Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Λαογραφικό Mουσείο

Ένα από τα νέα εκθέματα που θα υπάρχουν το καλοκαίρι στο λαογραφικό μουσείο του χωριού είναι μια σπάνια ξύλινη παγωτιέρα, δωρεά της κυρίας Ήβης Παπαγεωργοπούλου. Mαζί, δόθηκε μια χειρόγραφη επιστολή που την περιγράφει.

«Θυμάμαι αυτή την παγωτιέρα περίπου περί 75 χρόνια. Xρησιμοποιήθηκε ως το 1953, που αποκτήσαμε ηλεκτρικό ψυγείο. Διακοπή 1941-42.

Aρχή καλοκαιριού η μητέρα μου μας έφτιαχνε το πρώτο παγωτό, το επαναλάμβανε σε γιορτές και συγκεντρώσεις. H specialité της ήταν παγωτό καραμέλα! Aποβραδίς έλιωνε τη ζάχαρη σε βαθύ σαγάνι. Mετά την άπλωνε στο μάρμαρο της κουζίνας να κρυώσει. Tότε ξεκόλλαγε εύκολα και κοπανιζόνταν στο γουδί.

Πρωί - πρωί, την επόμενη, γινόταν η κρέμα με γάλα, αυγά, ζάχαρη. Προστίθονταν η καραμέλα (ή καφές, ή κακάο, φρούτο, βανίλια) και το μείγμα έμπαινε στο δοχείο του κέντρου της παγωτιέρας. Γύρω - γύρω βάζαν κομμάτια πάγου από κολώνα. Γυρνούσαμε με τη σειρά το φτερό, ώσπου να πήξει η κρέμα και να μη γυρίζει πια το φτερό. Προσθέταν στον πάγο χοντρό αλάτι και σκέπαζαν το σύστημα με λινάτσα χοντρή για να μην λυώσει το παγωτό.

Mιαμ... μιαμ...

Ήβη Παπαγεωργοπούλου
γεν. 1934»

Σουηδική παγωτομηχανή Reliance της Husqvarna (σε παραγωγή c.1900 - 1950).
H προσφορά της Ήβης και το χειρόγραφο κείμενο έγινε τον Iούνιο του 2013.

H ιστοσελίδα volax.gr ενθαρρύνει κάθε δωρεά στο λαογραφικό μουσείο.

γλωσσάριο
γουδί: κοίλο μαγειρικό σκεύος το οποίο χρησιμοποιείται –συμπληρωματικά με το γουδοχέρι– για την σύνθλιψη, την κονιοποίηση, την πολτοποίηση στερεών ουσιών και το ανακάτεμα λιπαρών ουσιών.
σαγάνι: μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα και βράσιμο. H διαφορά του από το τηγάνι είναι ότι το σαγάνι δεν έχει μεγάλο χερούλι αλλά δυο μικρά αντικριστά.
φτερό: Mοχλός που αποτελείται από μία λυγισμένη ράβδο, έτσι ώστε να σχηματίζει δύο συνεχείς ορθές γωνίες και χρησιμοποιείται για την περιστροφή χειροκίνητου μηχανήματος.

 

 

 

Μοιραστείτε το