Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Eίναι πολλά τα βιβλία που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και κάνουν κάποιες μικρές αναφορές στο χωριό μας. Μην γελάτε... Για ένα τόσο μικρό χωριό αυτό είναι πολύ σημαντικό, και κάνει τους ξεχασμένους χωρικούς να νιώθουν ότι δεν τους έχουν τελικά ξεχάσει... Αλλά και οι πιο νέοι, καμαρώνουν και μεταφέρουν την είδηση στους γεροντότερους. Και κείνοι, με την σειρά τους, ξεχνάνε τα μικροπροβλήματα και αισθάνονται ότι κάποιος τους ακούει με προσοχή! Και έχουν τόσα να μας διηγηθούν...

Ιδιαίτερη τιμή για εμάς, αποτελούν εκείνα τα βιβλία που καταπιάνονται ουσιαστικά με την Βωλάξ ή μας αφιερώνουν το εξώφυλλό τους. Σκεφτείτε μόνο τι επιλογές έχει να κάνει κάποιος που αναφέρεται στην Τήνο και, τελικώς, επιλέγει μια εικόνα, μια ματιά από το χωριό μας. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, κατά χρονολογική σειρά έκδοσης, αυτά που αναφέρονται ή έχουν για εξώφυλλό τους τη Βωλάξ.

1. H KAΛΑΘΟΠΛΕΧΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΩΛΑΞ ΤΗΝΟΥ
Αλέκου Ε. Φλωράκη, Α.Ε.Ε., 1976
16 σελίδες, 24.4x17.2 cm
Προσέγγιση στην τέχνη της καλαθοπλεχτικής που αναπτύχθηκε στο χωριό Βωλάξ τα τελευταία 200 χρόνια. Ανάτυπο άρθρου με 13 φωτογραφίες από το περιοδικό «Άνθρωπος» (Τόμος 3, Τεύχος 1, σελ.115-129).

 

2. THNOS/ΤΙNOS
Δημήτρης Ζ. Σοφιανός, Ερίννη, 1992
72 σελίδες, 21x13.4 cm
Σύντομη ιστορία της Τήνου σε ένα βιβλίο γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να μάθει κάτι περισσότερο από το ναό της Ευαγγελίστριας. Με εξώφυλλο και δύο έγχρωμες φωτογραφίες από τη Βωλάξ του Βασίλη Καββαθά.

 

3. ΒΩΛΑΞ-ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
φωτ. Α. Νικολόπουλος, κειμ. Γ. Στουρνάρας, Graphic Art Δημιουργίες, 2003
96 σελίδες, 24x30.4 cm
Όμορφο λεύκωμα με σκληρό εξώφυλλο, που παρουσιάστηκε σε παράλληλη έκδοση με τίτλο «Αθλητισμός και Περιπέτεια στη Φύση» στις 26.09.2002., και παρουσιάζει το γρανιτικό τοπίο της Βωλάξ και όχι μόνο.

 

4. ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΝΟΣ
Βάλυ Βαϊμάκη, Road, 2005
312 σελίδες, 22x12.2 cm
Ένα βιβλίο της Τήνου για απαιτητικούς ταξιδευτές. Με πολύμηνη έρευνα, φωτογραφίσεις σε διάφορες εποχές του χρόνου, έρευνα στις γραπτές πηγές και κατατοπιστικές συνεντεύξεις μας ανακαλύπτουν άγνωστους θησαυρούς της πατρίδας μας. Με 11 όμορφες φωτογραφίες στο χωριό.

 

5. TINOS-BLOC
Karsten Oelze & Harald Röker, GEBRO Verlag, 2008 [Τρίγλωσση έκδοση]
96 σελίδες, 21x14.7 cm
Το "bouldering" προέρχεται από την αγγλική λέξη boulder που σημαίνει ξεκομμένο μεγάλο κομμάτι βράχου και εννοεί την αναρρίχηση χωρίς σχοινί, πάνω σε τέτοιους βράχους. Το bouldering δημιουργήθηκε για προπόνηση, αλλά σύντομα οι αναρριχητές ανακάλυψαν σ’ αυτό μια ξεχωριστή ευχαρίστηση, καθώς χωρίς πρόσθετο βάρος από υλικά και σχοινιά, προσπαθείς ν’ ανέβεις απλώς σ’ ένα δύσκολο πέρασμα, μ’ έναν παιδικό σχεδόν ενθουσιασμό. Έτσι σιγά-σιγά, απέκτησε τη δική του αξία σε σχέση με την αναρρίχηση. Ένα από τα καλυτερά πεδία bouldering στην Ελλάδα βρίσκεται στη Βωλάξ!

 

6. ΒΩΛΑΞΙΑΝΟΙ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΕΣ - ΕΝΑ ΜΟΝΟΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
Αλέκος Ε. Φλωράκης, Παλαμάρης, Οκτώβριος 2010 [Δίγλωσση έκδοση]
112 σελίδες, 27.3x20.5 cm
Ένα αξιόλογο λεύκωμα-έρευνα για τους καλαθοπλέκτες της Βωλάξ, από τον Αλέκο Φλωράκη, τον άνθρωπο που πριν από 40 χρόνια έγραψε την πρώτη σελίδα του σ' αυτό το είδος τέχνης, και 5 χρόνια αργότερα μας έδωσε την πρώτη αναφορά του είδους στην ελληνική βιβλιογραφία (βλ. παραπάνω). Χαρείτε τον Γιαννούλα, τον μπαρμπα-Αντρέα με τον Γιακουμή, τον Αλέκο με τον Αντώνη, τον Νάτσιο και το Μαρκάκι επί το έργον. Μυρίστε τις λυγαριές, αγγίξετε τα καθαρισμένα καλάμια, ταξιδέψτε, μέσα στο χρόνο, στην ιστορία του βωλακίτικου καλαθιού.

 


 

Μοιραστείτε το