Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Έχουμε κατασκηνώσει στις Σαββαγιάνες. Θα μπορούσε ένα καλάμι να μας δείχνει την ώρα;

Έχετε κάπου κατασκηνώσει και ξαφνικά το ρολόι σας σταματά. Πως θα ξέρετε πάνω-κάτω τι ώρα είναι; Θα σας πούμε αμέσως. Mπήγετε στο έδαφος ένα ίσιο ραβδί ή καλύτερα ένα καλάμι (υπάρχουν πολλά στην περιοχή), σ' ένα μέρος καθαρό που να φωτίζεται από τον ήλιο. Παρακολουθείτε προσεκτικά την μετακίνηση της σκιάς τού καλαμιού και σε τακτά διαστήματα μπήγετε στη γη έναν δείκτη, στο σημείο ακριβώς που φθάνει το μήκος της σκιάς.

Θα παρατηρήσετε ότι το μπαστούνι σας ρίχνει προς τη δύση μια σκιά που γίνεται ολοένα και πιο χαμηλή. Όταν αυτή η σκιά ξαναρχίσει να μεγαλώνει, τούτο σημαίνει ότι έχουμε μεσημέρι. H σκιά αυτή που λέγεται «μεσημβρινή σκιά» έχει ακόμη άλλη μία χρήσιμη ιδιότητα: έχει πάντοτε διεύθυνση προς τον βορρά, κάτι που σας επιτρέπει να προσανατολιστείτε!

 

via: Walt Disney's, Tο Bιβλίο των Mικρών Eξερευνητών, A' τόμος, 1971

Μοιραστείτε το