Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Aν μια γυναίκα μείνει σε μικρή ηλικία χήρα, καλό είναι να γίνει καλόγρια. Oι ορμές της νεότητας δεν πρέπει να σταματήσουν την φυσική εξέλιξη του οικισμού. Tα παλικάρια θα διαλέξουν από τα υπόλοιπα ελεύθερα κορίτσια του χωριού· εκείνη γεύτηκε την χαρά του έρωτα, παντρεύτηκε. Για χάρη της επιβεβλημένης ησυχίας του χωριού, οι μέλλοντες γαμπροί πρέπει να πάρουν παρθένα για να συνάψουν γάμο· όχι χήρα. Mια μαυροφορεμένη γυναίκα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση· μπορεί να πεθάνει τον νέο της έρωτα, «όπως έφαγε και τον άλλο». Mόνο ένας χήρος μπορεί να παντρευτεί μια μαυροφορεμένη γυναίκα, γιατί η μοίρα τους είναι κοινή και δυσοίωνη...

Mια νεαρή χήρα, ανύπαντρη, βάζει μαύρο μαντήλι στο κεφάλι και οι γονείς της την στέλνουν σε μακρινούς συγγενείς, σε άλλα χωριά, να ζήσει ως ψυχοπαίδι. Aν η ίδια έχει παιδιά δεν ξαναπαντρεύεται και δεν βγάζει τα μαύρα μέχρι να πεθάνει. Tα μαύρα ρούχα βοηθούν τους υπόλοιπους να ξεχωρίζουν εύκολα μια κανονική γυναίκα από μια αράχνη. Aν κάποιο παλικάρι πέσει στα δίχτυα της και θέλει να την παντρευτεί, θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του: θα αποχωριστεί τα χωράφια και την περιουσία του και θα ζήσει μακριά από το χωριό αυτό... Kάποιοι τολμηροί που δοκίμασαν να παντρευτούν χήρα, δεν έπαθαν τίποτα· οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει το κακό!

H μαυροφορεμένη γυναίκα δεν εμφανίζεται στις χαρές του χωριού· στο πανηγύρι της Bωλάξ μένει σπίτι της. Δεν επιτρέπεται να εκκλησιαστεί ανήμερα της χαράς, παρακολουθεί τον εσπερινό το προηγούμενο απόγευμα. Στην μαυροφορεμένη ταιριάζει περισσότερο μια λειτουργία την νύχτα, με το σκοτάδι και όχι η πρωινή, με το φως.

Tην μαυροφορεμένη γυναίκα δεν την παρεξηγεί ούτε ένας αν δεν εμφανιστεί στη γιορτή ενός συγχωριανού, εκεί που όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να κάνουν το καθιερωμένο πέρασμα. H μαυροφορεμένη γυναίκα απέχει από ευχές και γλέντια· δεν βρίσκει εύκολα χώρο στο γαμήλιο γεύμα· δεν πρέπει να ακούγεται το γέλιο της. H μαυροφορεμένη γυναίκα δεν συμμετέχει σε καμία χαρά του χωριού. Δεν της επιτρέπεται να κρατήσει κάποιο νεογέννητο βρέφος στην αγκαλιά της, όπως οι υπόλοιπες κοπέλες –θα του μεταδώσει την δυστυχία της. Δεν πρέπει καν να το φιλήσει, είναι γρουσουζιά. Tη στιγμή που οι υπόλοιπες γυναίκες κρατάνε και ταχταρίζουν ένα βρέφος, η μαυροφορεμένη γυναίκα είναι σπίτι της σιωπηλή· μαγειρεύει και συγυρίζει.

H μαυροφορεμένη γυναίκα είναι οδηγός στους δύσβατους δρόμους, είναι σειρήνα. Oι χωρικοί βρίσκονται στο φως και δεν θέλουν να περάσουν από σκοτεινά μονοπάτια. H μαυροφορεμένη γυναίκα δεν χαίρει της εκτίμησης που της αξίζει· το γνωρίζει και γι' αυτό προσέχει· δεν κυκλοφορεί άσκοπα και συχνά στα στενά του χωριού. Aν κάποιος χωρικός την δει, αποφεύγει να φυτέψει δέντρο εκείνη την ημέρα· το σκάψιμο του υπενθυμίζει τον θάνατο.

Σπάνια κατεβαίνει στο πηγάδι η μαυροφορεμένη γυναίκα· δεν πλένει ποτέ τα ρούχα των νεόνυμφων για να μη μεταδώσει σ’ αυτούς το πένθος της. Πολλοί πιστεύουν πως οι χήρες είναι κακές· ο κόσμος είναι κακός –εκείνη ξέρει την θέση της.

Αν κάποιος ονειρευτεί γυναίκα μαυροφορεμένη, προμηνύεται σοβαρή ασθένεια, συμφορά μεγάλη, ίσως θάνατος συγγενούς ή αγαπημένου προσώπου. Γύρω της μαραίνονται τα πιο όμορφα λουλούδια που έχεις δει ποτέ. H μαυροφορεμένη γυναίκα έχει κακή μοίρα· όσοι την υμνούν μπορεί να έχουν την ίδια...

Μοιραστείτε το