Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Φέτος ο Σύλλογος κλείνει 30 χρόνια. Ως μικρή υπενθύμιση για όλους αυτούς που έκαναν τόσα πολλά, και κάνουν ακόμη, ξεκινάμε να ανεβάζουμε –μετά από επιλεκτική αποδελτίωση ετών– έγγραφα της αλληλογραφίας του Συλλόγου (εισερχόμενα έγγραφα, εξερχόμενα, κοινοποιήσεις, ψηφίσματα κ.λπ.) ώστε να έρθουν πιο κοντά στις εσωτερικές ενέργειες του Συλλόγου ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν. Πολλά από τα έγγραφα που έχουμε καταγράψει και θα παρουσιάσουμε στο μέλλον, δεν υπάρχουν πλέον σε κανένα αρχείο, γι αυτό εκτός από νοσταλγική έχουν και ιστορική σημασία.

2009 - ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σεβασμιότατε, [...] γνωρίζουμε πόσο αγαπάτε τους νέους και τα παιδιά, γι αυτό τολμούμε να σας κάνουμε την εξής πρόταση: Οι νέοι και τα παιδιά δεν έχουν χώρο να αθληθούν και θεωρούμε υποχρέωσή μας να πράξουμε τα μέγιστα ώστε να τους κάνουμε να αγαπήσουν το χωριό (ακόμη περισσότερο) και να θέλουν να έρχοναι όσο πιο συχνά δύναται.

Θεωρούμε ως καταλληλότερο χώρο άθλησης το μικρό χωραφάκι [...] που λέγεται «του Νικόλα» [...] και είμαστε διατεθειμένοι, αν έχουμε την έγκρισή σας, είτε να το νοικάσουμε για περίπου 10 χρόνια, είτε ακόμη και να το αγοράσουμε στην τιμή που εσείς θα ορίσετε. [...] Θέλουμε, παράλληλα, να σας υπενθυμίσουμε ότι βάσει του καταστατικού του Συλλόγου, το οποίο και επισυνάπτουμε, δηλεί ότι, αν ποτέ διαλυθεί ο Σύλλογος, όλη η περιουσία του θα περιέλθει στην Εκκλησία του χωριού.

Ασφαλώς το χωριό δεν έχει «πολλά παιδιά», θεωρούμε όμως ότι το γηπεδάκι αυτό –αν τελικά πραγματοποιηθεί– θα προσελκύσει και άλλες βωλακίτικες οικογένειες με παιδιά, και θα τα κάνει να θέλουν να έρχονται στον τόπο αυτό συχνότερα. [...]

Μετά σεβασμού,
η Γραμματέας, Απέργη Μίρκα
8/22.08.2009

1991 - ΠEPI ΣKOYΠIΔIΩN

Kατόπιν συνεννοήσεως των Συλλόγων Bωλάξ-Kουμάρου-Φαλατάδου, αποφασίσαμε να πληρώσει ο κάθε Σύλλογος για το χωριό του γι αυτή τη χρονιά, ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να μαζεύονται τα σκουπίδια Δευτέρα και Πέμπτη πρωϊ. Γι αυτό όσοι θέλουν μπορούν να βάζουν τα σκουπίδια τους σε σακούλες και να τις δένουν καλά, για να μην λερώνονται τα δοχεία.

O Σύλλογος
26 Iουλίου 1991

2006 - ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΑΛΑΜΑΝ

{Άγνωστος παραλήπτης (σ.σ. Mαριανοί Aδελφοί)}
Εκ μέρους του ΔΣ και των μελών του Συλλόγου θέλουμε να σας εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για το ποσό των 600 ευρώ που προσφέρατε στο Σύλλογο μας για την αγορά της καμπάνας της Παναγίας Καλαμάν.

Σας ευχαριστούμε, με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Συλλόγου Βωλάξ
1/10.03.2006

1990 - TPAΠEZI «AΓAΠHΣ KAI ΦIΛIAΣ»

Aγαπητά μέλη του Συλλόγου μας,
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος σας προσκαλούμε στο τραπέζι «Aγάπης και Φιλίας» που θα γίνει την Kυριακή 26 Aυγούστου 1990 στην αίθουσα του προέδρου του Συλλόγου μας Aντώνη Φιλιππούση.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου είναι προσκεκλημένα και ελπίζουμε ότι θα παρευρεθήτε όλοι. Σας περιμένουμε, λοιπόν, κατά τις 20:30 με 21:00. Παρακαλούμε ειδοποιήστε και τους γνωστούς σας.

Kαλή αντάμωση,
O Σύλλογος

1994 - ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΡΚΟ

Αγαπητοί μας συγχωριανοί, με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, γιατί πάντα συμμετέχετε σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου μας, αλλά και κάθε φορά που ο Σύλλογος θέλει οικονομική ενίσχυση για να εκτελέσει ορισμένα πολυδάπανα έργα, προσφέρετε ευχαρίστως την βοήθειά σας. [Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στην συνδρομή των κατοίκων για το οστεοφυλάκιο τον προηγούμενο χρόνο].

Τώρα ζητούμε την οικονομική σας ενίσχυση για άλλο ένα έργο που πρέπει και αυτό να γίνει: η πλακόστρωση του Αγίου Μάρκου μέσα και έξω. Επί χρόνια αυτή η εκκλησία στην είσοδο του χωριού είναι εγκαταλελειμένη, απεριποίητη και δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Είναι καιρός, λοιπόν πια, να ασχοληθούμε και με αυτό το έργο, στρώνοντας μάρμαρα στο εσωτερικό της εκκλησίας και πλάκες στον εξωτερικό χώρο –τις οποίες ήδη έχουμε από την αυλή της εκκλησίας, Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στις 350.000 δρχ. και ο πατήρ Γιώργος [Ανδριώτης] προσφέρει γι' αυτό τον σκοπό 150.000 δρχ. Ελπίζουμε ότι με την δική σας οικονομική βοήθεια, αλλά και με την ενίσχυση του Συλλόγου, να συγκεντρωθεί το ποσό που υπολοίπεται για την πλακόστρωση [...].

Φιλικά,
το Διοικητικό Συμβούλιο
8.03.1994

2006 - «ΝΕΟ ΑΙΜΑ» ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Αγαπητοί μου συγχωριανοί (και φίλοι του Συλλόγου Βωλάξ), πέρασαν 25 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας, εκ των οποίων τα 3 πρώτα, ξεκινήσαμε χωρίς καταστατικό και τα άλλα 22, μετέπειτα, ως «νόμιμοι» με ίδρυση καταστατικού. Πιστεύω, οι μεγαλύτεροι, να θυμάστε ότι τη Βωλάξ κανείς δεν την ήξερε πριν από μερικά χρόνια και πως τώρα είναι από τα λίγα χωριά της Τήνου που έχουν διαφημιστεί από τα ΜΜΕ και τα έντυπα. Από την περίοδο του Πάσχα, μάλιστα, μέχρι τον Οκτώβριο την επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Με τις δραστηριότητες του Συλλόγου και με τα ικανά μέλη του ΔΣ –αρχικά πενταμελές, σήμερα επταμελές– (πρόεδροι: Αντ. Φιλιππούσης 13 χρόνια, Ιγν. Βίδος 4 χρόνια, Ιωάν. Πιπέρης 6 χρόνια, γραμματέας: Ζακ Βίδος 22 χρόνια, ταμίας: Ιωάν. Χαρικιόπουλος 20 χρόνια) μαζί με άλλους ικανούς συνεργάτες και φίλους, καταφέραμε να φτιάξουμε τόσα έργα που κατέστησαν το χωριό βιώσιμο με όλες τις ανέσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος [...]. Αν κάποιος σήμερα θελήσει να χτίσει σπίτι ή να κάνει οτιδήποτε άλλο, θα μπορέσει με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει υλικά και ότι άλλο χρειαστεί [...].

[...] Και όπως βλέπετε τα έργα δεν είναι ατομικά «για τους προέδρους», όπως κατηγορήθηκαν κατά καιρούς, αλλά κάλυψαν κάθε άκρη του χωριού, το περιτριγύρισαν και του έδωσαν αξία από άκρη σε άκρη.

Εφέτος θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ([...] επειδή και εσείς, πιστεύω, και εγώ έχω κουραστεί να ακούω συνεχώς «ποιός είναι ο πρόεδρος; ο Καρύδας..., ο Καρύδας..., ο Καρύδας...»), μετά και την παραίτηση του Ζακ Βίδου από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, παρακαλώ να αναλάβουν νέα άτομα που θα συνεχίσουν το έργο του Συλλόγου μας και θα φέρουν καινούργιες ιδέες.

[...] Αυτά τα λόγια βγαίνουν μέσα από την ψυχή μου και είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όσοι ασχολήθηκαν μέχρι τώρα στο ΔΣ του Συλλόγου αγάπησαν το χωριό και ότι έκαναν το έκαναν με αγάπη και όραμα. Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να με ακούσετε και να βοηθήσετε τον Σύλλογο ώστε να μην σβήσει άδοξα.

Ο Πρόεδρος,
Φιλιππούσης Αντώνης
5/12.12.2006

2009 - THΛEΦΩNIA

{Πρός Προϊστάμενο ΟΤΕ Τήνου}
Παρακαλούμε όπως βελτιώσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες τηλεφωνίας επειδή η ποιότητα είναι χαμηλή. Γνωρίζουμε την ύπαρξη πολυπλεγμένων γραμμών (multiplex) του Οργανισμού σας με τις οποίες θα πρέπει να αντικατασταθεί το υπάρχον (παλαιό) δίκτυο με τη χαμηλή απόδοση και τις συνεχείς φθορές [...] (αν και συνεχίζει να υπάρχει έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών από πλευράς σας, δεν υπάρχει ουδεμία αντίστοιχη στα χρήματα που πληρώνουν οι συνδρομητές του χωριού μας προς την εταιρεία σας*)

Με τιμή,
η Γραμματέας, Απέργη Μίρκα
9/22.08.2009


* Σε παρένθεση με κυρτά γράμματα, η φράση παραλήφθηκε στην τελική επιστολή.

 

Για την μεταφορά: nikal 06/2015

Μοιραστείτε το