Η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας αρχίζει ουσιαστικά από το 1821 και την ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους. Από το 1821 και μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια το 1828, η Ελλάδα δεν ήταν αναγνωρισμένη σαν κράτος (παρόλο που είχε συνάψει σχετικά δάνεια) και για το λόγο αυτό αποκαλούταν με το όνομα «Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος», όσο μαχόταν για την ύπαρξή της και την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων η Ελλάδα επρόκειτο αρχικά να γίνει αυτόνομο κράτος υπό οθωμανική κυριαρχία, ωστόσο από το 1832, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε ως ένα ανεξάρτητο κράτος.
Με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1832, η Ελλάδα απέκτησε μοναρχία και ονομάστηκε Βασίλειον της Ελλάδος. Ο Βαυαρός πρίγκιπας Όθων επελέγη ως πρώτος βασιλιάς και έφτασε στην Ελλάδα το 1833 σε ηλικία δεκαεπτά χρονών. Μέχρι την ενηλικίωση του σχηματίστηκε επιτροπή αντιβασιλείας από Βαυαρούς.
Η περίοδος της αντιβασιλείας, που κράτησε μέχρι το 1835, ήταν σκληρή και προκάλεσε εξεγέρσεις. Η βασιλεία του Όθωνα περιελάμβανε την εγκατάσταση μιας ευρείας ποικιλίας Δυτικών θεσμών, πολλοί εκ των οποίων ήταν αταίριαστοι στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική παράδοση.
Ένας από τους βασικούς θεσμούς ήταν η δημιουργία δήμων σε όλη την τότε επικράτεια (Πελοπόννησος, Αττικοβοιωτία και νησιά του Αργοσαρωνικού, μέρος Στερεάς Ελλάδας, Κυκλάδες, Εύβοια και Σποράδες) ενώ ο Όθωνας μετέφερε την (επί Καποδίστρια) πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα.
Όλες οι διοικητικές μεταβολές από το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος μέχρι και το σχετικά πρόσφατο «σχέδιο Καλλικράτης»1, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα eetaa.gr (Eλληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Mε αφορμή λοιπόν τις επικείμενες εκλογές, από τη συγκεκριμένη αποδελτίωση μεταφέρουμε τα στοιχεία που αφορούν τον οικισμό μας:
ΦΕΚ 4Α - 26 Φεβρ.18352
Αναφέρεται πως ο οικισμός Βωλάξ προσαρτάται στο νεοσύστατο δήμο Στενής, ο οποίος έχει έδρα τον οικισμό Στενή.
(σσ. για τη Φωτεινή: Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανεβάζει τον τόνο του χωριού στην προπαραλήγουσα, «Βώλαξ», αλλά σε καμιά περίπτωση, για κανέναν οικισμό, δε σημειώνει άρθρα (η, ο, το..) προ της ονομασίας).
ΦΕΚ 50Α - 25 Ιούλ.1879
Αναφέρεται πως η Βώλαξ προσαρτάται στον δήμο Σωσθενίου, δήμος που προήλθε από τη μετονομασία του Δ. Στενής.
ΦΕΚ 261Α - 31 Αυγ. 1912
Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Σωσθενίου και προσαρτάται στην κοινότητα Φαλατάδου Τήνου.
ΦΕΚ 244Α - 4 Δεκ. 1997 (σελ. 8815)
Η Βωλάξ αποσπάται από την κοινότητα Φαλατάδου και προσαρτάται στο δήμο Εξωμβούργου, με έδρα τον οικισμό Ξινάρα της τέως κοινότητας Κάμπου.
ΦΕΚ 87Α - 7 Ιουν. 2010
Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Εξωμβούργου και προσαρτάται στο δήμο Τήνου.
1. Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ακριβέστερα Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, ονομάζεται ο ελληνικός νόμος 3852/2010, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών μονάδων (ΟΤΑ), ο τρόπος εκλογής των οργάνων και οι αρμοδιότητές τους. Ενίοτε απαντάται και ως Σχέδιο Καλλικράτης, από την ονομασία που είχε πριν εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. (πηγή: Βικιπαίδεια)
2. O νόμος περί συστάσεως των δήμων της 27ης Δεκ. 1833 δημοσιεύτηκε στην εκδιδόμενη στο Ναύπλιο Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 3/10 Ιαν. 1834 στην ελληνική και γερμανική γλώσσα. Για κάποιο άγνωστο σε μας λόγο, η Eλληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης επισημοποιεί ως πρώτο ΦΕΚ αυτό του 1835. (βλ. σχετ. Μωραϊτης, «Δήμος Σωσθενίου: Οδοιπορικό μέσα στο χρόνο», σ. 68)
3. Οι απογραφές εκείνα τα χρόνια ήταν: 99 κάτοικοι (1793) και 143 κάτοικοι (1835). Ίσως λοιπόν να ήταν λίγο πάνω από τις 100 ψυχές οι κάτοικοι ς του οικισμού κατά την περίοδο της Επανάστασης.
Στήλη: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Tags: αυτοδιοίκηση, κοινότητα, δήμος τήνου, ιστορία
Μοιραστείτε το