Όταν μιλάμε για αναρρίχηση εννοούμε την προώθηση σε (κάθετη ή κεκλιμένη) σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Η αναρρίχηση διακρίνεται στην «ασφαλισμένη» (με κανόνες και πρακτικές χρήσης σχοινιού) και στο bouldering, την αναρρίχηση δηλαδή σε χαμηλά βράχια ή κλειστές πίστες, χωρίς τη χρήση σκοινιού με μόνη, ενδεχομένως, εξασφάλιση από την χρήση ειδικών στρωμάτων.
Ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία bouldering της χώρας βρίσκεται στο χωριό μας, και θα μιλήσουμε γι' αυτό.
Ας ξεκινήσουμε από πιο ψηλά: Αν δούμε τον γρανιτένιο λόφο του Εξωμβούργου θα καταλάβουμε γιατί παρουσιάζει τόσο έντονο αναρριχητικό ενδιαφέρον. Η ανάβαση στην απότομη πλαγιά του σίγουρα αποτελεί πρόκληση για τους λάτρεις του σπορ.
Αν πάλι αγναντέψει κανείς το το συναρπαστικό «σεληνιακό» τοπίο της Βωλάξ τότε θα καταλάβει που κρύβονται οι πραγματικές συγκινήσεις για τους οπαδούς του αθλήματος bouldering. Οι ολοστρόγγυλοι βράχοι του δημιουργούν μία τεράστια φυσική αναρριχητική πίστα υψηλών προδιαγραφών (στα γρανίτικα πετρώματα της περιοχής η βαθμολογία είναι στην κλίμακα Font αφού διαφέρει αρκετά από αυτές των διαδρομών με σκοινί).
Σύμφωνα με την vrahomania.gr οι πέτρινοι σχηματισμοί της ευρύτερης περιοχής καταλαμβάνουν έκταση 23 τετρ./χλμ. και ο Karsten Oelze το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σε έκταση πεδίο boulder της Ευρώπης. Ο Αντώνης Σκευοφύλακας το εκτίμησε και το ανέδειξε ανοίγοντας τα πρώτα περάσματα!
Η αναρρίχηση σε βράχο είναι αυτή που διεξάγεται σε ένα ορεινό περιβάλλον, σε ορθοπλαγιές ή κόψεις, και η αναρρίχηση σε πεδινό βράχο, είναι συνήθως με την μορφή της «σπορ» αναρρίχησης, σε «πίστες», δηλαδή σε προκαθορισμένες και συχνά προασφαλισμένες διαδρομές ή και σε νέες διαδρομές, με σκοπό την διάνοιξή τους (την «ελευθέρωση» τους). Τα αναρριχητικά πεδία κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την υψομετρική διαφορά που παρουσιάζουν (χαμηλά, μέσα και υψηλά). Την άνοιξη του 2008 ο πρώτος οδηγός bouldering του νησιού εκδίδεται με 600 προβλήματα (μαζί με τα ταχυδρομικά κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ), ενώ μέχρι σήμερα, μόνο στα 8 πεδία που υπάρχουν στη Βωλάξ έχουν ανοιχτεί 650-700 προβλήματα!
Για τους νέους του αθλήματος θα χρειαστείτε αναρριχητικά παπούτσια (σε καλή κατάσταση), στρωματάκια, μαγνησία, τέιπ για τα δάχτυλα, βουρτσάκι και καλή παρέα που να ξέρει να σποτάρει.Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με το boulder στην αρχή θέλει λίγο προσοχή. Στο σποτάρισμα συγκρατούμε τον αναρριχητή κυρίως από την πλάτη. Δύο άτομα είναι πιο αποτελεσματικά. Αρχίστε προοδευτικά και μην υπερβαίνετε τα όριά σας απερίσκεπτα. Για ιδανικό ξεκίνημα καλό είναι να υπάρχουν μαζί σας έμπειροι αναρριχητές.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το χωριό βρίσκεται σε μια κοιλάδα γεμάτη βράχια που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συχνά είναι καλυμένα με βρύα και χρειάζονται καθάρισμα, αλλά οι νότιες πλευρές είναι καθαρές και με καλή ποιότητα. Τα πρώτα προβλήματα εδώ έγιναν από τον Αντώνη Σκευοφύλακα (15 περάσματα) το 2003 και είναι σημαδεμένα με μαύρα βελάκια. Η αρίθμηση των πρώτων βράχων ξεκινάει από την ποτίστρα πίσω από την εκκλησία και μέχρι το Άπλωμα έχουμε 9 πέτρινους σχηματισμούς. Πιο κάτω, στο δρόμο για τη Σαββαγιάννη είναι ο τομέας Λειβαδάκι, ενώ προς τη Μπίλια βρίσκεται ο καλούμενος τομέας Ογκόλιθος.
Σημάδια μαγνησίας στα βράχια
Πηγή πληροφοριών υπήρξαν:
Tinos-Bloc, Karsten Oelze & Harald Röker, Gebro Verlag 2008
www.vrahomania.gr/volax
Eλληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης
Για την μεταφορά: mix 06/2015
Στήλη: ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Tags: βράχια, ορειβασία, φύση, bouldering, αναρρίχηση
Μοιραστείτε το