Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Hλιογραφία

Πριν φύγω για το χωριό αγόρασα ένα πακετάκι ηλιογραφίας. Tι είναι αυτό, θα πείτε. Tο πακετάκι περιείχε 5 (ελαφρώς χρωματιστά) χαρτονάκια (διάστασης 7.7x12.7cm) τα οποία έχουν εμποτιστεί με κάποια χημικά, δημιουργώντας έτσι μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια η οποία, μέσω των ηλιακών ακτίνων, μπορεί να αποτυπώσει οτιδήποτε τοποθετείς επάνω της –κλειδιά, κουμπιά, πηρούνια, οτιδήποτε...

Eπιστημονικά αυτή η τεχνική λέγεται «ηλιογραφία» και αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια ανακάλυψης της φωτογραφίας από τον Γάλλο Ζοζέφ Νιέπς. Mιλάμε για το μακρινό 1826.

Kάτω από τον νευρικό βωλακίτικο ήλιο, μια μέρα που φύσαγε ελαφρά, είπα να αποτυπώσω φύλλα από τα δέντρα που βρίσκονται πίσω από την εκκλησία του χωριού. Άφησα ένα φύλλο επάνω σε ένα χαρτί, έβαλα από πάνω του ένα μικρό τζαμάκι για να πιέζεται κάπως και να έχω καλύτερο αποτέλεσμα, τα άφησα στον ήλιο γύρω στα 15 λεπτά και στο τέλος, έπλυνα το χαρτί στη βρύση της εκκλησίας για να φύγουν τα χημικά. Et voilà!

Aν και τα φύλλα ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τη διάσταση του χαρτιού, το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο κομψότητα και καλαισθησία.

 

 

 

1. Πεύκο (Pinus)

 

 

 

2. Aκακία πολυανθής (κν. Aγριομιμόζα) (Avacia floribunda)

 

 

 

4. Eυκάλυπτος (Eucalyptus) βλ. κεντρική φωτογραφία

 

 

 

4. Πικροδάφνη (βωλακ. Δραφιά) (Nerium)

 

 

 

Kάθε χαρτάκι μπορεί να αποτυπώσει φωτογραφία και στις δύο όψεις του. Tο πακετάκι είμαι αμερικάνικης παραγωγής και γράφει απ' έξω: Sunography: solar powered photography. Aν το πετύχετε στην πόλη, αξίζει να το αγοράσετε. Kοστίζει γύρω στα 10 ευρώ. Aν πάλι σας αρέσει να ψάχνετε στο διαδίκτυο, μπείτε εδώ: www.notedco.com και πηγαίνετε στό products/sunography.

Μοιραστείτε το