Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες, από τις 14 Αυγούστου 2011, που όλοι μαζί συμμετείχαμε στην 1η γιορτή για τα παιδιά του χωριού (και όσους νιώθουν παιδιά)! Στην γιορτή αυτή θα αναφερθούμε σύντομα με κείμενα και φωτογραφίες. Για την ώρα, σας δίνουμε –όπως και πέρυσι– τα γραπτό υλικό που χρησιμοποίησαν οι δύο ομάδες για την πρώτη φάση του παιχνιδιού: το Κυνήγι του Θησαυρού! 

1o πεδίο: Παπαδικό (Χωρισμός ομάδων / Οδηγίες / Κραυγή / Σημαίες)Πριν από δυόμιση αιώνες συνέβει ένα περίεργο γεγονός στο χωριό! Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει μπορέσει να το εξηγήσει! Όλοι εσείς, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, θα πρέπει να ανακαλύψετε τι συνέβει εκείνη την περίεργη νύχτα αφού, ακολουθήσετε ακριβώς το ίδιο μονοπάτι με αυτό που πάτησαν οι πρωταγωνιστές της μυστήριας αυτής ιστορίας. 

Οδηγηθείτε στην Παιδική Χαρά!

2o πεδίο: Παιδική Χαρά (Εκκίνηση Θησαυρού)

Ο Μαθιός ο Φοσκαρίνης ήταν ένας από τους πρώτους και ελάχιστους τσαγκάρηδες της Βωλάξ. Έζησε πριν από δυόμιση αιώνες στο χωριό, αλλά η ιστορία της εξαφάνισής του είναι γνωστή, ακόμη και σήμερα, στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του χωριού. Ήταν ανύπαντρος και διατηρούσε ένα μικρό εργαστήριο δίπλα από την κάμαρά του, σε κάποιο σπίτι από τα δρομάκια που κατέληγαν στο πηγάδι του χωριού.

Οδηγηθείτε στο χωράφι "του πετρακάκη" για να δείτε αν είστε τόσο δυνατοί όσο ο Μαθιός.

3o πεδίο: Πετρακάκη (Διελκυνστίδα)

Οι φίλοι του τον θεωρούσαν σοβαρό και έντιμο άνθρωπο, όπως άλλωστε συνέβαινε στους περισσότερους από τους κατοίκους της Βωλάξ εκείνα τα χρόνια. Ένα μόνο πάθος είχε: του άρεσε πολύ το ποτό. Και όταν έπινε, έβαζε, για κακή του τύχη, ανόητα στοιχήματα...

Οδηγηθείτε στην Αγ. Μαρίνα για να δείτε το στοίχημα που είχε βάλει ο Μαθιός. Προσοχή μην βραχείτε!

4o πεδίο: Αγ. Μαρίνα (Νεροπίστολα)

Στην διάρκεια μιας από τις τόσο συχνές οινοποσίες του καυχήθηκε για τις αθλητικές του ικανότητες. Θεωρούσε ότι είχε μεγάλη αντοχή στην πεζοπορία, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια του την φύση...

Στοιχημάτισε ένα πουγγί, γεμάτο χάλκινα νομίσματα, πως θα πήγαινε μέχρι την κορυφή του Τσικνιά και θα επέστρεφε από τον ίδιο δρόμο μέσα σε μια ώρα! Αυτό φάνταζε αδύνατο, αφού η απόσταση, τα δύσβατα δρομάκια, το σκοτάδι και η λάσπη από την βροχή της προηγούμενης ημέρας, θα του έφερναν μεγάλο πρόβλημα.

Οδηγηθείτε στην Καλαμάν για να δείτε αν είστε το ίδιο γρήγοροι όσο ο Μαθιός.

5o πεδίο: Καλαμάν (Κουταλοδρομίες)

Οι άνθρωποι με τους οποίους έβαλε στοίχημα ήταν ο Μάρκος Καλούμενος (παλιός καλαθοπλέκτης, που είχε βγάλει αρκετά χρήματα από τους κατσιρμάδες των πλοίων που προσέγγιζαν την ακτή της Κολυμπήθρας) και ο Αντώνης Φυρίγος (Γεωργοκτηνοτρόφος). Ο Μαθιός θα ξεκινούσε αμέσως αφού πρώτα, πριν ακόμη αρχίσει την δοκιμασία του στοιχήματος, είχε ζητήσει να πληρωθεί από τους δύο φίλους του. Ο Μάρκος με τον Αντώνη θα ξεκινούσαν ξοπίσω του, μετά από 15 λεπτά, και θα ακολουθούσαν το φως από το μικρό φανάρι που κράταγε. Με αυτόν τον τρόπο, όσο και αν απομακρυνόταν, θα έβλεπαν την πορεία του και θα έλεγχαν αν θα κέρδιζε δίκαια το στοίχημα.

Ο Μαθιός, όμως, έχασε στην διαδρομή το πουγγί με τα χρήματα και αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στο ποταμάκι για να το βρεί, σημείο που θεώρησε ότι του είχε πέσει.

Οδηγηθείτε πίσω στο ποταμάκι όπως και ο Μαθιός.

6o πεδίο: "Ποταμάκι"

Τα πρώτα μέτρα τα έβγαλε καλά, με άνετο διασκελισό, χωρίς να δείξει το παραμικρό σημάδι κόπωσης, γιατί είχε πράγματι τεράστια αντοχή και δεν ήταν τόσο μεθυσμένος, ώστε να την χάσει. Οι δυό του φίλοι, ακολουθούσαν από σχετική απόσταση και του έδιναν κουράγιο, αφού το οινόπνευμα τους έκανε όλο και πιο ευδιάθετους. Εκεί, στον μεγάλο βέλανο δεξιά της Αγίας Μαρίνας, έκοψε δρόμο. Είχε σε τόσα πράγματα να απαντήσει...

Οδηγηθείτε στον Μεγάλο Πλάτανο, δεξιά όπως βλέπετε την Αγ. Μαρίνα.

7o πεδίο: "Βέλανος" (Quiz για το χωριό)

Ο Μαθιός, παρά τον χρόνο που κυλούσε αμείλικτα, επέστρεψε προς το Καμπί. Οι δυό φίλοι του εκτίμησαν ότι δεν βρήκε το πουγγί με τα χρήματα. Ο ίδιος, όμως, στόχευε σε κάτι άλλο...

Οδηγηθείτε στο Κάτω Καμπί, όπως και ο Μαθιός, ήταν το μέρος που έπαιζαν τα παιδιά της εποχής...

8o πεδίο: Καμπί (Νερόβομβες στην... μπασκέτα)

Από το Καμπί προχώρησε στο ξωκλήσι του Αγ. Μάρκου. Πενήντα μέτρα μακριά τους, και ενώ δεν είχαν πάρει ούτε μια στιγμή τα μάτια τους από πάνω του, ο Μαθιός φάνηκε να σκοντάφτει. Βούτηξε με το κεφάλι μπροστά, άφησε μια τρομερή κραυγή, και εξαφανίστηκε πριν αγγίξει το έδαφος. Όλα έγιναν ξαφνικά, έξω από το ξωκλήσι. Ο ίδιος, δεν άφησε πίσω του το παραμικρό ίχνος! Χάθηκε απότομα, όπως έσβησε η φλόγα από το φανάρι.

Οδηγηθείτε στον Αγ. Μάρκο.

9o πεδίο: Αγ. Μάρκος (Σκοποβολή με σφεντόνες)

Οι δυο φίλοι έμειναν για λίγο σε εκείνο το σημείο εντελώς αναποφάσιστοι· πολύ γρήγορα, έψαξαν σχολαστικά την εκκλησία. Δεν βρήκαν όμως τίποτα... Είχε εξαφανιστεί! Οι δύο φίλοι, έκοψαν δρόμο από το Πράσινο Όρος για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους χωρικούς, περνώντας από το μέρος που φυλάσσονταν τα τσουβάλια για το αλεύρι.

Οδηγηθείτε στο Πράσινο Όρος, μέσα από το παλιό μονοπάτι για το Σκαλάδο. Τα σημάδια θα σας δείξουν το δρόμο.

10o πεδίο: "Πράσινο Όρος" (Τσουβαλοδρομίες)

Στο σημείο αυτό σταμάτησαν λαχανιασμένοι να ξεκουραστούν λιγάκι... Είχαν νιώσει και οι δυο ότι έτρεχαν με μεγάλη δυσκολία σαν να ήταν τα πόδια τους δεμένα μεταξύ τους... Ο άγριος αέρας φύσαγε δυνατά τους βελάνους... Κάτι σκοτεινό και ανεξήγητο είχε συμβεί!

Οδηγηθείτε στο κοιμητήριο των παιδιών, μέσα από το χωράφι της Κoλαρούς.

11o πεδίο: Κοιμητήριο (Ψάξιμο [αφαιρέθηκε λόγω χρόνου])

Εδώ, στον παλιό χώρο που τιμούσαν και θυμόντουσαν όσους είχαν χαθεί πρόωρα, πήραν μια ανάσα μήπως καταλάβουν τί είχε συμβεί. Πολλοί από τους χωρικούς δεν είχαν ακούσει το παραμικρό από αυτή την ιστορία... Περίμεναν να γίνει το ρακί παίζοντας ένα παλιό παιχνίδι...

Οδηγηθείτε στον δρόμο που βρίσκεται το σπίτι του Λουδοβίκου.

12o πεδίο: "Οδός Λουδοβίκου Α" (Μπαλάκια σε καλάθια) 

Το απίθανο αυτό γενογός κόντεψε να οδηγήσει στην φυλακή τους δύο φίλους, αλλά επειδή θεωρούνταν φερέγγυα άτομα και ήταν νηφάλιοι κατά την διάρκεια του συμβάντος, αφέθηκαν ελεύθεροι. Εξάλλου, δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ οι καταθέσεις τους για την ασυνήθιστη αυτή ιστορία.

Στον περιφεριακό δρόμο, έφυγε γρήγορα ο Μάρκος Καλούμενος, ο ένας από τους δύο, για να ειδοποιήσει με φωτεινά σήματα τα διπλανά χωριά. Τα ερωτήματα ήταν τόσα που η πληροφορία έπρεπε να περάσει σε όλο το νησί.

Οδηγηθείτε στην κολώνα του περιφερειακού δρόμου.

13o πεδίο: Κολώνες της ΔΕΗ στον Περιφερειακό Δρόμο (Μηνύματα με σήματα μορς)

(Κάθε ομάδα χωρίζεται σε μεταδότες και λήπτες. Οι μεταδότες της Α ομάδας και οι λήπτες της Β ομάδας ανεβαίνουν πιο ψηλά στην ανηφόρα. Δίνονται φακοί και τα κάτωθι μηνύματα στους μεταδότες, χαρτάκι με τον κώδικα Μορς σε όλους. Μετά την μετάδοση, ενώνουμε τα δύο μηνύματα).

Σ Τ Η Ν Π Ο Τ Ι
Σ Τ Ρ Α Ε Λ Α Τ Ε

Ένας μύθος λέει ότι ο Μαθιός, επειδή αγαπούσε πολύ το πιοτό, έκρυψε ένα μήνυμα μέσα σε μια μποτίλια, που τα εξηγούσε όλα! Ψάχνετε, λοιπόν, για ένα μήνυμα μέσα σε μια μποτίλια.

14o πεδίο: Πίσω ποτίστρα (Τέλος παιχνιδιού)

Συγχαρητήρια! Βρήκατε το μήνυμα του Μαθιού που εξηγεί γιατί "εξαφανίστηκε":

«Αγαπητοί μου φίλοι,
Συγγνώμη αν σας τρόμαξα αλλά θα σας τα εξηγήσω όλα. Προσοχή, όμως, σας εξορκίζω να μην πείτε ποτέ τίποτα και σε κανέναν! Εύχομαι να μην βρεί κάποιος άλλος αυτό το μπουκάλι με το μήνυμα, παρά μόνο εσείς.

Το τελευταίο στοίχημα που έβαλα ήταν ένα ψέμα. Ήθελα να στρέψω όλο το χωριό προς την Καλαμάν και εγώ να έφευγα από το μονοπάτι που πηγαίνει στο Αγάπη. Βλέπετε, καλοί μου φίλοι, αγαπάω μια κοπέλα από το διπλανό χωριό και καμία από τις οικογένειές μας δεν το θέλει.

Τα χρήματα που πήρα, τα θέλω για να ξεκινήσω από την αρχή την ζωή μου στην πόλη. Αγαπητέ Μάρκο όταν με το καλό καταφέρω και ορθοποδήσω, θα σου τα στείλω πίσω διπλά. Η καλή μου θα κάνει ότι κλαίει για τον περίεργο χαμό μου, και μετά από ένα-δύο χρόνια –για να μην την καταλάβουν– θα έρθει να με βρει στην πόλη· να παντρευτούμε και να φτιάξουμε το σπιτικό μας. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά έγιναν για την ευτυχία μας.

Αν γνωρίζατε από πριν αυτήν την πράξη μου, δεν θα φερόσαστε φυσιολογικά στους αστυνομικούς που θα σας ρωτούσαν... Σας ζητάω συγγνώμη για την ταραχή που σας έδωσα και σας εκλιπαρώ να μην αποκαλύψετε τίποτα! Για το χωριό έχω εξαφανιστεί και τίποτα περισσότερο... 

Ευχηθείτε καλή τύχη στον αγαπημένο σας φίλο· αυτή η διαδρομή αποτελεί τον δρόμο για την ευτυχία μου! Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που κάνατε για μένα. 

Έχετε γεια καλοί μου φίλοι!»

 

Για την μεταφορά: mix 06/2015

Μοιραστείτε το