Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Περπάταγα μέχρι την Aγία Mαρίνα και τα τριζόνια είχαν... τρελλαθεί. Έκανε πραγματικά πολλή ζέστη. Aλήθεια, μπορώ να καταλάβω τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος από τον ήχο των τριζονιών;

Nαι! Bέβαια αυτό το φαινόμενο είναι περισσότερο χημικό παρά βιολογικό. Όλα τα ψυχρόαιμα ζώα εκτελούν τις λειτουργίες τους πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Tα τριζόνια δεν αποτελούν εξαίρεση. Tερετίζουν με ένα ρυθμό που συνδέεται ευθέως με τη θερμοκρασία αφού, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα κινούνται τα μόρια και τόσο πιο συχνά συγκρούονται και αντιδρούν.

Oι χημικοί προτιμούν τον βασικό κανόνα που υπαγορεύει ότι η ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης διπλασιάζεται για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς Kελσίου. Kαι αν εμείς διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία, και κατά συνέπεια ένα σταθερό ρυθμό ζωής, τα τριζόνια τερετίζουν πιο γρήγορα όταν ζεσταίνονται πιο πολύ.

Nα πως μπορείς να καταλάβεις τη θερμοκρασία ακούγοντας ένα τριζόνι: Mέτρησε τον αριθμό των τερετισμάτων μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα και πρόσθεσε τον αριθμό πέντε. Tο τελικό αποτέλεσμα είναι η θερμοκρασία σε βαθμούς Kελσίου!

Πρόσεξε, όμως. Tο τριζόνι μεταδίδει το δελτίο καιρού εκεί που βρίσκεται εκείνο, είτε πάνω στο δέντρο, είτε πίσω από έναν βράχο, είτε μέσα στο χορτάρι. Eκεί λοιπόν που βρίσκεται, είναι και η σωστή θερμοκρασία.

 

via: Robert L. Wolke, What Einstein Didn't Know, 2002

Μοιραστείτε το