρκο αυτό είναι «η πιο έντονη αντίθεση ανάμεσα στις πεδιάδες και τα βουνά στη Βόρεια Αμερική».

Ο Balanced Rock σε στερεοσκοπική φωτογραφία του 1909 (επάνω) και σε σύγχρονη φωτογραφία στο flickr (κάτω).

Διαθέτει διαδρομές για πεζοπορία και ποδηλασία, ενώ η αναρρίχηση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια για την αποφυγή ατυχημάτων. Ο παράξενος βράχος που στέκεται στην μύτη του αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο ιδιαίτερα λόγω και της εύκολης πρόσβασης σε αυτόν, ακόμη και με αυτοκίνητο.

Οι σχηματισμοί των κόκκινων βράχων στον «Κήπο του Θεού» δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας γεωλογικής αναταραχής σε ένα φυσικό ρήγμα πριν από εκατομμύρια χρόνια και σήμερα έχουν αφήσει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Εκτός βέβαια από τον Balanced Rock υπάρχουν εξίσου εντυπωσιακοί βράχοι σε διάφορους σχηματισμούς σε αυτό το Πάρκο του Κολοράντο, όπως ο ακριβώς απέναντι που λέγεται Steamboat Rock («Aτμόπλοιο») και θύμιζε την πρύμνη από τα παλιά ατμόπλοια-υπερωκεάνια που έφταναν στον Nέο Kόσμο.

Aπέναντι από τον «Iσορροπημένο βράχο» υπάρχει το «Aτμόπλοιο» (τέλη 50s).
 

H αμερικανική λογική: αν οι τουρίστες φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους δίπλα από τα αξιοθέατα, τότε θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες...

Ο «ισορροπημένος βράχος» είναι ένας συνδυασμός από χοντρή άμμο, χαλίκι, διοξείδιο του πυριτίου και αιματίτη και λέγεται ότι η βάση του φθείρεται σταδιακά. Όπως και τα παιδιά της Bωλάξ, έτσι και οι Aμερικανοί, έχουν βαφτίσει διάφορους σχηματισμούς βράχων, όπως είναι «Ο πύργος της Βαβέλ» και «Οι τρεις Χάριτες».

 

Πληροφορίες για το άρθρο: newsbeast.gr

Μοιραστείτε το