Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
18 Αυγούστου 2019, ώρα 7:32

Στις 18 του μηνός Αυγούστου, στο χώρο του ανοικτού γηπέδου καλαθοσφαίρισης,  πραγματοποιήθηκαν στη Βωλάξ οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις ενός κινέζικου χαρταετού που μελέτησε —με άκρως επιστημονικό τρόπο— την ελεύθερη ροή των ατόμων (των μικρών σωματιδίων δηλαδή) και τη δυναμική τους στα μελτέμια των ημιορεινών οροπεδίων της Κυκλαδίτικης ενδοχώρας...

Χορηγός της έρευνας ήταν η Μαίρη του Ζακ που επένδυσε στην αγορά ενός σπάνιου κινέζικου (κίτρινου στο χρώμα) χαρταετού ενώ Μήτσος και Νικόλας στάλθηκαν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, από το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας της Βοστώνης ως ενεργοί παρατηρητές αυτού του διεπιστημονικού πειράματος.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι δρ. Αλέξανδρος και δρ. Δημητράκης δήλωσαν: «Μπορεί να φαίνεται πως παίζουμε με ένα χαρταετό σε ένα απλό γήπεδο μπάσκετ, αλλά όλα είναι αποτελέσματα δεκάδων και επίπονων δοκιμών. Ο Χαρταετός δεν θέλουμε να ξεφύγει σε μεγάλο ύψος γι’ αυτό και η καλούμπα ήταν εργαστηριακά μετρημένη, όσο ακριβώς ήταν το ύψος ενός προϊστορικού δεινόσαυρου που βρέθηκε κάτω από το έδαφος, σε αντίστοιχο περιβάλλον με αυτό της Βωλάξ, κάπου στο βόρειο Μεξικό».

«Μέσω τρισδιάστατων προσομοιώσεων θα αποδείξουμε πως τα σουπερνόβα, όταν εκρήγνυνται, εκλύουν μεγάλες ποσότητες αερίων, ικανές να ωθήσουν άτομα από τον έναν γαλαξία στον άλλο. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, ενώ πετούσαμε τον αετό στο γήπεδο, αυτό δημιούργησε ισχυρές αέριες δονήσεις στην περιοχή που εσείς ονομάζετε Άπλωμα και ακολούθως, παρά την έκπληξη που βλέπω αυτή τη στιγμή στα μάτια σας, σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού…»

 

Η μικρή Δανάη εξήγησε πως «Έως και τα μισά από τα άτομα που μας περιβάλλουν δεν προέρχονται από τον δικό μας γαλαξία, αλλά από άλλους που είναι έως και ένα εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Με αυτό ως βάση, και με δεδομένο πως το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πιο αντιπροσωπευτικό σεληνιακό τοπίο της Γης, είναι πιθανό μεγάλο μέρος της ύλης της Γαλακτικής Οδού να βρισκόταν σε άλλους γαλαξίες προτού εξωθηθεί από έναν ισχυρό άνεμο επάνω από τις Κυκλάδες και ειδικώς επί του συγκεκριμένου οικισμού…».

Μαζί της συμφώνησε και η αδελφή της Εύα που αρκέστηκε μόνο σε ένα, «μπαμπά κατάλαβες;» 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σύντομα στο πάντα έγκυρο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Όλοι πάντως με πρώτο τον Νικόλα, δήλωσαν πως θα το προσπαθήσουν ξανά και το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Είναι γνωστό πως η επιμονή είναι το βασικό χαρακτηριστικό κάθε επιστήμονα!​

 

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#641
Μεσαίος επιστήμονας
Πάντα χαίρομα που βλέπω τόσα παιδιά να έλκονται προς την επιστήμη των πτήσεων και δη των διαστρικών. Είναι πολύ καλό πως ο χώρος και ιδιαίτερα ο άνεμος του χωριού συμβάλλει σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
5 Σεπτεμβρίου 2019