Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Ο νεαρός τότε φοιτητής Derek Wagon από την Αγγλία έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα μας. Επισκέφθηκε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της και, στο ιστολόγιό του, αφηγείται εκείνο το ταξίδι του, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που βρήκε από εκείνες τις εποχές. Ήταν το 1961όταν ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου...

O ίδιος γράφει: «Πέρασα 6 εβδομάδες ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με ένα φίλο που λεγόταν John. Έκανε Κλασικές σπουδές την και ήξερε ένα σωρό πράγματα για την Αρχαία Ελλάδα. Ήξερε επίσης να μιλά και λίγα (σύγχρονα) ελληνικά, πράγμα που αποδείχτηκε ανεκτίμητο. Όσο για μένα... Εγώ δεν ήξερα τίποτα! Τις πρώτες δύο εβδομάδες τις περάσαμε στην Αθήνα και γύρω απ' αυτήν. Τις επόμενες δύο ταξιδεύαμε στην Πελοπόννησο, και τις τελευταίες δύο επισκεφτήκαμε διάφορα νησιά. Ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ στη ζωή μου».

Στο ιστολόγιό του ανέβασε 100 φωτογραφίες  –ένας πραγματικός ιστορικός θησαυρός– που ψηφιοποίησε μόλις 50 χρόνια αργότερα. Mέσα στις 100 φωτογραφίες υπάρχουν και 6 από την Tήνο. Oι δύο είναι επάνω στο πλοίο της γραμμής, και μία είναι από το χωριό μας!

O ίδιος αναφέρει: «Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν από 50 χρόνια, και η φωτογραφική μηχανή ήταν σχετικά φτηνή –αν και τότε τη θεωρούσα εξαιρετική. Σκανάρισα τις φωτογραφίες πρόσφατα, και είναι προφανές ότι η ποιότητα ποικίλει. Γενικά μιλώντας, αυτές που είχα τραβήξει με φιλμ Kodachrome ''κρατήθηκαν'' καλύτερα απ' τις υπόλοιπες».

Ποστάρουμε τις έξι φωτογραφίες που αφορούν το νησί μας. Όπου υπάρχουν λεζάντες, είναι του φωτογράφου.

Απ' τον Πειραιά πήραμε το καράβι για την Τήνο.

Φτάσαμε στην Τήνο αρκετά αργά, κι απ' ό,τι θυμάμαι δεν βρίσκαμε πουθενά να μείνουμε. Κοιμηθήκαμε τελικά στο πάτωμα του σταθμού της τουριστικής Αστυνομίας.

Την επόμενη μέρα είδαμε κανονικά την Τήνο.

περισσότερα: derekwagon.blogspot.gr

Μοιραστείτε το