Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μέσα στην ξερή γη της Τήνου υπάρχει μια πληθώρα αγριολούλουδων και φρυγάνων (οphrys phryganae). Την άνοιξη –και όχι μόνο– μπορείτε να αισθανθείτε το υπέροχο και έντονο άρωμα που αναδύεται και να παρατηρήσετε την ακούραστη εργασία των μελισσών που επισκέπτονται τα άνθη δημιουργώντας το ωφελιμότερο ίσως φυσικό προϊόν, το μέλι. Το νέκταρ, δηλαδή, που αποτελούσε την τροφή των αθανάτων Ολυμπίων θεών.

Αυτή, λοιπόν, η σκληρή φύση της Τήνου παράγει το υπέροχο φρυγανόμελο, μια πολύ καλή ποικιλία θυμαρίσιου μελιού αλλά και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα γεμάτα υπέροχα ευαίσθητα συστατικά. Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης και η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες, που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Βασικά συστατικά του είναι το νερό και τα φυσικά σάκχαρα. Ενώ, επιπροσθέτως, περιέχει πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο), ένζυμα και βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β).

Όπως είχε αναφέρει ο γεωπόνος Μάνθος Βίλλας, στην πρώτη «Γιορτή Μελιού» που πραγματοποίησε ο Δήμος Εξωμβούργου στον Κάμπο (15.09.2007), έχει αποδειχθεί ότι το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, και ότι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Εντυπωσιακή δε, είναι η γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που καταναλώνουν συχνά μέλι και πάσχουν από λοιμώξεις ή αναιμία, ενώ, βοηθά σημαντικά στην γρήγορη αποκατάσταση της μέθης και καταστέλλει καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης ως τονωτικό. 

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό του Πεύκου, της Ελάτης και άλλων δασικών φυτών. Το θυμαρίσιο είναι έντονα αρωματικό, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση και κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Το ρεικίσιο (φθινοπωρινό) αν και είναι σκοτεινόχρωμο, θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, γι' αυτό και διατίθεται κυρίως από τα καταστήματα Υγιεινής Διατροφής (όπως και το μέλι καστανιάς και χαρουπιάς). Το πευκόμελο, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι' αυτό και δεν αρέσει στη γεύση σε αντίθεση με το μέλι ελάτης που έχει γεύση που αρέσει και στον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Στην Τήνο, το φρυγανόμελο έχει τους δικούς του λάτρεις!

Μέσα στις διάφορες ασχολίες των κατοίκων του χωριού ήταν και η μελισσοκομία. Χωράφια κοντά στην Καλαμάν και στον Πετριάδο, στη Σαμπερλίκ και στα Δεντρά έδιναν την απαραίτητη τροφή στην οικογένεια και κυρίως τα παιδιά. Ίσως, αυτός ο τρόπος παραγωγής του μελιού των βωλακιτών, με το απλό σούρωμα και το καταστάλαγμα χωρίς φιλτράρισμα με υπό πίεση αντλίες υψηλής θερμότητας που το τραυμάτιζαν, να έμεiνε αναλλοίωτος από τον καιρό των Αρχαίων Ελλήνων όπου ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. 

Aρκετά εργαλεία μελισσοκομίας, όπως μια παλιά κατραμπούφα, (χαρισμένα κυρίως από τους απογόνους του Γερώνυμου και του Γεωργούλα) υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, για να δείξουν στους νεώτερους την τέχνη να «τρυγούν» τις μέλισσες, ενώ αν περπατήσουν γύρω από το χωριό θα δουν ξεχασμένα μ'σέλια ή σμοδόχες (οι πήλινες κυψέλες) κάτω από βράχια. Εξάλλου, όπως διατείνεται η καθηγήτρια μελισσοκομίας Σοφία Γούναρη, όσοι ασχολούνται με την μελισσοκομία, ολοκληρώνονται ως άνθρωποι, λόγω της κατανόησης της λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών από την συνεχή ενασχόλησή τους μ΄αυτήν.


 

 

Για την μεταφορά: dvidos, 7_2015

Μοιραστείτε το