Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας! 

Ενας απολογισμός της 1ης Γιορτής Για τα Παιδιά της Βωλάξ

Με μεγάλη επιτυχία - πράγμα που θα κρίνουν τα παιδιά - ολοκληρώθηκε η 1η γιορτή για τα παιδιά του χωριού. Γράφουμε εδώ έναν απολογισμό, μαζί με μια πιο αναλυτική παρουσίαση για όσους το ζητήσατε.

Η ιδέα

Η ιδέα ήταν να συνεχίσουμε το περσινό παιχνίδι θησαυρού, αλλά αν γίνεται να το εμπλουτίσουμε. Είχαμε πολλές ιδέες που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων ομαδικά παιχνίδια και βραδυνή πυρά. Καταλήξαμε σε ένα διευρυμένο παιχνίδι θησαυρού, όπου σε κάθε σταθμό (εκεί δηλαδή που σε πάνε οι οδηγίες από το προηγούμενο χαρτάκι) υπήρχε και κάποιο παιχνίδι.

Δώσαμε έμφαση στο να περάσουν τα παιδιά από μέρη που δεν ήξεραν, όπως το παλιό μονοπάτι προς Καλαμάν. Επίσης, προσπαθήσαμε να έχουμε παιχνίδια ταιριαστά ως προς το χωριό, όπως σφεντόνες, νεροπίστολα κλπ. Ακόμα βάλαμε βαθμολογίες στο παιχνίδι, για να κερδίζει η ομάδα που συμμετείχε πιο πολύ, όχι αυτή που βρήκε τον θησαυρό πρώτη. Αυτό έδωσε κίνητρα στις ομάδες να προσπαθούν μέχρι τέλους.

Η εκτέλεση

Μαζευτήκαμε όλοι στην αυλή της εκκλησίας κατά τις 5-μιση το απόγευμα. Βγάλαμε κλήρο για να σχηματιστούν οι δύο ομάδες των παιδιών. Οι ομάδες είχαν στην διάθεσή τους λίγη ώρα για να βρούνε αρχηγό, όνομα, την κραυγή τους και να ζωγραφίσουν την σημαία τους.

Οι ομάδες ήταν οι Πειρατές της Αστραπής και οι Βωλέξ. Οι κραυγές που έβγαλαν ήταν: 

Τρέμετε όλοι επί της Γης,
ερχονται οι Πειρατές της Αστραπής!
Τρεξ, τρεξ, τρεξ,
είμαστε οι Βωλέξ!

Μόλις οι ομάδες ήταν έτοιμες, φώναξαν τις κραυγές τους και ξεκίνησαν! 

Διελκυνστίδα

Με ένα μεγάλο αγκυρόσκοινο, ένα μαντήλι στη μέση και δύο γονείς για παραστάτες, η μία ομάδα προσπαθούσε να τραβήξει την άλλη.

Νεροπίστολα

Πίσω από μια γραμμή, οι δύο ομάδες ανταγωνίζονταν να γεμίσουν μια σειρά από πλαστικά ποτηράκια.

Κουταλάκια

Με ένα πλαστικό κουτάλι στο στόμα, κουβαλώντας ένα μικρό βότσαλο, τα παιδιά έτρεχαν μια ορισμένη απόσταση. Οποιος έφτανε πρώτος χωρίς να του πέσει το βότσαλο κέρδιζε ένα πόντο. Δυστυχώς όποιου του έπεφτε, έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή!

Ερωτηματολόγιο

Δώθηκε στην κάθε ομάδα ένα ερωτηματολόγιο με γενικές ερωτήσεις για το χωριό μας. Στην ουσία προσπαθήσαμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να είναι πιο παρατηρητικά, να τους παρουσιάσουμε μερικά πράγματα που ούτε ήξεραν οτι υπήρχαν. Κάθε σωστή απάντηση κέρδιζε έναν πόντο.

Μπάσκετ

Το επόμενο παιχνίδι ήταν βολές στην μπασκέτα μας με μπαλόνια γεμισμένα με νερό. Καθένας με την σειρά του θα έριχνε από δύο μπαλόνια, προσπαθώντας να μην του σκάσουν. Και οι δύο ομάδες κέρδισαν από τρεις βαθμούς και μας μούσκεψαν όλους!

Σκοποβολή με σφεντόνα

Στήνοντας δύο σειρές από πλαστικά ποτηράκια, κάθε ομάδα έριξε είκοσι φορές με την σφεντόνα της, προσπαθώντας να ρίξει τα περισσότερα. Τα νούμερα έδειξαν οτι έχουμε χάσει την δεξιότητά μας στην σφεντόνα...

Τσουβαλοδρομίες

Φορώντας τσουβάλια μέχρι τη μέση, τα παιδιά έτρεχαν μια δοσμένη απόσταση με σκοπό όποιος φτάσει πρώτος να δώσει τον πόντο στην ομάδα του. Το παιχνίδι αυτό είχε πολύ επιτυχία, τα παιδιά το λάτρεψαν!

Τάπες

Τα παιδιά είχαν από δεκαπέντε κυπαρισσόμηλα να ρίξουν μέσα σε ένα καλάθι σε μια μικρή απόσταση. Δυστυχώς είχε νυχτώσει πολύ και δεν βλέπαμε καλά.

Μορς

Δίνοντας φακούς και χαρτάκια με τον κώδικα Μορς, οι δύο ομάδες χωρίστηκαν σε πομπούς και λήπτες και απομακρύνθηκαν. Με τους φακούς μετέδωσαν τα μηνύματα που τους δόθηκαν και, ενώνοντας τα δύο μηνύματα, προέκυψε το μέρος που θα έψαχναν για τον θησαυρό.

Θησαυρός

Ο θησαυρός αυτήν την χρονιά ήταν το τελευταίο χαρτάκι, κλεισμένο μέσα σε μπουκάλι και βυθισμένο στην πίσω ποτίστρα.

Κέρασμα

Μετά την ανεύρεση του θησαυρού, όλοι είμασταν λίγο κουρασμένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Σύλλογος φρόντισε και υπήρχαν μεζεδάκια από τις δύο ταβέρνες καθώς και χυμοί και αναψυκτικά. Αφού φάγαμε και ήπιαμε, σιγά σιγά καθίσαμε γύρω από τη φωτιά...

Πυρά

Είχαμε τις αναμνήσεις μας από τις πυρές που συμμετείχαμε όταν ήμασταν μικροί. Αυτές προσπαθήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά που συμμετείχαν. Τραγουδήσαμε μαζί κανόνες (Νέοι Φίλοι είναι σαν τ' ασήμι...), είπαμε ανέκδοτα και αινίγματα, χτυπήσαμε παλαμάκια με το Ω-ιλίλι, χορέψαμε boogie-woogie (και γυρίζω, γυρίζω, γυρίζω!).

 

Στο τέλος διαβάστηκε το τελευταίο χαρτάκι, ανακοινώθηκε η βαθμολογία και η νικήτρια ομάδα (Βωλέξ με 52 έναντι Πειρατές με 49), μοιράστηκαν δώρα στους συμμετέχοντες, και έληξε η πυρά.

Εκτυπώσιμα αρχεία

Σας δίνουμε εδώ τα εκτυπώσιμα αρχεία, όπως τα ετοιμάσαμε για το παιχνίδι, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σαν ιδέα για τα δικά σας παιχνίδια.

Μηνύματα Γιορτής 2011
Τα μηνύματα για τα χαρτάκια, στους διάφορους σταθμούς του παιχνιδιού
pdf, 68352 bytes, 07-01-14

Ερωτήσεις Γιορτής 2011
Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στις δύο ομάδες
pdf, 28942 bytes, 07-01-14

Μορς Γιορτής 2011
Τα μηνύματα μορς, καθώς ο κώδικας μορς για αποκρυπτογράφησή τους
pdf, 21338 bytes, 07-01-14

Επίλογος

Η όλη ετοιμασία του παιχνιδιού δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Επρεπε να σχεδιάσουμε το κυνήγι και τα μηνύματά του, να ετοιμάσουμε όλα τα παιχνίδια, να αγοράσουμε δώρα και διάφορα υλικά από την Αθήνα, να αγοράσουμε άλλα υλικά από την Τήνο, άλλα να τα βρούμε (τσουβάλια, καλάμια). Και φυσικά το budget κρατήθηκε χαμηλά.

Χάσαμε πολλές μέρες, και μέσα στην Ανοιξη και από τις διακοπές μας για να ετοιμάσουμε αυτή τη γιορτή. Ομως, το οτι την επόμενη μέρα τα παιδιά σιγομουρμουράγανε "αμόσα-αμόσα-αμόσα", είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, οτι τους δώσαμε μια αξέχαστη μέρα στο χωριό μας!

Οι σημαίες των δύο ομάδων αναρτήθηκαν στο παπαδικό, για να θυμίζουν στα παιδιά την ημέρα αυτή, μέχρι να έρθει η επόμενη γιορτή, του χρόνου!

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο που μας στήριξε σε αυτή μας την προσπάθεια, τον Νίκο τον Καλιαμούτο, καθώς και όλους όσους δούλεψαν εθελοντικά για να γίνει αυτή η γιορτή.

Εσείς;

Συμμετείχατε και περάσατε καλά; Δεν το προλάβατε γιατί χάσατε το πλοίο; Εχετε παρατηρήσεις για το παιχνίδι; Περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Μοιραστείτε το