Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μέσα στον Αύγουστο, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για τον Ντον Γιώργη Φυρίγο, τον πνευματικό αυτόν άνθρωπο που γεννήθηκε στο χωριό μας και που η προτομή του κοσμεί τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας. Μέσα στην ένταση των εργασιών ρίχνουμε μια μικρή ματιά για το τι πρόκειται να περιμένουμε το καλοκαίρι.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από την ημέρα που ο Ντον Γιώργης Φυρίγος έφυγε από την ζωή, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη. Σε κάθε σύναξη στην Τήνο, στα «χοιροσφάγια» και στις «βεγγέρες», στα «σπεροκαθισιά» και τα απλά γεύματα των πανηγυριών, στις «κουβέντες της παρέας» και στις απλές αφορμές, οι γεροντότεροι παραβγαίνουν ποιος θα διηγηθεί περισσότερα ανέκδοτα του Ντον Γιώργη, μιμούμενοι μάλιστα την χαρακτηριστική προφορά του. Οι έξυπνες και ευτράπελες ιστορίες του, οι συμβολικές παραβολικές αφηγήσεις του, η ζωντάνια του πνεύματος και η ετοιμότητά του έχουν περάσει από στόμα σε στόμα σε όλους τους Τηνιακούς και, γιατί όχι, και πέρα από τα στενά όρια του νησιού.

Αυτές, λοιπόν, τις αφηγήσεις και τα ανέκδοτα, τους στίχους και τα ποιήματα, το ολοζώντανο το πνεύμα του Ντον Γιώργη, προσπάθησε με επιμονή και συστηματικότητα, εδώ και δεκαετίες, να καταγράψει ο πατέρας Ρόκκος Ψάλτης και να μας τα παρουσιάσει με αυτή την έκδοση. Ο Ζακ Βίδος ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης, με ιδιαίτερη φροντίδα, αυτή που αρμόζει στον πνευματικό αυτόν άνθρωπο. Ο Leopold Dustal έχει επωμισθεί την εικονογράφηση του βιβλίου.

Περιμένοντας με αγωνία το έργο αυτό, σας δείχνουμε την μόνη φωτογραφία που έχουμε στην διάθεσή μας: το εξώφυλλο που έχει ήδη απορριφθεί...

 

Για την μεταφορά nikal-06.15

Μοιραστείτε το