Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Ορειβασία είναι το χόμπι, το άθλημα ή το επάγγελμα του να μετακινείσαι με τα πόδια στα βουνά. (όρεο-βασία= περπάτημα στα όρη). Με την ευρύτερη της έννοια, η λέξη ορειβασία περιλαμβάνει και την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι.

Αυτή η ευρύτερη έννοια περιγράφεται στα αγγλικά με την λέξη mountaineering. Στα αγγλικά πάλι, το hill walking είναι το περπάτημα σε ορεινό ανάγλυφο και το scrambling είναι το σκαρφάλωμα του βράχου (κάποτε και με σχοινιά). 

Μέσα από τα απολαυστικά τοπία απόλυτης ηρεμίας μάθαμε τη πραγματική αξία της Βωλάξ. Τα τελευταία 30 χρόνια, αυτές τις δυο ασχολίες αγαπήσαμε –περπάτημα, σκαρφάλωμα–, κυρίως όλοι εμείς που ζούμε στην Αθήνα και παραθερίζουμε το Πάσχα και το καλοκαίρι στο χωριό. Συχνά, ως παιδιά, περπατούσαμε μέχρι τον Πετριάδο για κουβεντούλα και φωτογραφίες ή κάναμε ανάβαση στο Βουνό (για να ψήσουμε λουκάνικα...)

Ένα από τα βασικά στοιχεία  ανάπτυξης της πεζοπορίας, της ορειβασίας και γενικότερα του (ημι-) ορεινού τουρισμού της Τήνου είναι διάνοιξη, συντήρηση (γιατί όχι και κατασκευή) ενός δικτύου μονοπατιών. Ας ευχηθούμε σύντομα να ξανανοίξουν όλα αυτά τα μικρά μονοπάτια ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το «σκαρφάλωμα» αλλά και το περπάτημα (trekking). Έχουμε λόγο πάντως να νιώθουμε αισιόδοξοι αφού, από πέρυσι, ξεκίνησαν και οι πρώτες σηματοδοτήσεις. Όλα καλά!

 

Για την μεταφορά: mix 06/2015

Μοιραστείτε το