Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα γιόρτασαν τη Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) δύο από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου, η Καρδιανή και η Βωλάξ, όπως σημειώνει ο συντάκτης της ιστοσελίδας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής (http://kantam.gr). Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το κείμενο που αναφέρεται στο χωριό μας.
Την Παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός από τον Εφημέριο π. Νικόλαο και συμποσευχήθηκε μαζί του και ο π.ο. εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κάμπου π. Γεώργιος Ανδριώτης. Όλοι οι ενορίτες αλλά και πολλοί φιλέορτοι έδωσαν το παρόν με την ενεργό συμμετοχή τους στην προετοιμασία της πανήγυρης.
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατος π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος π. Νίκος Ψάλτης, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης και ο προσωρινός αναπληρωτής εφημέριος Σκαλάδου και Πάρου π. Μάρκος Βιδάλης. Ο ναός και το προαύλιο του Ναού είναι κατάμεστος από ενορίτες και ευλαβείς της Παναγίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου απευθύνθηκε σε όλη τη συναγμένη Εκκλησία και είπε:
Ο Θεός μέσα στην παντογνωσία Του, πριν ακόμη ο άνθρωπος αμαρτήσει, προείδε την πτώση του και αποφάσισε, πριν από τους αιώνες, να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο σωτηρίας του ανθρώπου με το μυστήριο της ενσάρκωσης του Υιού Του. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή προς τους Ρωμαίους: «αυτούς που προόρισε, αυτούς και κάλεσε, και αυτούς που κάλεσε, αυτούς και δικαίωσε. Αυτούς που δικαίωσε, αυτούς και τους δόξασε.
Ο Θεός προόρισε την ταπεινή Μαριάμ από τη Ναζαρέτ και την κάλεσε να γίνει η Μητέρα του ενσαρκωμένου Λόγου, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Αυτό το πλήρωμα του χρόνου έρχεται με τη γέννηση της Θεοτόκου.
Με τη Γέννηση της Θεοτόκου έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αρχίζει να πραγματοποιείται το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία μας: Άρχισε να ετοιμάζεται το σώμα και η ψυχή εκείνης που είχε προορίσει να γίνει η Μητέρα του Υιού του και η Μητέρα των ανθρώπων. Ο Θεός δεν προετοίμασε μόνο την Μητέρα του Υιού του αλλά και όλες τις γενεές εν όψει της γεννήσεως της μέλλουσας Θεοτόκου, εν όψει της γεννήσεως του Ιησού, χρησιμοποιώντας φυσικά και υπερφυσικά μέσα.
Οι Ευαγγελιστές δεν αναφέρονται σ’ αυτό το ευτυχές γεγονός, ούτε μας αποκαλύπτουν τα ονόματα των γονέων της Παναγίας. Αυτό το κάνουν μόνο τα απόκρυφα ευαγγέλια. ‘Όμως για μας η σημερινή εορτή εκτός από μια απλή επέτειος θέλει να μας υπενθυμίσει ότι η μέλλουσα Μητέρα του Κυρίου συνελήφθη χωρίς τη σκιά της αμαρτίας και είναι η μόνη που προφυλάχτηκε από το προπατορικό αμάρτημα. Θέλει επίσης η επέτειος της γεννήσεως της Παναγίας να μας υπενθυμίσει ότι αυτή είναι η γυναίκα που θα συντρίψει την κεφαλή του φιδιού, όπως ήδη είχε αναγγελθεί από την αρχή της πτώσης των προπατόρων μας. Να μας υπενθυμίσει επίσης ότι αυτή η νεαρή κοπέλα της Ναζαρέτ, που γεννήθηκε από τον Ιωακείμ και την Άννα, είναι η προεκλεγμένη και προορισμένη για να γίνει η Μητέρα του Χριστού.
Η Παναγία με τρόπο θαυμαστό συνεργάζεται στο μυστήριο της λύτρωσης όλου του ανθρώπινου γένους. Κάτω από αυτό το φως εμείς βλέπουμε και τελούμε τις εορτές της Παναγίας. Η γέννησή της Μαρίας από τη Ναζαρέτ γίνεται λοιπόν «το πλήρωμα του χρόνου» , όταν δηλαδή τα σχέδια του Θεού φθάνουν στον καιρό της πραγματοποίησής τους και οι πρωταγωνιστές των σχεδίων αυτών παίρνουν τη θέσει που έχει προεπιλεχθεί και προαναγγελθεί γι’ αυτούς από τον ίδιο τον Θεό.
Τα ανθρώπινα γεγονότα τώρα ενώνονται με τα θεϊκά σχέδια. Όχι μόνο αυτά που αφορούν τη ζωή της Παναγίας αλλά και την κάθε μία και τον κάθε ένα μας. Και εμείς στη ζωή μας οφείλουμε να διαθέτουμε τον εαυτό μας και όλη τη βίωση της καθημερινής μας ιστορίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να γίνει ιερή ιστορία, κοινή ιστορία του Θεού και δική μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το κύριο ιδανικό της ύπαρξής μας που είναι να κάνουμε το χρόνο μας, τα γεγονότα της ζωής μας μία αληθινή τέλεση της σωτηρίας. Να γίνει ακόμη και η επίγεια ζωή μας μία αληθινή πρόγευση του τελικού σκοπού της ζωής μας, όταν θα έλθει η ώρα να ζήσουμε έξω από το χρόνο μέσα στην αιωνιότητα του Θεού.
Την ημέρα των γενεθλίων συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε ευχές και να προσφέρουμε δώρα.
Σας προτείνω να ευχηθούμε στην ουράνια Μητέρα μας όλοι οι άνθρωποι της γης να την γνωρίσουν, να την ευχαριστήσουν για την προσφορά της στο λυτρωτικό έργο και σε όλες τις γενεές να την μακαρίζουν.
Ως δώρο προτείνω να της προσφέρουμε την υιική μας αγάπη και να της υποσχεθούμε ότι κατά τη νέα ποιμαντική χρονιά που σε λίγο θα αρχίσουμε, θα εργαστούμε όλοι μαζί απλά και ταπεινά, ως Εκκλησία, για να ενσαρκώνουμε καθημερινά το Λόγο του Θεού πρώτα στην καρδιά μας και έπειτα στις ενοριακές μας κοινότητες και σε κάθε περιβάλλον που ζούμε και δρούμε, και αυτό θα το προσπαθήσουμε πρώτα με τη ζωή μας και έπειτα με το λόγο μας. Αμήν.
Μοιραστείτε το