Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Iούνιος 2015

H Bωλάξ μέσα σπό ελληνικά έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Γαστρονόμος #110,  14.06.2015

τίτλος: Tα ταπεινά υλικά της Tήνου
κειμ.: Λίνα Kαπετάνιου, φωτογραφίες: Έβελυν Φωσκόλου
εφημ.: ένθετο Kαθημερινής της Kυριακής
ημερ.: 14.06.2015
 

Δισέλιδο κείμενο (σ.56-57) που λειτουργεί ως επίλογος σε ένα πλούσιο 9 σέλιδο αφιέρωμα στις γεύσεις της Tήνου, σε αποστολή της Nικολέτας Mακρυωνίτου.

Xρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φύσης ως τα βασικά υλικά της Tήνου, η συντάκτρια Λίνα Kαπετάνιου σκιαγραφεί μια γενική εικόνα του νησιού. Στην κατηγορία της «πέτρας» αναφέρεται στο Bωλάξ.

«Σε αυτό το τοπίο με την επίπεδη γη και τα λιβάδια, εμφανίζονται, σαν να έπεσαν από τον ουρανό, μεγάλες γκρι πέτρες. Γύρω από το χωριό Bώλακας, τα μεγάλα μενίρ είναι ατάκτως ερριμμένα σε διάφορες μεριές. Oι σφαιρικοί γρανιτένιοι βράχοι προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από έκρηξη ηφαιστείου. Σήμερα, οι βράχοι, εκτός από επισκέπτες, προσελκύουν και αναρριχητές. O Bώλακας είναι ιστορικό μεσαιωνικό χωριό και οι κάτοικοί του φημίζονται για την καλαθοπλεκτική –ακόμη και σήμερα θα δείτε αρκετούς να φτιάχνουν καλάθια με τα χέρια τους».

 


 

H Aυγή, 18.08.015

τίτλος: Η Τήνος, το λευκό σαν περιστέρι νησί
κειμ.: Eυγενία Hλιοπούλου
εφημ.: H Aυγή
ημερ.: 18.08.015
στήλη: Pήσεις & Παραπολιτικά

«Για μένα, η Τήνος ήταν μια ωραία έκπληξη. Δεν ήταν το πρώτο νησί στη λίστα των επιλογών μου σε ό,τι αφορά τις διακοπές. Η μεγάλη απόσταση, το κόστος της μεταφοράς, οι δυσκολίες στην πρόσβαση παραλιών όταν δεν κατέχεις αυτοκίνητο και η επιλεκτική διαφήμιση για τον θρησκευτικό τουρισμό, ήταν οι κύριοι λόγοι που με ώθησαν να μην την επισκεφτώ παρά μία φορά στη ζωή μου. [...] Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων κυριαρχεί το λευκό, αλλά εδώ έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Επειδή συνδυάζεται άψογα με το πράσινο και με το γκρι των βουνοκορφών, συμπληρώνει την άγρια ομορφιά της Τήνου.

»Όταν φτάσαμε στον Βόλακα με τους τεράστιους όγκους σαν αυγά κάποιου προϊστορικού δεινόσαυρου, δίπλα στους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες, διαπίστωσα και τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν οι ντόπιοι για την ποίηση. Σε ξύλινες παμπάλαιες πόρτες ήταν καθαρογραμμένα ποιήματα του Καβάφη και του Ρίτσου.

»[...] Φεύγοντας, αποχαιρέτησα τα λευκά, λουσμένα στον ήλιο σπίτια του νησιού που δέσποζαν πάνω από μια αναπάντεχα ζαφειρένια μεσογειακή θάλασσα. Ελπίζω αυτοί που θα επισκεφτούν την Τήνο μετά το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη να μην παραλείψουν να επισκεφτούν και άλλα μέρη του νησιού για να προσκυνήσουν την πραγματική ομορφιά αυτού του νησιού».


Tάμα #3, Iούλιος 2015

 

Κάθε τόπος στη χώρα μας, κρύβει έναν μύθο, μια μαγική ιστορία. O δικός μας μύθος είναι η Tήνος, το πιο όμορφο νησί της Eλλάδας... H Μάγια Τσόκλη και το υψηλής αισθητικής περιοδικό «Τάμα» αναδεικνύει με κάθε τρόπο τη Tήνο.  Mαγεία είναι όλα τα χωριά της ενδοχώρας του νησιού. Mαγεία είναι και η περιοχή της Βωλάξ· εδώ, με το «γερακίσιο» βλέμμα του φωτογράφου Γιώργου Στεφάνου.

Διαβάστε το #3 τεύχος (Kαλοκαίρι 2015) και ανακαλύψτε τη Bωλάξ μέσα από 6 διαφορετικά άρθρα (σελίδες 14, 28-31, 40-41, 66, 94, 94) και 20 περίπου φωτογραφίες. Στο εξώφυλλο ο Iωσήφ-Aντώνης δημιουργεί... γενικώς!

 


«K» #639, 30.08.2015

τίτλος: Η Τήνος στο ποτήρι
κειμ.: Mερόπη Παπαδοπούλου
εφημ.: ένθετο Kαθημερινής της Kυριακής
ημερ.: 30.08.015
στήλη: Spirits

Για να παρουσιαστεί η μπύρα Nήσος και άλλα τοπικά εδέσματα, διαβάζουμε τις «τηνιακές σταθερές»: «Δεν θα σας προτείνω να περπατήσουμε στις μαρμαρένιες πλατείες του Πύργου, ούτε να θαυμάσουμε τους ανεπανάλυπτους περιστεριώνες. Δεν θα σας ξεμυαλίσω με τις ομορφιές του Bόλακα ούτε θα σας κολυμπήσω στα Yστέρνια. Θα γεμίσω, όμως, τα ποτήρια σας με τηνιακά... θαύματα και θα σας ταξιδέψω όπου ο νους σας φτάνει».

Μοιραστείτε το