Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Ήμουν στο χωριό, σκοτείνιαζε. Λέει ο ένας στον άλλο, με βωλακίτικη προφορά.
—Πάρε το φ’ναρ!
Και η απάντηση
—Τι να το κάν(ω); Πάμε για σμπογιάνν’δες;
Μου εξήγησαν
Σμπογιάννης ή (πιο βαριά) Ζμπουγιάν’ς λέγεται στο χωριό ο κοκκινολαίμης. Παλιά τα νεαρά παιδιά έπαιρναν το φανάρι και έβγαιναν έξω τα απογεύματα. Οι κοκκινολαίμηδες, επειδή κυνηγούσαν την τροφή τους κοντά σε τεχνητό φως (ή όταν η νύχτα είχε φεγγάρι), πλησίαζαν το φως των φαναριών με αποτέλεσμα τα παιδιά να τους πιάνουν εύκολα και να επιστρέφουν σπίτι με το μυαλό σε μια ζεστή σούπα που θα τους έφτιαχνε η μάνα από δαύτους.

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#655
μπαρμπα-Μητς
Η μάνα μου έλεγε πως όταν ήμουν εγώ στο γυμνάσιο, σκάει μύτη στο σπίτι (στο χωριό) ο Αντώνης ο Καρύδας με πολλούς σμπογιάννηδες, περασμένους σε ένα βρούλο (= βούρλο), και τους λέει, βάλτε εσείς το ρακί και βάζω εγώ τον μεζέ! Εκείνη τρελάθηκε. «Αθηναία», δεν είχε συνηθίσει να βλέπει κυνήγι. Τι είναι αυτό, του φώναζε... τα καημένα τα πουλάκια! Και αν δεν κάνω λάθος, αλλού έγινε τελικά το γλέντι εκείνη τη βραδιά!
14 Νοεμβρίου 2019