Σημαντικοί αγιογράφοι έχουν περάσει από τα μέρη μας. Θα σας παρουσιάσουμε δύο από αυτούς.
Iωάννης Mητράκας
Ο Ιωάννης Μητράκας (γεν. 1936) με 75 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,18 βραβεία και διακρίσεις, άρχων αγιογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πέρασε από το χωριό μας και επισκέφτηκε το λαογραφικό μουσείο (2004) αφήνοντας μια αφιέρωση στο βιβλίο επισκεπτών.
Στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης βρίσκουμε κάποιες σκέψεις του: «Με εμπνέουν τα πάντα. Η καλλιτεχνική μου ενεργοποίηση μπορεί να προκληθεί από την ευγένεια ψυχής και αγιοσύνης ενός κληρικού. Από τη μυσταγωγική λειτουργία της εκκλησίας προς το Θεό. Με εμπνέουν οι ιστορικές μορφές, οι άγιες μορφές αλλά και οι άνθρωποι της καθημερινότητας. Ο πολιτισμός των Ελλήνων διαχρονικά που φώτισε αλλά και συνεχίζει να φωτίζει τον κόσμο με το πνεύμα της δικής του σοφίας. Της δικής του φλόγας ψυχής που στο αέναο ποτάμι που ρέει η δροσιά, η άρδευση, η ανθοφορία και καρποφορία πνεύματος και τέχνης, πραγματικά δίνουν μια άλλη διάσταση. Αυτή την φεγγοβόλο ύπαρξη θέλω να εκφράσω και να πω πως το πνεύμα των Ελλήνων υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει αεί».
Nίκος Γαΐτης
Παλαιότερα, ο αγιογράφος Νίκος Γαΐτης (1921-1998), μαθητής του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου, ζωγράφισε ένα σημείο του χωριού, τον βράχο επάνω από το θέατρο (εκείνη την εποχή δεν είχε δημιουργηθεί το θέατρο). Σε εφημερίδα Ελευθεροτυπία (30.08.1991) διαβάζουμε: «Σήμερα, βασική δουλειά και απασχόληση του Νίκου Γαϊτη είναι η αγιογράφηση του Αγίου Φανουρίου, στον Βεναρδάδο. Αρχιτεκτονικά σχέδια, κτίσιμο, μαρμαράκια, και φυσικά οι αγιογραφίες, όλα ξεκίνησαν με τη δική του δουλειά. Έργο του και ο "Βόλακας", όπου πίσω από τις πελώριες πέτρες βλέπουμε τα λιγοστά κατάλευκα σπίτια και την εκκλησία του χωριού. "Οι συμπληγάδες πέτρες προσθέτουν στο εκκλησάκι - δεν το γκρεμίζουν"».
Μοιραστείτε το