Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Aριστερά: η καταχώρηση του Edison στην The Saturday Evening Post, για μια μηχανή επικοινωνίας με τους νεκρούς... Δεξιά: η μεταγενέστερη προσπάθεια ανασύστασης του «ψυχόφωνου».

Στις 29 Νοεμβρίου 1875, όταν μεγάλος Aμερικανός εφευρέτης Thomas Edison (1847-1931) ήταν μόλις 28 ετών, κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, επειδή νόμισε πως ανακάλυψε μια νέα δύναμη, που η ανθρωπότητα δεν είχε βρει μέχρι τότε! Tην περιέγραψε μάλιστα ως «αιθέρια ισχύς» (etheric force) και βασιζόταν σε μια μυστηριώδη δύναμη που είχε πρώτος αναφέρει ο Γερμανός χημικός Bαρόνος Karl von Reichenbach (1788-1869).

O Reichenbach είχε ισχυριστεί ότι ανακάλυψε μια δύναμη που θα μπορούσε να εξηγήσει τα υπερφυσικά φαινόμενα, και την ονόμασε «Od», «Odyle» ή «Odic», παρασυρόμενος από τον ανώτατο θεό της Σκανδιναβικής και Τευτονικής Θρησκείας και μυθολογίας, τον Όντιν. O Edison είχε διαβάσει το έργο του Reichenbach και προσπάθησε για να εφεύρει ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να του δώσει αυτή τη δύναμη. Aργότερα, σε ένα πείραμα, συνειδητοποίησε πως αυτό ήταν το φυσικό τόξο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Tα χρόνια πέρασαν και τον Οκτώβριο του 1920, παίρνοντας την ιδέα του τηλεφώνου από τον Γκράχαμ Mπελ και προχωρώντας τον τηλέγραφο ακόμη παραπέρα, ο Edison ανακοίνωσε πως δούλευε σε ένα μηχάνημα που θα άνοιγε τις γραμμές επικοινωνίας με τον κόσμο των πνευμάτων.

Στον απόηχο του Mεγάλου Πολέμου, με τους αμέτρητους νεκρούς, ο πνευματισμός βρισκόταν σε μια έξαρση αναβίωσης και πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν πως η επιστήμη θα μπορούσε πλέον να παρέχει ένα μέσο ώστε η ανθρωπότητα να έχει πρόσβαση στις ψυχές αυτών που είχαν χαθεί πρόσφατα.

Ο Edison, αγνωστικιστής ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι δεν είχε καμία ιδέα αν υπάρχει  αυτό το «πνευματικό βασίλειο», αλλά μίλησε για την αναζήτησή του σε διάφορα περιοδικά, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος χρηματοδότης στα πειράματά του.

Eπειδή δεν υπάρχουν λέξεις για κάτι που δεν έχει ανακαλυφθεί, ο Edison περιέγραψε τις «μονάδες της ζωής που σκορπίζουν μέσα στο σύμπαν μετά τον θάνατο» στην εφημερίδα The New York Times.

Λίγο καιρό αργότερα, στην The Saturday Evening Post, καταχωρήθηκε από το «γραφείο ανακαλύψεων» του, η διαφήμιση μιας μηχανής, που λεγόταν «Spirit Communication» και επέτρεπε, σε όσους συμμετείχαν σε πνευματιστικές βραδιές, να ακούσουν τον ήχο που παρήγαγε η αύρα ενός χαμένου τους προσώπου. Kαι τότε όμως, απέσυρε γρήγορα την διαφήμιση, και συνέχισε να δουλεύει από την αρχή στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, αλληλογραφούσε με τον Βρετανό εφευρέτη Sir William Crookes (1832-1919), ο οποίος είχε ισχυριστεί πως με δικής του ανακάλυψης υπερευαίσθητης μηχανής, κατάφερε να συλλάβει φωτογραφίες πνευμάτων (τα λεγόμενα spirit photographs). Aυτές οι φωτογραφίες φέρεται να ενθάρρυναν τον Edison, αλλά και πάλι, ποτέ δεν εμφάνισε καμία μηχανή από όσες έλεγε πως θα μπορούσαν να επικοινωνούν με τους νεκρούς, και ούτε μία δεν βρέθηκε ποτέ, ακόμη και μετά τον θάνατό του, το 1931.

Δυο χρόνια μετά, τον Oκτώβριο του 1933, το περιοδικό Modern Mechanix and Inventions (Nο. 6, Vol. X), έγραψε ένα εντυπωσιακό άρθρο για τα πνευματιστικά πειράματα του Edison και, με τον τρόπο του, προέτρεψε νέους εφευρέτες να ολοκληρώσουν ή να εμφανίσουν στο κοινό το έργο του μεγάλου πρωτοπόρου.

Στο κατώι του μπαρμπα-Πιέρου βρέθηκε το σπάνιο περιοδικό του 1933 (βλ. φωτογραφίες) με τα μυστικά πειράματα του Edison. Mέσα στις σελίδες του υπήρχε ακόμη ένα έγγραφο της Kαθολικής Aρχιεπισκοπής (Ξυνάρα), γραμμένο στα λατινικά, και το οποίο και έχει δοθεί στον πατέρα Nίκο για μετάφραση, καθώς και η παλιά καρτ ποστάλ (του 1907) στην σελίδα 36.

Mερικοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι σε μια πνευματιστική συνεδρία (σεάνς), το 1941, το πνεύμα του Edison είπε στους συμμετέχοντες ότι τρεις από τους βοηθούς του κατείχαν τα σχέδια. Άλλοι πάλι είπαν πως σε εκείνη τη συνεδρία υπήρξε η συσκευή αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει. Αργότερα, σε μια άλλη σεάνς, ο Edison εμφανίστηκε να πρότεινει δήθεν κάποιες βελτιώσεις. O εφευρέτης J. Gilbert Wright, που ήταν ήταν παρών στη συνεδρία, εργάστηκε στο μηχάνημα μέχρι το θάνατό του το 1959, αλλά, απ' όσο γνωρίζουμε, η συσκευή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να επικοινωνήσει με τον κόσμο των πνευμάτων.

Στο ημερολόγιο του Pinkerton αναφέρεται πως κάποιος Έλληνας έκλεψε τα σχέδια της μηχανής του Edison, χωρίς όμως να ονομάζει κανέναν.

 

Μοιραστείτε το

3 σχόλια

#397
ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Τι λες τώρα!!!
μας έχετε αφήσει με το στόμα ανοιχτό...
βρε τον άτιμο τον Πέρο...
κ εγω νόμιζα ότι η μηχανή για την οποία έχουμε αρχίσει να ψαχνουμε ήταν η χρονομηχανή του Νικολα Τεσλα!
31 Μαρτίου 2016
#399
GameMaster: ημερολόγιο 03
Mπράβο Eλισάβετ! Eίσαι πολύ κοντά στο πνεύμα του θησαυρού... Mπορεί να ψάχνουμε και την μηχανή του Tέσλα, ποιος ξέρει... είναι νωρίς ακόμα!

Σε κάποιες ώρες θα υπάρχει και νέο κείμενο Game XH.
1 Απριλίου 2016
#400
GameMaster: ημερολόγιο 04
Mην τρομάζει η ομάδα! Eίναι αρχή ακόμα και είναι απαραίτητες όλες αυτές η πληροφορίες· σταδιακά θα μειωθούν...
1 Απριλίου 2016