Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

«Για ποιο λόγο κάποια αυγά είναι καφέ και κάποια άλλα άσπρα; έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους;»,  ρωτήσαμε τον Kάρολο, που είναι ο μόνος που έχει σήμερα κότες στο χωριό, αλλά εκείνος μας χαμογέλασε. 

H απάντηση ήλθε από το διαδίκτυο. Το ενήλικο κοτόπουλο έχει ένα σαρκώδες λοφίο στο κεφάλι του, που λέγεται λειρί, και επίσης μια σαρκώδη προεξοχή κάτω από το ράμφος του. Στη βάση του επάνω ράμφους έχει δυο μικρές οπές, που είναι τα ρουθούνια για να αναπνέει. Τα αυτιά τού κοτόπουλου δεν έχουν κόχες· όταν λέμε αυτιά, εννοούμε τις δυο μικρές οπές, δεξιά και αριστερά, κοντά στην κορυφή του κεφαλιού.

Tο χρώμα του αυγού καθορίζεται από τα γονίδια. Αν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει ένας γενικός κανόνας: οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί/κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Επιπλέον υπάρχουν κάποια είδη που κάνουν αβγά ακόμη και με βούλες.

H αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του όσον αφορά τη γεύση ή τη θρεπτική του αξία. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3 (λιπαρά οξέα), και πάλι όμως η διαφορά είναι απειροελάχιστη.

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως τα καφέ αυγά συχνά είναι πιο ακριβά γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ' επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή.

 

Tο παραπάνω κείμενο έγινε με βάση ένα αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα baby.gr Όσο για το ερώτημα «H κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;», αυτό έχει ήδη λυθεί από όσους έπαιξαν mindtrap, πίσω από την εκκλησία του χωριού!

Μοιραστείτε το