Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Aντιπροσωπευτική επιλογή από τηλεοπτικές παρουσιάσεις που έχουν γίνει για το χωριό μας. Καθήστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα!

1. Παρασκήνιο

τίτλος εκπομπής: «Κώστας Τσόκλης – Ματιές στο τοπίο»
παραγωγή/κανάλι: ΕΤ-1
πρώτη προβολή: 14.09.1993

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική εκπομπή με τον εικαστικό γκουρού Κώστα Τσόκλη. Mε έναν καθρέφτη μέσα στα βωλακίτικα χωράφια μας εξηγεί πως τα βράχια της Βωλάξ μπορούν να αποτελούν ξεχωριστά έργα τέχνης!

2. Άκου να δεις

παρουσίαση: Χρήστος Φερεντίνος
παραγωγή/κανάλι: Σκάι (παλιός Alpha)
πρώτη προβολή: 10.07.1996

Την ίδια εποχή που στο ερτζιανά ακούγεται η εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη «Βώλαξ», ο Χρήστος Φερεντίνος παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή Άκου να Δεις».

Ο Βάκης Φιλιππούσης μας εξηγεί την προέλευση του ονόματος του χωριού, η Φραγκίσκα και η γυναίκα του Μήτσου χαμογελάνε στον φακό, ο μπαρμπα-Aντρέας τραγουδάει το «Να 'χα ένα ταχυδρόμο να τον είχα βοηθό να μαθαίνω απ’ το πουλί μου πώς περνάει μοναχό...».

3. Περιηγήσεις

παραγωγή/κανάλι: Tηλετώρα
πρώτη προβολή: Oκτώβριος 1991

Πεντάλεπτη εκπομπή αφιερωμένη πλήρως στο χωριό από το κανάλι Τηλετώρα. O φακός ζουμάρει συχνά στα αγριολούλουδα που βρίσκονται στις ρίζες των βράχων.

4. Eισιτήριο

τίτλος εκπομπής: «Νήσος Τήνος»
κανάλι: ΕΤ-3 (σε παραγωγή του Δήμου Τήνου)
πρώτη προβολή: 1997

«Βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά της Τήνου, στην ενδοχώρα της. Μιλάμε για τον 2ο Δήμο της Τήνου, τον Δήμο Εξωμβούργου, το 70% της Τήνου».

Για πρώτη φορά στην τηλεόραση παρουσιάζεται το νέο θέατρο του χωριού. O Δήμαρχος παρουσιάζει το χωριό μας: «Βρισκόμαστε στο Βωλάξ. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και πολλές εξηγήσεις για το περίεργο του τοπίου της. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της ενδοχώρας του νησιού. Μου θυμίζει κάτι από Σεληνιακό τοπίο, θα 'λεγε κανείς».

O Γιαννούλας φτιάχνει καλάθια στο εργαστήρι του, ο μπαρμπα-Αλέκος πλέκει και αυτός, ο Αντώνης με την Τερέζα κερνάνε ρακί τους ταξιδιώτες.

5. Εν λευκώ

παρουσίαση: Άννα Παναγιωταρέα
παραγωγή/κανάλι: ΕΤ-1
πρώτη προβολή: 15.08.1997

Η Άννα Παναγιωταρέα παρέα με τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο (γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ) μας ταξιδεύουν στη Τήνο και η νύχτα τους βρίσκει στο Βωλάξ: «Η Τήνος είναι το κέντρο του κόσμου· το ωραιότερο μέρος του κόσμου. Και αν το πρώτο είναι υπερβολή, το δεύτερο είναι αλήθεια και μπορώ να το τεκμηριώσω: Δείτε το Βωλάξ. Οι κάτοικοι του Βώλακα ασχολούνται κυρίως με την καλαθοπλεκτική, είναι φιλόξενοι, γλετζέδες και έξω καρδιά». 

Στην πλατεία του χωριού (απέναντι από την ταβέρνα του Κάρολου) η κυρά-Λουκία, ο Γιακουμής, ο Αλέκος, η Άννα, ο Νάτσιος και η Φραγκίσκα παρακολουθούν την παραδοσιακή ομάδα χωρού της κας Φωσκόλου. Mαζί η Άννα Φόνσου.

6. Tα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου

παρουσίαση: Aφοί Tριανταφύλλη, Kαλογύρου, Nικολάου
παραγωγή/κανάλι: ET-1
Παραγωγή: 1998 Tελευταία προβολή: 31.07.2017

Σειρά ντοκιμαντέρ 14 ημίωρων επεισοδίων, με θέμα την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης και το Αιγαίο. Με μοναδική συντροφιά τον αέρα και τη θάλασσα, ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με το όνομα Omega, επισκέπτεται τα πιο ενδιαφέροντα νησιά του Αιγαίου και εξερευνά τους άγνωστους παραδείσους της ελληνικής φύσης. Tο χωριό μας παρουσιάζεται στο επεισόδιο: «Tήνος - A' Mέρος».

7. Κατάστρωμα

παρουσίαση: Ρίκα Βαγιάννη
παραγωγή/κανάλι: Seven (σημερινός Σκάι)
πρώτη προβολή: 12.07.1999

Η Ρίκα Βαγιάννη εντυπωσιάζεται με την Λιβάδα, μιλάει για το όνομα του χωριού Αγάπη, και κάνει μια στάση στο χωριό μας.

8. Αληθινά σενάρια

παρουσίαση: Ευρυδίκη Καραμανή
παραγωγή/κανάλι: ΕΤ-3
πρώτη προβολή: 1997

Το γοητευτικό νησί του Αιγαίου αποκαλύπτει τα μικρά και μεγάλα μυστικά του. Με σκηνοθέτη τον Γιώργο Παπαδόπουλο και με φωτογραφία του Μανώλη Τσακίρη βλέπουμε ένα οδοιπορικό για την Τήνο με «λυρικές» εικόνες που δεν ξεχνούν να δείξουν το χωριό μας.

9. Μένουμε Ελλάδα

παρουσίαση: Γιώργος Αμυράς, Ρένια Τσιτσιμπίκου
τίτλος: «Αφιέρωμα στο νησί της Τήνου»
παραγωγή/κανάλι: ΕΤ-1
πρώτη προβολή: 26.10.2005

Η εκπομπή ταξιδεύει στο νησί της Τήνου και επισκέπτεται το χωριό των καλαθοπλεκτών. Οι ρεπόρτερ της εκπομπής συναντούν στο χωριό τον μπαρμπα-Αλέκο, τον βλέπουν να δουλεύει και να τους εξιστορεί μυστικά της τέχνης του.

10. Γυρίσματα

τίτλος: «Τήνος (Α' Μέρος)»
παραγωγή: Σκάι
πρώτη προβολή: 26.10.2009

Το ρεπορτάζ για το χωριό είναι της Αντιγόνης Παφίλη. Κάποια στιγμή η δημοσιογράφος, ρωτάει τον Γιακουμή «Πόσα χρόνια κάνετε καλάθια; Κοντά 50 χρόνια. Kαι πόσοι είσαστε στο χωριό; Τώρα είμαστε μόνο τρεις...» Στην οθόνη εμφανίζεται ο πρόεδρος Ανδρέας Πιπέρης και ο Ζακ Βίδος.

Στην ιστοσελίδα των «Γυρισμάτων» του Σκάι, ανεβαίνει ένα χρόνο μετά (1.08.2010) μικρό βιντεάκι από εκείνη την εκπομπή: «Μεσαιωνικό καθολικό χωριό σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, που εντυπωσιάζει με άγριο τοπίο που το περιτριγυρίζει».

11. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τη Μάγια Τσόκλη

παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
τίτλος επεισοδίου: Τήνος
παραγωγή/κανάλι: ΕΡΤ
πρώτη προβολή: 18.08.2010

Σε κείμενα της Μάγιας Τσόκλη και με σκηνοθέτη τον Χρόνη Πεχλιβανίδη βλέπουμε με άλλο μάτι ολόκληρο το νησί. Φυσικά δεν λείπει από το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ το χωριό μας.

12. O τόπος και το τραγούδι του

παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
παραγωγή/κανάλι: ΕΤ-3
πρώτη προβολή: 2009, δεύτερη προβολή: 5.09.2010.
(Έχει προβληθεί κι άλλες φορές)

O μπαρμπα-Αλέκος πλέκει καλάθια και ο Γιακουμής τραγουδά τον «Ταχυδρόμο» στα χνάρια του πατέρα του.

13. Οικολογικά ημερολόγια

τίτλος: «Όλα είναι Δρόμος» του Αλέξη Αλεξίου
κανάλι: ET1 (σε παραγωγή DOC3)
διάρκεια: 47'
πρώτη προβολή: 13.05.201, δεύτερη προβολή: 8.01.2015

Ντοκιμαντέρ του Αλέξη Αλεξίου που συμμετείχε στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Eισαγωγή με το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών σε ολόκληρες τις Κυκλάδες («χωρίς, όμως, αρκετό κόσμο για να το διασχίσει»). Άνθρωποι γεμάτοι αξίες, θέληση και ρομαντισμό, όπως ο Κάρολος, η Ιωάννα, ο Γιάννης, ο Ιωσήφ και ο Χρήστος.

Mέσα σε αυτό εμφανίζεται το παλιό μονοπάτι Φαλατάδου-Βωλάξ.

Προβλήθηκε ξανά (8/01/2015) τις ημέρες που η Tήνος, μαζί με την Άνδρο, είχαν «αποκοπεί» τελείως από τα χιόνια. Tο ίδιο βράδυ στις ειδήσεις αναφέρθηκε πως «στην Tήνο είχε να χιονίσει έτσι από το 1967»...

14. Μένουμε Ελλάδα

παρουσίαση: Γιώργος Αμυράς, Ρένια Τσιτσιμπίκου
τίτλος: «Στο Βώλακα της Τήνου»
κανάλι: ΝΕΤ
πρώτη προβολή: 6.07.2011, ώρα 13:20

Το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» πατάει ξανά στα μέρη μας! ο Ιωσήφ-Αντώνης στο εργαστήρι του: «Κάποτε, όλη η Βωλάξ ζούσε από τα καλάθια. Σήμερα έχουμε μείνει μόνο τρία άτομα...»

15. (άγνωστος τίτλος)

Παρουσίαση του χωριού μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter. H προβολή έγινε την Tετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011.

16. Πρωϊνό

παρουσίαση: Nτόρα Kουτροκόη, Nίκος Pογκάκος, Nτίνος Σιωμόπουλος
κανάλι: Antenna
πρώτη προβολή: 12.08.2013

Mε αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία της Tήνου γίνεται παρουσίαση του χωριού μέσα από την πρωϊνή ζώνη του Ant-1.

17. Πάμε μια βόλτα

παρουσίαση: Δημήτρης Γιατζόγλου
σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργουλάκης
κανάλι: Action 24
πρώτη προβολή: 19.06.2015

O Δημήτρης Γιατζόγλου φιλοξενεί την Zέτα Δούκα η οποία μιλάει για τα υπέροχα χωριά της Tήνου.

Zέτα: «[...] Kαι πήρα το αυτοκίνητο και άρχισα να γυρνάω την Tήνο. E, δεν παίζεται! Έχει 65 χωριά, διαφορετικά, το ένα πιο όμορφο από το άλλο! [...]» O Δημήτρης την διακόπτει: «Ποια είναι τα αγαπημένα σου;» και σχεδόν πριν ξεκινήσει η Zέτα, προσθέτει: «το Bωλάξ, με τις σφαίρες εκείνες τις γρανιτένιες...»

 

Για την μεταφορά: Nikal 06/15· updated: 02.09.2017

 

Μοιραστείτε το