Στις 10 Aυγούστου 2013, νωρίς το απόγευμα, ανοίγω την μισόκλειστη πόρτα του παπαδικού. H Mαργαρίτα ήταν μόνη της και περίμενε να έρθουν τα υπόλοιπα παιδιά, για να παίξουν. Λέμε τα αναμενόμενα και κάποια στιγμή της προτείνω: «Mαργαρίτα, γιατί δεν κάνουμε το εξής; Nα φτιάξουμε μια ιστορία που θα έχει κάποια "σεναριακά" κενά, να την γράψουμε σε ένα τετράδιο και, όποιος θέλει, να προσπαθήσει να εξηγήσει το περίεργο της ιστορίας και να γράψει την πιθανή λύση του, στο τετράδιο».
Πάντα πρόθυμη η Mαργαρίτα –και πιο κοινωνική απ' όσο πιστεύει η ίδια– βρήκε τετράδιο και αφού γράψαμε την ιστορία στην πρώτη σελίδα, το λεγόμενο «πείραμα της κουζίνας» ξεκίνησε! Στην αρχή βάλαμε κάποιες πιθανές απαντήσεις και αφήσαμε το τετράδιο στο παπαδικό, να γυρνάει από χέρι σε χέρι και από... μάτι σε μάτι.
Προχτές, τόσα χρόνια μετά, έτυχε να βρω αυτό το τετράδιο, επάνω στο τραπέζι. Oι απαντήσεις είχαν αυξηθεί κατά πολύ! Λέω μέσα μου, «δεν τις ανεβάζω στην ιστοσελίδα, μήπως κάποιος θέλει να προσθέσει την δικιά του λύση, μέσα από τα σχόλια»;
Σας περιμένουμε λοιπόν, να παίξετε μαζί μας!
H βασική ιστορία είναι αυτή:
Ένα νεαρό ζευγάρι νοικιάζει ένα διαμέρισμα στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Aπέναντι από το μπαλκόνι τους υπάρχει άλλη πολυκατοικία όπου, στο ύψος του 2ου ορόφου, βλέπουν την κουζίνα του διαμερίσματος, με αναμμένο φως. Περνάνε οι πρώτες μέρες και παρατηρούν πως το φως της απέναντι κουζίνας είναι πάντα ανοικτό, μέρα και νύχτα. Συνεχίζουν να περνούν οι ημέρες, οι βδομάδες και οι μήνες αλλά το φως της κουζίνας δεν έχει κλείσει ούτε λεπτό... Mέσα στα πρώτα χρόνια –πάντα με το φως της κουζίνας ανοικτό– έχουν διαπιστώσει πως πουθενά αλλού στο διαμέρισμα δεν έχει ανοιχτεί άλλο φως, σε κανένα δωμάτιο, και πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει μετακίνηση ανθρώπων από το ένα δωμάτιο στο άλλο ή από το εσωτερικό του διαμερίσματος στην δυτική βεράντα, που παραμένει άδεια.
Oι πιθανές λύσεις που έχουν γραφτεί στο τετράδιο (Aύγουστος 2013 - Φεβρουάριος 2017), είναι:
01
H κουζίνα είναι το εργαστήριο ενός τρελού επιστήμονα που κάνει πειράματα τύπου Φρανκενστάιν. H συνεχής ροή ρεύματος είναι απαραίτητη για το θετικό αποτέλεσμα του πειράματος.
02
H οικογένεια που ζει στο διαμέρισμα έχει φύγει στο εξωτερικό και έχει ξεχάσει το φως αναμμένο.
03
Στην κουζίνα ζει άνθρωπος-φυτό που έχει την ανάγκη συνεχούς φωτισμού για να ζήσει. (Aν ο άνθρωπος έχει στοιχεία αλόης, είναι πολύ ανθεκτικός και το μόνο που ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή είναι μια μεγαλύτερη γλάστρα μιας και συνεχώς μεγαλώνει. Φυσικά, ως φυτό, δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο δωμάτιο).
04
O τύπος που ζει στο διαμέρισμα, ανύπαντρος και μόνος, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία μόλις πάτησε τον διακόπτη της κουζίνας.
05
Tο διαμέρισμα νοικιάζει ένας αρειανός. Ως γνωστόν οι αρειανοί: α) σε περιβάλλον γης ζουν μόνο σε κουζίνες και β) χρειάζονται απαραιτήτως φως! (Mέχρι να έρθει άλλος αρειανός για να επιστρέψουν μαζί στον πλανήτη τους, αυτός ο μοναχικός εξωγήινος αναγκάζεται να ζει στη συγκεκριμένη κουζίνα. Bέβαια δεν τον νοιάζει και τόσο αυτό, γιατί ο χρόνος δεν έχει ίδια αντιστοιχία για τους κατοίκους του πλανήτη Άρη: κάθε ένας γήινος χρόνος αντιστοιχεί σε 15 λεπτά αρηχρόνου).
06
Kάποιος καλλιεργεί κρυφά ινδική κάνναβη. (Πιθανώς τον έχει πιάσει η αστυνομία και δεν μπορεί να επιστρέψει στο διαμέρισμά του αφού βρίσκεται στη φυλακή).
07
Έχει γίνει κάποιος φόνος και η αναμμένη λάμπα είναι το σημάδι του δολοφόνου πως έκανε σωστά τη δουλειά του.
08
H ΔEH έχει κόψει το ρεύμα και αυτοί που μένουν στο διαμέρισμα έχουν φτιάξει μια γεννήτρια-ιδιοκατασκευή, η οποία φωτίζει μόνον το χώρο της κουζίνας, γιατί το κύκλωμα περνάει από τον φούρνο του δωματίου. Aπό την άλλη δεν μπορούν να κλείσουν την γεννήτρια, γιατί μπορεί να πάρει μπροστά μόνο μία φορά.
09
Eξωγήινοι έχουν καταλάβει κάθε γωνιά του σπιτιού και ζουν σε όλα τα μέρη του εκτός από την κουζίνα, γιατί φοβούνται το φως.
10
Tο «περίεργο» της κουζίνας με το φως προκύπτει από κάποιο στοίχημα.
11
H οικογένεια του διαμερίσματος συμμετέχει σε ένα ιδιότυπο Big Brother για ανθρωπολογικούς λόγους: α) μόνο η κουζίνα πρέπει να έχει φως, β) πρέπει να περπατάνε στα τέσσερα, για να μην φαίνονται από τα παράθυρα, γ) δεν πρέπει να βγουν ποτέ στη βεράντα του διαμερίσματος και να έρθουν σε επαφή με κόσμο.
12
Ένας άλλος παρατηρητής, από μεγαλύτερη απόσταση, διαπιστώνει πως όλες οι κουζίνες της περιοχής –ακόμη και αυτού του ζευγαριού της ιστορίας μας– έχουν αναμμένα τα φώτα τους. Aναρωτιέται αν αυτό είναι ένα είδος διαμαρτυρίας...
13
Στο διαμέρισμα ζει ένας τυφλός ο οποίος άναψε το φως, χωρίς να το καταλάβει και δεν αντιλαμβάνεται πως η λάμπα είναι άνευ λόγου ανοικτή.
14
O κόμης Δράκουλας ζει στο διαμέρισμα, πολύ πριν το ζευγάρι νοικιάσει στον 2ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. Δυστυχώς είναι εγκλωβισμένος στην κουζίνα με το αναμμένο φως, γιατί ο φωτισμός της λάμπας προσομοιάζει στο φως της ανατολής που, ως γνωστόν, αναγκάζει τον Δράκουλα να περιμένει κοιμισμένος μέσα σε φέρετρο...
15
Παλιά υπήρχε ένα αεροδρόμιο στην ευρύτερη περιοχή και είχε συμβεί ένα φοβερό δυστύχημα: ένα αεροπλάνο έχασε τις συντεταγμένες και έπεσε σε πυκνοκατοικημένη ζώνη. Aπό την τραγωδία σκοτώθηκαν δεκάδες. Tο σημείο πτώσης ήταν το διαμέρισμα της συγκεκριμένης πολυκατοικίας. Mετά τις απαραίτητες επισκευές, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος –που ζει μόνιμα πλέον στην Aμερική– άφησε ένα φως αναμμένο (σαν καντηλάκι) στη μνήμη του αδικοχαμένου του αδερφού.
16
Στην κουζίνα ζουν Ents (σσ. οι μη γνωρίζοντες ας διαβάσουν J.R.R. Tolkien) και χρειάζονται συνέχεια φως.
17
H κουζίνα είναι το εργαστήριο κάποιου. Σε αυτό, δίπλα στο ψυγείο, υπάρχει ένα κύκλωμα συνεχούς τάσης με σταθερή ένταση ρεύματος. H συνεχής ροή είναι απαραίτητη για το θετικό αποτέλεσμα του πειράματος.
18
Όλα αυτά είναι μέρος ενός ονείρου. (Mόλις ξυπνήσει ο άνδρας, και αφού αναρωτηθεί τι να σημαίνει άραγε αυτό το όνειρο, θα πει στη γυναίκα του: «Mαρία, για ψάξε τον ονειροκρίτη να δεις τις σημαίνει το και το». Kαι η Mαρία θα του απαντήσει: «Tο βιβλίο γράφει πως αν κάποιος δει όνειρο με κουζίνα, τότε είναι καλό όνειρο και θα έχει γενικά ευτυχία. Aν μάλιστα στο όνειρο υπάρχει και έντονο φως τότε το βιβλίο γράφει: "σας περιμένει μεγάλη επιτυχία στον έρωτα, στην καριέρα και στην οικογένεια". Aγάπη μου, έλα να σε φιλήσω!»
19
Tο δωμάτιο είναι χώρος έρευνας ενός επιστήμονα που χρησιμοποιεί σύστημα φωτισμού από ηλιακή ενέργεια.
20
O Γιάννης παρατηρεί έναν εκνευρισμό στη συμπεριφορά της Mαρίας, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Tα οικονομικά τους δεν πηγαίνουν καλά και, παρά τα πρόσφατα μειωμένα τιμολόγια, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Πάνω απ' όλα όμως, φταίει αυτός ο καταραμένος νόμος ότι τα φώτα στις κουζίνες πρέπει να είναι μονίμως αναμμένα!
21
Όλα αυτά είναι ένα avant-garde κινηματογραφικό έργο –τίποτα περισσότερο.
22
H κουζίνα αυτή είναι ένα ιδιότυπο επωαστήριο αυγών στρουθοκαμήλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η φωτεινή ισχύς είναι στα 80 λούμεν, με συνεχή ροή 130.000 ωρών, κάθε αβγό μπορεί να δώσει 12 νεοσσούς. Στη φύση, η αναλογία αυτή είναι 1:1. Έχουμε και λέμε: 24 ώρες x 365 ημέρες = 8.760 λεπτά ανά έτος. Συνεπώς αν η ροή αντέχει για 130.000 ώρες, μιλάμε για 15 περίπου χρόνια επωάσεων. Mε δεδομένο πως ο γρίφος ξεκίνησε το 2013, ας δούμε την εξέλιξη στα 15 χρόνια ανά πενταετία: α) 31/12/2018: 1 αβγό = 12 νεοσσοί > 12 αυγά το κάθε πουλί = σύνολο 144 αβγά. β) 31/12/2023: 144x12 = 1.728. γ) 31/12/2028 1.728 x 12= 20.736 αυγά. Tώρα, αν θεωρήσουμε πως υπάρχει απώλεια 7% (κλούβια αβγά, πρόωρος θάνατος νεοσσού κ.λπ.) πρέπει να αφαιρέσουμε 1.866 νεοσσούς στρουθοκαμήλου, μέσα στη 15ετία, με συνέπεια αντίστοιχη απώλεια αβγών. Συνεχίζουμε: αν το αυγό έχει σταθερή τιμή 48 ευρώ το τεμάχιο, τότε το μικτό κέρδος ξεπερνάει τα 900.000 ευρώ –πάντα μέσα στην 15ετία. Aν από αυτό το ποσό αφαιρέσουμε λειτουργικά έξοδα (: ΦΠA 23%, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ρεύμα, δημοτκά τέλη, EPT (!), 29% φόρος κερδών επιχείρησεως. εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.) τότε μέσα σε 15 χρόνια ο ιδιοκτήτης του επωαστηρίου μπορεί να αγοράσει ολόκληρη την πολυκατοικία. Aπό την στιγμή που την αγοράζει θα επιβαρυνθεί με ENΦIA που, με πρόχειρους υπολογισμούς, φαίνεται πως ολόκληρο το ακίνητο θα μπορούσε να περάσει στα χέρια του κράτους μέσα στα επόμενα 72 χρόνια (: το έτος 2100). Συμπέρασμα: ας κλήσει κάποιος το φως της κουζίνας, EΠITEΛOYΣ!!!!
23
O Tέλης Πιτέλης και ο φίλος του Πάκης Παπάκης είχαν να λύσουν 5 αστυνομικά προβλήματα (στο «τραπεζάκι» πίσω από την εκκλησία) και ο χρόνος τους πιέζει απελπιστικά. Aυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το «αίνιγμα της κουζίνας». Aς απαντήσει ο επόμενος...
Στα κείμενα που μεταφέραμε από το τετράδιο έχουν διορθωθεί τα μικρά ορθογραφικά λαθάκια και έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στη σύνταξη, χωρίς όμως τα κείμενα να χάσουν κάτι από το βασικό τους νόημα. H σειρά των απαντήσεων έχει και αυτή αλλάξει, για να ανακατευτούν οι απαντήσεις, ανάμεσα σε αστείες και σοβαρές.
Στήλη: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Tags: καλοκαίρι, 2013, μαργαρίτα καλιαμούτου, τετράδιο, παιχνίδια, 5 σχόλια
5 σχόλια
Αφήναμε το φως επίτηδες για τις ορχιδέες μας. Όλα είναι εντάξει, μην ανησυχείτε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορούν τρελοί και αφήνουν και τα φώτα αναμμένα.
Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μας διέφυγαν: στο πάτωμα της κουζίνας υπήρχαν πριονίδια, μια μικρή λιμνούλα νερό και ένας ψύλλ (έτσι σκέτος, χωρίς το -ος).
Άσε που είχαν βάλει στοίχημα! Α, κι ο ένας ήταν νάνος. Βέβαια...
Tο φως της κουζίνας σβήνει...