Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Κάθε Σεπτέμβριο προσπαθούμε να φτιάξουμε το ημερολόγιο όλων των εκδηλώσεων που έγιναν το καλοκαίρι στο χωριό μας, μαζεύοντας όλες τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας (φωτογραφίες, αφίσες, flyers, εισιτήρια και φυσικά, την προσωπική γνώση που μπορεί να έχει η φυσική παρουσία στο γεγονός). 

Εάν πιστεύετε πως έχουμε ξεχάσει κάτι, βοηθήστε μας να το περάσουμε μέσα από κάποιο σχόλιο, ώστε στο πέρασμα του χρόνου να μπορούμε να ανατρέχουμε με αξιοπιστία σε αυτόν τον κατάλογο που, για μία ακόμη φορά, είναι εδώ για να μας γεμίζει με υπέροχες αναμνήσεις. 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018


Τετάρτη 11.
 
Κοινωνώ: «Ερωτικός Κήπος»
Χωριό Βωλάξ, εγκαίνια έκθεσης: 11 Ιουλίου, 12:00. Διάρκεια: έως 31 Αυγούστου. 
[η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη]

Η εικαστική πλατφόρμα «Κοινωνώ - Tinos Art Gathering» μας τίμησε εφέτος παρουσιάζοντας μέρος των εικαστικών έργων της στο μικρό σε μέγεθος χωριό μας. Ας διαβάσουμε περισσότερα στο δελτίου τύπου: «Μία φιλοξενία έξι καλλιτεχνών στο χωριό Βωλάξ με την φροντίδα του Αντώνη Βολανάκη και την συνέργεια των Νάντια Καλαρά, Χριστίνας Κατσάρη, Δημήτρη Μαρτίδη,Ορέστη Μαυρουδή και Αλέξη Φιδετζή θα πραγματώσει ένα ραντεβού στα τυφλά στον κήπο της επιθυμίας, ξεδιπλώνοντας μία ελεγεία στην αφέλεια της αγάπης. 

Ο ερωτικός κήπος είναι το πλαίσιο του πρότζεκτ Volax Blind Date. Ο κήπος σημασιοδοτείται ως ένας ελκυστής, ο οποίος ενσαρκώνει μία ρομαντική διασταύρωση βλεμμάτων και επιθυμιών. Η συνάντηση με ένα έτερο σώμα διασχίζει την ενικότητα του εγώ και ανοίγει πεδία ετεροπροσδιορισμών, έστω και σε μικρές χρονικότητες. 

Μπορούν οι ατομικότητες να ενωθούν με Αγάπη (έτσι ονομάζεται και το κοντινό στο Βωλάξ χωριό) έστω κι αν απομακρύνονται; Είναι δυνατόν, αυτές τις πέτρες του Βωλάξ, να τις έχει ρίξει ένα χέρι από τον ουρανό και να είναι τα ψίχουλα ενός Κοντορεβυθούλη, σημάδια επιστροφής στην αγάπη; Οι καλλιτέχνες θα ξανα-ερωτευθούν τα μονοπάτια και τις πέτρες και θα εκτεθούν τα έργα-διαδικασίες της φιλοξενίας τους στο Λαογραφικό Μουσείο και στο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής του χωριού». 

Περιφερόμενες στο χωριό μέχρι να χαθούν οριστικά έζησαν γύρω μας, μαζί μας, κρεμασμένες ή αφημένες στο χώρο, τόσο απλά, σφαίρες από καλάμι, με ιδιαίτερες οναμασίες-ταυτότητες… Νομίζω πως κάποια σφαίρα κυλάει ακόμη έξω από τη σκάλα του σπιτιού της Νικόλ και του Αντώνη!

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Παρασκευή 3.
Θίασος Γυμνασίου Τήνου
Υπαίθριο θέατρο, 20:30. 
[είσοδος ελεύθερη]

Πέντε ευαίσθητοι και ταλαντούχοι μαθητές (3 κορίτσια και 2 αγόρια) από το Γυμνάσιο Τήνου, μαζί με τους ανήσυχους καθηγητές τους, παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το έργο του Θεάτρου Σκιών «Ο γάμος του μπαρμπα-Γιώργου κι ο Καραγκιόζης νύφη». Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε η δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς, είτε χρηματικής, είτε ειδών πρώτης ανάγκης στο δοκιμαζόμενο τμήμα του κοινωνικού μας ιστού που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές. 

Κυριακή 5.
Θίασος Μιχάλη Θεοδωρόπυλου «Σκιές και γέλια»
Υπαίθριο θέατρο, 21:00. 
[τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ]

Στην ιστορία αυτή του Θεάτρου Σκιών, ο Πασάς αναθέτει στον Χατζηαβάτη να μεταφέρει ένα μπαούλο με δώρα και να το παραδώσει στον Πασά της Αιγύπτου. Ο Χατζηαβάτης παίρνει μαζί του για βοήθεια τον Καραγκιόζη ο οποίος, εξαιτίας της περιέργειάς του, θα κάνει το ταξίδι άνω κάτω και θα βάλει και τους δυο σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Μια παράσταση δημιούργημα του καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδωρόπουλου.

Πέμπτη 9.
Volax Summer Party 18
Προάυλιος χώρος εκκλησίας, 10:00—04:00. 
[τιμή εισιτηρίου με ποτό: 5 ευρώ]

Για άλλη μια χρονιά, περισσότερο οι νέοι μας και ακολούθως ο υπόλοιπος Σύλλογος, έβαλαν ψηλότερα τον πήχη και τα κατάφεραν! Στις αρχές Αυγούστου, τότε που οι νύχτες γίνονται πιο ζεστές από κάθε άλλη στιγμή του χρόνου, έλαβε χώρα το καλύτερο πάρτυ του καλοκαιριού: Volax Summer Party, με μουσική σε χαλαρούς ρυθμούς από τον Dj Leuteri Karagiannidh, με τον κόσμο σε καλοκαιρινή διάθεση, με καθαρά ποτά, πολύ χορό και όμορφες παρουσίες μλουσμένες από πολύχρωμα φώτα και το κυκλαδίτικο φεγγάρι! Ένα event για να ερωτευτείς το καλοκαίρι ή για να ερωτευτείς γενικώς!

Δευτέρα 13.
Κυνήγι Θησαυρού 18
Υπαίθριο θέατρο, 17:30—20:30. 
[είσοδος ελεύθερη]

Δύο εξαφανισμένοι επιστήμονες με αρκετές υποψίες για τουλάχιστον μία δολοφονία... Η ομάδα πρέπει να βρει τι δουλειά έχουν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες στο χωριό και γιατί εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δεν κατάφερε πολλά. Τα στοιχεία αρκετά αλλά ίσως όχι ικανά! Οι gamemasters (Παύλος, Γιάννης, Φωτεινή, μπαρμπα-Μήτσος) είναι εκεί για να βοηθήσουν την ομάδα, όπως κάθε φορά. Οι συμμετέχοντες δεν απογοητεύουν: Η τελική αποκάλυψη θα οδηγήσει την ομάδα στα τελευταία μπουκάλια με το νερό της ζωής. Το τέλος μιας ιστορίας είναι η αρχή μιας άλλης...

Δευτέρα 13.
Θέατρο Σκιών Αθανασίου
Υπαίθριο θέατρο, 20:45.
[τιμή εισιτηρίου με δωράκι: 5 ευρώ]

Δημιουργώντας παράδοση, ο θίασος Αθανασίου ήταν κοντά μας και αυτό το καλοκαίρι, με το επίκαιρο έργο: «Ο Καραγιόζης στο Master Chef».

 

Tρίτη 14. ????
Προβολή ξένης ταινίας στον τοίχο της εκκλησίας
[ελεύθερη προσέλευση]
Άλλη μια κολοκαιρινή προβολή που φαίνεται πως τείνει να γίνει παράδοση! Την «
Οικογένεια Μπελιέ», σε σκηνοθεσία Ερίκ Λαρτιγκό, επέλεξε ο Νίκος και πέτυχε με την επιλογή του... Πολλά γέλια, απότην αρχή αλλά μόλις η νεαρή πρωταγωνίστρια τραγουδά πως «θα πετάξει μακριά» από τους γονείς της, το βούρκωμα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Υπέροχη βραδιά, με ποπκορν, μπισκότα, αναψυκτικά, κουνέρτες για τους μεγαλύτερους και πολύ πολύ κόσμο!

 

Πέμπτη 16.
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες
Υπαίθριο θέατρο, 21:00. 
[τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ]

Πέρυσι δυστυχώς είχε ματαιωθεί η παράσταση της παιδικής σκηνής του Γιάννη Χριστόπουλου «Χάνσελ και Γκρέτελ». Εφέτος όμως όλα πήγαν καλά και η παρέα ήταν μαζί μας. Η παράσταση ήταν άρτια με πλούσια σκηνικά και ρούχα και με ένα απολαυστικό Χάρη Ρώμα στο ρόλο του Φιλέα Φογκ. Μακάρι να υπήρχε περισσότερος κόσμος στις κερκίδες του θεάτρου…

Παρασκευή 17.
1ο Παιδικό εργαστήρι καλαθοπλεκτικής
Εργαστήρι Λουδοβίκου, 18:00. 
[είσοδος ελεύθερη, με ατομικές προσκλήσεις]

Η Φωτεινή Ξενοπούλου έκανε την ιδέα της πράξη, διοργανώνοντας με επιτυχία το 1ο παιδικό εργαστήρι καλαθοπλεκτικής, με τίτλο «Ελάτε να μάθουμε πως φτιάχνονται τα καλάθια»! Τα παιδιά με τις υποδείξεις και την βοήθεια του καλαθοπλέκτη Λουδοβίκου, έφτιαξαν όλα μαζί ένα υπέροχο πανεράκι! Η πάντα ανήσυχη Φωτεινή είναι έτοιμη και για άλλες ενέργειες που αφορούν την τοπική καλαθοπλεκτική. Αναμένουμε με ανυπομονησία!

Τρίτη 21.
Θέατρο Σκιών Αθανασίου 
Υπαίθριο θέατρο, 20:45. 
[τιμή εισιτηρίου με δωράκι: 5 ευρώ]

Άλλη μια παράσταση από το θέατρο σκιών Αθανασίου που παρουσιάστηκε για πρώτη (;) φορά το 2015: «Ο Καραγκιόζης στο Λούνα Παρκ».

Τρίτη 28.
Θέατρο Σκιών Ιάκωβου Β.
Σπίτι Χριστίνας και Γιώργου Βίδου.
[είσοδος ελεύθερη με ατομικές προσκλήσεις] 

Ο 5χρονος Ιάκωβος Βίδος, αφού έκοψε τη βάρκα από την αφίσα της αντίστοιχης παράστασης Αθανασίου, και αφού πρώτα ετοίμασε τις διαφημιστικές προσκλήσεις μαζί με την μητέρα του, έπαιξε σε δική του διασκευή τον «Καραγκιόζη στο Λούνα Παρκ», με πολλή μουσική! Πριν από λίγες μέρες γράφτηκε σε εργαστήρι θεάτρου Σκιών, ώστε να επανέλθει σύντομα στο χωριό με… επαγγελματικό αέρα!

Τετάρτη 29.
Κοινωνώ: Αυλή
Χωράφι του Πέτοβιτς, εγκαίνια έκθεσης: 19:30. 
[η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη]

Η εικαστικός Λιλή Χασιώτη «διερευνά τις σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ ανθρώπων, φύσης και τεχνολογίας στο σημερινό κόσμο της ψηφιακής ενστάλαξης και του ταχύτατου ρυθμού, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει καταστάσεις και να προκαλέσει στοχασμό».

Στο χωριό μας η ταλαντούχα εικαστικός δημιούργησε μια εφήμερη διαδραστική εγκατάσταση στο «ξέφωτο μετά την εκκλησία» (= χωράφι του Πέτοβιτς, πριν το Άπλωμα), μια αυλή όπου στο κέντρο της είναι σχεδιασμένος ένας QR code όπου οι επισκέπτες του χώρου, διαδραστικά, θα μπορούσαν με το κινητό/tablet τους να δουν την ιστορία του τόπου —και όχι μόνο!

 


ΥΓ1. Ακόμη έγινε μια παρουσίαση της ιερής εικόνας της Πονεμένης Μητέρας (Mater Dolorosa), γνωστής ως «Η Παναγία με τα επτά σπαθιά», από τον πατέρα Νίκο Ψάλτη σε ένα γκρουπ από την Αθήνα. Δυστυχώς δεν σημειώσαμε την ακριβή ημερομηνία, λογικά γύρω στα μέσα Αυγούστου.

ΥΓ2. Άλλη μια ημερομηνία για την οποία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι (γύρω στις 10 Αυγούστου) ήταν το μάθημα που έδωσε ο εξ Αμερικής Μήτσος στους έφηβους του χωριού μας, εντός του παπαδικού, που αφορούσε τις τεχνικές λειτουργίες φωτός και ήχου από τους αντίστοιχους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος για τις κατά καιρούς εκδηλώσεις. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησαν να από τον Μήτσο να επαναληφθεί το μάθημα και στο επόμενο καλοκαίρι...

ΥΓ2. Φυσικά το παραπάνω κείμενο δεν περιλαμβάνει τους αγώνες μπάσκετ της ομάδας μας στο καθιερωμένο καλοκαιρινό τουρνουά του Κέχρου. Εκτιμώ πως θα ενημερωθούμε από άλλο post.

ΥΓ3. Όπως κάθε χρονιά, για το κυνήγι του θησαυρού θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο.

ΥΓ4. Φωτεινή, ανέβασε κείμενο και φωτογραφίες από το φεστιβάλ καλαθοπλεκτικής!!!

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#606
Νίκος
Ευχαριστούμε για την καταγραφή των εκδηλώσεων.
Να αφήσουμε το τρέξιμο της επιστροφής και θα δούμε αναρτήσεις και πολλές φωτό από το καλοκαίρι μας...
19 Σεπτεμβρίου 2018