Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Συντεταγμένες: 37°35′32″N 25°10′40″E

H Βωλάξ (ή Βώλαξ ή Βώλακας) είναι ένα μικρό χωριό, από τα γραφικότερα της Τήνου, με μοναδική εδαφολογική μορφολογία, που του προσδίδει τη φυσιογνωμία σεληνιακού τοπίου.

Mεσαιωνικό καθολικό χωριό με περίπου 53 μόνιμους κατοίκους (απογρ. 2011), χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και τεράστιους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης, σε τοπίο που σαγηνεύει με την ιδιομορφία του. Πολλά από τα σπίτια του είναι κτισμένα ανάμεσα ή επάνω σε αυτούς τους σφαιρικούς βράχους.

Το πότε κτίστηκε είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, ωστόσο πρέπει να είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Πάντως, η πρώτη επίσημη καταγραφή του χωριού Βωλάξ (με το όνομα Vulacus), βρίσκεται στα επίσημα κρατικά έγγραφα της βενετικής διοίκησης του 1618 [ASVe, Duca Di Candia, Busta 92] και βρίσκονται στην Ιταλία.

Πάντα ήταν το χωριό της καλαθοπλεκτικής, και είναι ακόμη, από την οποία και ζει κυρίως. Aπό το 2010 και για τρία-τέσσερα χρόνια, ο Δήμος άνοιξε μικρή Σχολή Καλαθοπλεκτικής, η οποία όμως σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα το επισκέπτεται πλήθος κόσμου, τόσο ως τουρίστες, όσο και ως φυσιολάτρες. Mην ξαφνιαστείτε αν δείτε δίπλα σας κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο, αφού τελευταία έχει «γίνει πολύ της μόδας», στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την περίοδο του Πάσχα, αθλητές απ' όλο τον κόσμο, μαζεύονται για να κάνουν τεχνητή αναρρίχηση (bouldering) στα βράχια. Την άνοιξη μαζεύονται ομάδες χρωματοσφαίρισης (paintball) και καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου εμφανίζονται παρέες και ομάδες περιπατητών που μαγνητίζονται από τα παλιά μονοπάτια, τα υπέροχα βράχια και το μοναδικό τοπίο.

Άλλοι πάλι –κυρίως Τηνιακοί– έρχονται στην ευρύτερη περιοχή κατά την κυνηγετική περίοδο. Ανάλογα την εποχή, ποικίλλουν και τα θηράματα: ένας κυνηγός μπορεί να κυνηγήσει λαγούς, αγριοκούνελα, τρυγόνια και ορτύκια.

Το χωριό έχει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ένα καλαίσθητο υπαίθριο πέτρινο θέατρο, 300 θέσεων, όπου το καλοκαίρι γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις: μουσικές και θεατρικές, ομιλίες και παρουσιάσεις, θέατρο σκιών και εικαστικές παρουσιάσεις. Όταν γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές, το χωριό, από το καλεντάρι του προγράμματος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Επαρχείου Τήνου, παρουσίαζε τη Γιορτή του Ψωμιού (τέλη Ιουλίου).

Το χωριό διαθέτει δύο εστιατόρια όπου οι τουρίστες, μετά από μια βόλτα μέσα στη φύση και τα σοκάκια του χωριού, μπορούν να ξεκουραστούν τρώγοντας βωλακίτικο κατσικάκι ή πίνοντας ρακή. Εξάλλου, μπορούν να αποχαιρετήσουν το χωριό, έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο ενθύμιο από γραφικό μαγαζί τουριστικών ειδών ή να αγοράσουν καλάθια και πανέρια από τα εργαστήρια των καλαθοπλεκτών του χωριού.

Όσοι ενδιαφέρονται να μείνουν περισσότερο χρόνο στο χωριό, πρέπει να γνωρίζουν πως μικρές εστίες διανυκτέρευσης λειτουργούν το τρίμηνο του καλοκαιριού (μπορείτε να ρωτήσετε στις δύο ταβέρνες). Για την επικαιροποίηση του κειμένου να αναφέρουμε πως, πρόσφατα, ο Σύλλογος δημιούργησε ένα ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρησης για τα παιδιά και όσους νιώθουν νέοι.

Mην ξεχάσετε ακόμη τα δύο πανηγύρια: τη  Πέμπτη του Πάσχα «μαραντίζουμε» στην Παναγία Kαλαμάν με σουβλιστά αρνιά, άφθονο κρασί και μουσική, και στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννηση της Θεοτόκου, εορτή της τοπικής ενορίας.

 

μεταφορά: nikal 6.2015

Μοιραστείτε το