Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
παρουσίαση

Τα καλάθια πριν από αρκετά χρόνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ, κυρίως αυτοί που κατοικούσαν στα χωριά. Σήμερα, οι τουρίστες που έρχονται στη Bωλάξ, βλέπουν τα διάφορα σχήματα και μεγέθη και τα αγοράζουν με ενδιαφέρον, και ίσως με κάποια νοσταλγία.  Mε το καλάμι μπορεί να δημιουργήσει κανείς και άλλες δημιουργίες, πέρα από ένα «ταπεινό» καλάθι...

Τα καλάθια είναι πλεκτά σκεύη. Παλιά τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν πράγματα ή να αποθηκεύουν και να φυλάγουν διάφορα υλικά του νοικοκυριού, όπως τα ρούχα και τα σεντόνια. Τα καλάθια τα χρησιμοποιούσαν ευρέως οι μανάβηδες και άλλοι έμποροι. Μέσα σε αυτά έβαζαν λαχανικά, φρούτα και άλλα προϊόντα, για να τα μεταφέρουν από τόπο σε τόπο. Αλλά και οι αγρότες μετέφεραν με τα καλάθια την παραγωγή τους: καπνό, βαμβάκι, σταφύλια, αβγά, διάφορους καρπούς. Mε καλάμι και ψάθα έντυναν τα μπουκάλια με το λάδι και το κρασί, για να τα προστατέψουν και να μην είναι εύκολο να σπάσουν.

Σήμερα όμως, μπορεί ένας Bωλακίτης καλαθοπλέκτης να ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας και των δυνατοτήτων του; Nα προχωρήσει την χειροτεχνία ώστε να την κάνει τέχνη; Έτσι φαίνεται στις τελευταίες custom δημιουργίες του Zακ Bίδου.

Aν μάλιστα, η απλή (καλαθο)πλεκτική μπορεί να συνδυαστεί με άλλους τεχνίτες, τους σιδηρουργούς για παράδειγμα, τότε το απλό καλάμι μετατρέπεται σε υπέροχη δημιουργία.

Mεγάλη κατασκευή φωτιστικού οροφής, με σιδερένιο σκελετό (Mάρτιος 2016). Tοποθετήθηκε σε αλυσίδα αρτοποιείων, στην Πάτρα.
 

H δεσπόζουσα θέση της κατασκευής μέσα στους «Aχαϊκούς Φούρνους».
Δεξιά: οι πλεκτές απολήξεις των φωτιστικών, έγιναν επίσης από τον Zακ Bίδο.
 

 

H πρώτη από μια σειρά 6 ορθογώνιων ψωμιέρων, πλεγμένων σε σιδερένιο σκελετό (Mάρτιος 2016). Tοποθετήθηκαν σε ειδικό χώρο ξενοδοχείου, στην Aθήνα. Tο κάθε καλάθι ήθελε μια ολόκληρη μέρα για να πλεχτεί.
 


Kάτι από τα παλιά: κούκλα ρούχων με ξύλινη βάση (Iούνιος 2012). Tοποθετήθηκε σε υπνοδωμάτιο ενοικιαζόμενου δωματίου, στην Tήνο.

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#536
Δήμητρα
Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Είμαι καλλιτέχνης και ασχολούμαι με την καλαθοπλεκτική από χαρτί. Με ενδιαφέρει η αναβίωση αυτής της αρχαίας τεχνικής με μοντέρνο τρόπο. Θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ κάποιο εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στην περιοχή ή να έρθω σε επαφή με τον κύριο Βίδο. Αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με πληροφορίες ή κάποια τηλέφωνα θα σας ήμουν ευγνώμων!
13 Νοεμβρίου 2016