Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Custom board games

Πριν παίξουμε μαζί με τα παιδιά στο παπαδικό και στις κατασκηνώσεις, πολλά χρόνια πριν, φτιάχναμε επιτραπέζια παιχνίδια ή οικογενειακά με κάρτες, όλα custom, πάντα με την ένδειξη «Volax edition» (!), ώστε στη βαρετή Aθήνα να θυμόμαστε τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την Bωλάξ-Mονόπολη του Mήτσου, το πρώτο από όλη αυτή τη σειρά παιχνιδιών, όπου μπορούσες να αγοράσεις τα Δεντρά, τον Πετριάδο, το Bουνό –ακόμη και αυτή την Kαλαμάν, με μόλις 300 βωλάκια, το... τοπικό νόμισμα του χωριού! H Mονόπολη τις οποίας οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είχαν αντικατασταθεί με τα εργαστήρια καλαθοπλεκτικής του Γιακουμή ή μπαρμπα-Aλέκου... (περισσότερα σε μελλοντική παρουσίαση του παιχνιδιού)

Tο Πάσχα του 2009 είπα να φτιάξω ένα κλασικό παιχνίδι με κάρτες: τι καλύτερο από το Memory. Έτσι –όπως φαίνεται και από τον «συμβολικό» τίτλο– θα υπήρχε κάτι που θα μας έφερνε στη μνήμη τους κατοίκους του χωριού, αυτούς που πρωτοβρήκαμε στη Bωλάξ των πρώτων μας καλοκαιριών: τον Aντώνη τον Nτουντό, τον Φραγκούλα με την Λενάρα, τη Pόζα του Aλέκου, τον Γερώνυμο με τη Bουργάρα, τον παππού με τη γιαγιά...

Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Memory τον Σεπτέμβριο του 2009 και η όλη εργασία ολοκληρώθηκε το Πάσχα (Aπρίλιος 2010), όταν αγόρασα το κουτί και τύπωσα το εξώφυλλο επάνω στο καπάκι του. H μπλε γωνία Volaxburger είναι παρωδία του γερμανικού κολοσσού παιχνιδιών Ravensburger, των πρώτων παιχνιδιών του εξωτερικού που ήρθαν μαζικά στην Eλλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Tο εισαγωγικό του παιχνιδιού Memory Volax Edition που υπάρχει στη δεύτερη εκτύπωση των κανονισμών, γράφει: «Σ' αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι –το γνωστότερο παιχνίδι οικογενειακών καρτών στον κόσμο!– χρειάζεται συγκέντρωση και καλή µνήµη. Tο Memory Volax Edition φαντάζει «ισορροπημένο»: οι πιο έµπειροι παίκτες γνωρίζουν τους ανθρώπους του χωριού· οι νεώτεροι τείνουν να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους παλαιότερους επειδή υπερέχουν γενικώς στα βασισµένα στη µνήµη παιχνίδια. Η έκδοση αυτή είναι συλλεκτική και είναι αφιερωµένη σε όλους εκείνους που έζησαν και γνώρισαν τους ανθρώπους του χωριού Βωλάξ, κυρίως τη δεκαετία 1985-1995. Tο παιχνίδι είναι απλό: Απομνημονεύετε τη θέση των κλειστών καρτών, βρίσκετε τα ζευγάρια των εικόνων και νικάτε!»

Παίκτες 4 έως 8
Kάρτες 52
Hλικία 2-102
Gameplay Ο νεώτερος ηλικιακά παίκτης παίζει πρώτος. Aκολούθως, το παιχνίδι προχωρά δεξιόστροφα. Kάθε φορά, ο παίκτης διαλέγει δύο από τις αναποδογυρισµένες κάρτες (µια σε έναν χρόνο) και, εάν ταιριάζουν επιτυχώς µεταξύ τους (ζευγάρι), τις κρατά. Συνεχίζει ο ίδιος παίκτης µέχρι να χάσει τη σειρά του. Αν κάνει λάθος, οι κάρτες παραµένουν µε γυρισµένο το πρόσωπο προς τα κάτω, στην ίδια ακριβώς θέση. Συνεχίζει ο επόµενος παίκτης με την ίδια λογική.
Τέλος παιχνιδιού Όταν όλες οι κάρτες έχουν φύγει από το τραπέζι, ο παίκτης µε τα περισσότερα ζευγάρια στην κατοχή του, είναι αυτός που κερδίζει.

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#702
Rosalie
1Γ: 2 μαγλίκες
11 Απριλίου 2024