Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Στις 3/11 στις 11.00 (νέα ώρα) η Δάφνη-Ευθυμία Μαραγκού παρουσιάζει την αρχιτεκτονική διπλωματική της μέσω zoom σύνδεσης, η οπoία θα είναι ανοικτή για όλους και όλες. Για όποιον ενδιαφέρεται, το link είναι αυτό: https://tuc-gr.zoom.us/j/97175825688?pwd=am5aSmoxSFpoMkZmbnBicjFud0FjQT09

Ακολουθεί περίληψη της διπλωματικής

Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας προσεγγίζεται, ως ένα πεδίο διαφοροποίησης, ο τόπος του Βώλακα στην Τήνο. Ένα τοπίο αντίθεσης, ως προς την κλίμακα και την έκταση των γρανιτικών σχηματισμών του- του γεωλογικού φαινομένου του. Το γεωλογικό εσωτερικό με έντονα σημάδια αποσάθρωσης, μεταβολές στον χώρο και στον χρόνο, ιδωμένο με εξογκώματα και οπές. Ένα μέρος όπου το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα είναι δυσδιάκριτο καθώς το τοπίο υπερισχύει.

Η ένταση των εξάρσεων του εδάφους εδώ είναι κυρίαρχη και ως ένας τέτοιος τόπος επιλέγεται. Ως δυναμική αποσταθεροποίησης δυνατής να εισάγει και να παράγει χωρικές συνέργειες. Πειραματισμοί σε σχέση με το «πραγματικό» και την «κατασκευή».

Έχοντας ως έναυσμα τον Βώλακα, πρόθεση αποτελεί να χαρτογραφηθούν ρυθμοί και ποιότητες του χώρου που συνιστούν στην αποσταθεροποίηση ή στοιχεία που εντοπίζονται εκτός ισορροπίας· μη αναμενόμενα στοιχεία που τον συνθέτουν σε μια προσπάθεια αντιστροφής της παραγωγής του χώρου.

Στόχο λοιπόν αποτελεί η εννοιολογική διάσχιση του τοπίου και η συσχέτιση με «πρωταρχικούς» τόπους ως πεδία ανάλυσης, μέσω «λοξών» διαδρομών. Έτσι ώστε να αρθρωθεί ένα μέσο εξερεύνησης, με έμφαση στη διαδικασία ως εργαλείο της χωρικής διερεύνησης-σχεδίασης. Με την αντιστροφή των ποιοτήτων που αντλήθηκαν από τη συγκεκριμένη θεματική, τις υλικές και φαντασιακές προεκτάσεις του χώρου, στη σύνθεση ενός δυνητικού «εδάφους», ενός προσωρινού χώρου.

Δάφνη-Ευθυμία Μαραγκού
Επιβλέπων: Αλέξιος Τζομπανάκης

Μοιραστείτε το