Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Αυτό είναι το "Μαθαίνω να Πλέκω Καλάθια - Tέχνη & Τεχνικές" του Ζακ Βίδου (γόνου της Βωλάξ) και αποτελεί την πρώτη και μόνη ελληνική μέθοδο για να μάθει κανείς να πλέκει καλάθια.

Ζακ Γ. Βίδος, ΔΒ, Ιούνιος 2011
104 σελίδες, 20.3x28 cm
Το βιβλίο αναφέρεται εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο οι Βωλαξιανοί καλαθοπλέκτες πλέκουν τα καλάθια τους αλλά κυρίως στο πόσο μακριά μπορεί να οδηγηθεί αυτή η παραμελημένη τέχνη. Το άφθονο φωτογραφικό υλικό, που υπάρχει στο βιβλίο, έχει σαν βάση –και έμπνευση– το ίδιο το χωριό και το τοπίο που το περιβάλλει, τοποθετώντας το στο κέντρο των καλαθοπλεκτικών δημιουργιών.

Το βιβλίο "Μαθαίνω να Πλέκω Καλάθια", είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος καλαθοπλεκτικής ενός εμπνευσμένου εκπαιδευτικού που αγαπάει τον τόπο του. Ο συγγραφέας αναφέρει στην εισαγωγή του: «Σκοπός μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τις τεχνικές και την ίδια την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, στις επόμενες γενιές, ώστε αυτή να μην χαθεί».

Εδώ, ας αναφέρουμε ότι με την ευκαιρία έκδοσης του βιβλίου, ο συγγραφέας, σε μια έκθεση καλαθοπλεκτικής που θα λάβει χώρα στο χωριό (1-7 Αυγούστου) θα παρουσιάσει τις περισσότερες από τις κατασκευές του βιβλίου.

Όσο για το βιβλίο, είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια ενός καλοστημένου εγχειριδίου που αξίζει τον κόπο, να ρίξει κανείς μια ματιά, και γιατί όχι, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μόνος του μία από τις 35 κατασκευές που παρουσιάζονται!

Ευχόμαστε το βιβλίο να κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ώστε να μην χαθεί αυτή η λαϊκή τέχνη.
Πληροφορίες - αγορές: 210 - 80.65.912

 

Για την μεταφορά nikal_06.15

Μοιραστείτε το