Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Εφέτος, για τρίτη χρονιά, οι εθελοντές της ΕΛΙΞ δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μας! Την Παρασκευή (2.07.2010) ολοκληρώθηκε, με απόλυτη επιτυχία, ο καθαρισμός της διαδρομής Φαλατάδος-Βωλάξ! Ίσως, όμως, η μεγαλύτερη κληρονομιά της δράσης αυτής είναι το ίδιο το κίνημα του εθελοντισμού...

Τα παλιά χρόνια η προστασία της φυσικής κληρονομιάς –αν υποθέσουμε ότι κάποιοι ενδιαφερόντουσαν γι' αυτήν– θεωρούνταν ως ένα μέρος των αρμοδιοτήτων Κυβερνήσεων και Πολιτικών. Τις τελευταίες δεκαετίες, με την εμφάνιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των Συλλόγων και των νέων που συνεχίζουν να συγκροτούνται άλλοτε από μεμονωμένους πολίτες, άλλοτε από ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών, η νοοτροπία αυτή τείνει να αλλάξει ριζικά τονίζοντάς μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό αγώνα.

Με την καθοδήγηση ειδικών, οι εθελοντές της ΕΛΙΞ –μεταξύ άλλων– συμμετέχουν σε δραστηριότητες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με διάφορες εργασίες σε προστατευόμενες περιοχές (χάραξη, οριοθέτηση, σηματοδότηση μονοπατιών), με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμό βλάστησης και τόσα άλλα ώστε, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, να διαφυλαχτεί η φυσική και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

H EΛΙΞ είναι μια Mη Κυβερνητική Οργάνωση (M.K.O.) που από το 1987 (ως ΠΕΕΠ) καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά. Είναι αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύρια δραστηριότητα την διοργάνωση διεθνών προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας και τις ανταλλαγές νέων. Το αντικείμενό της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική προσφορά. 

Άξια συγχαρητηρίων η Ιωάννα Παπασταθοπούλου (Αρχιτέκτων μηχ/κος ΕΜΠ), ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ, με έδρα τον Μουντάδο, ήταν η ψυχή που μας ευαισθητοποίησε για την όλη δράση. 

Ενώ, στο τέλος της διαδρομής ο Σύλλογος της Βωλάξ υποδέχτηκε θερμά τους εθελοντές με τοπικές λιχουδιές και μικρή ξενάγηση στις ομορφιές του χωριού: την αρχιτεκτονική του, την πηγή και το λαογραφικό μουσείο και φυσικά τους ακούραστους καλαθοπλέχτες. Το πολύ καλό κλίμα και η ευχάριστη ατμόσφαιρα άφησαν ελπίδα ότι παρόμοιες δράσεις σύντομα θα ξαναδούμε στο χωριό μας! 

Αν θέλετε απλώς να ενημερωθείτε ή νιώθετε ευαισθητοποιημένοι για ανάληψη δράσης για το περιβάλλον στείλτε mail στο: alalazontatopia@gmail.com ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: alalazontatopia.blogspot.com. Περισσότερα για την οργάνωση ΕΛΙΞ στο: www.elix.org.gr

 

 

για την μεταφορά: dvidos, 7_2015

Μοιραστείτε το