Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την εκπαίδευση στο χωριό τα παλιά χρόνια, και κατ' επέκταση στο νησί. Είναι γνωστό ότι από το 1715, ο ίδιος ο Σουλτάνος είχε παραχωρήσει κάποια προνόμια στο νησί και μέσα σ' αυτά υπήρχε κάποιου βαθμού και μορφής εκπαίδευση. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας, το 1835, όταν η εκπαίδευση άρχισε να λειτουργεί πιο συστηματικά και σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής. 

Το πιο παλιό σχολείο (αλληλοδιδακτικό) για τα παιδιά από τα Πάνω Μέρη, λειτούργησε στο χωριό Μέση, με δαπάνες κυρίως του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας. H Mέση προτιμήθηκε προφανώς ως κεντρικό σημείο, για να εξυπηρετήσει τους επιμέρους μεγάλους οικισμούς της Στενής και του Φαλατάδου. 

Τα παλιά παπαδικά και οι οικίες των καλογραιών μέσα στη Βωλάξ αποτέλεσαν τους πρώτους πυρήνες σχολικής παιδείας του χωριού, μετά την θεία λειτουργία της Kυριακής.

Το 1845 ζητήθηκε να συσταθούν τα δημοτικά σχολεία της Στενής και του Φαλατάδου που και αυτά στεγάστηκαν σε ιδιωτικούς χώρους. Στη Στενή μάλιστα, λειτούργησε ένα ενιαίο συγκρότημα δυο οικιών. 

Τα παιδιά της Βωλάξ και του Κουμάρου πήγαιναν στο πλησιέστερο Δημοτικό Σχολείο του Σκαλάδου που ιδρύθηκε το 1887. Αρκετά νωρίς, αφού της Στενής περατώθηκε μόλις το 1904. Ενώ λίγο πιο πριν, το 1900, ανεγέρθηκε σχολική αίθουσα στον Φαλατάδο. Μέχρι τότε τα παιδιά μάθαιναν σε σπίτια ιδιωτών και όχι σε κανονικό σχολείο.

Από το αρχείο του σχολείου προκύπτει ότι από το 1916 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τα παιδιά της Βωλάξ και του Κουμάρου μεταφέρθηκαν στο σχολείο του Φαλατάδου, έτσι ώστε η σχολική χρονιά να έχει εγγεγραμμένους 110 μαθητές!

Γρήγορα όμως, από τα τέλη της δεκαετίας του '10, τα παιδιά της Βωλάξ ξαναγύρισαν στο Σκαλάδο. Ενώ κάποιες από τις κοπέλες της Bωλάξ πήγαν εσώκλειστες στη σχολή των Καλογραιών στα Λουτρά, από τη δεκαετία του '40 και μετά.

Mετά τον πόλεμο τα πιο πολλά παιδιά έφυγαν απ' το χωριό, ή πιο σωστά από το νησί. Η δεκαετία του '80 είχε μονοψήφιο αριθμό παιδιών στο Σκαλάδο και μόλις 14 μαθητές στον Φαλατάδο... Σήμερα δε λειτουργεί κανένα σχολείο σε αυτά τα μέρη και τα λιγοστά παιδιά που μένουν στη Βωλάξ θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στη Χώρα.

Όταν περνάει κανείς Βωλακίτης έξω από το σχολείο του Σκαλάδου, θα δει μεγάλα κυπαρίσσια. Κάποια εξ' αυτών φυτεύτηκαν τη δεκαετία του '30, εν ώρα διαλείμματος, από τα τότε πιτσιρίκια των τριών χωριών (Βωλάξ, Σκαλάδου και Κουμάρου) σε μια τρυφερή ιδέα της δασκάλας τους.

 

Μοιραστείτε το