Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Σήμερα –το κείμενο γράφεται το 2010/11– αν έρθει κάποιος στο χωριό μας, μπορεί να επισκεφτεί δύο ταβέρνες, ένα μαγαζάκι και 3-4 εργαστήρια καλαθοπλεκτικής.


Η Βωλάξ (ταβέρνα-ψησταριά +καφέ)

τηλ. 22830-41021
Από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου μέχρι 31.10.

Η πρώτη ταβέρνα που άνοιξε στο χωριό, Πρωτομαγιά του 1993. Eδώ και 17 χρόνια στη παλιά είσοδο του χωριού, σερβίρονται παραδοσιακά προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως κατσικάκι, αρνίσια παϊδάκια, μελιτζάνα Βωλάξ και πολλά νόστιμα ορεκτικά με το κρασί δικό τους. (Στην πρώτη περίοδο, με άλλη διεύθυνση) είχε μείνει γνωστή για τις τυροκροκέτες και τις ξυδάτες αγκινάρες της Τερέζας Φιλιππούση.

Tο μαγαζί έχει αναφερθεί πολλές φορές στον Τύπο –με πρώτη φορά λίγες εβδομάδες μετά τη λειτουργία του. 
[βλ. Ταχυδρόμος #21 (2037), 26.5.1993] Σήμερα διευθύνεται από τον Κάρολο Βιδάλη.


Ο Ρόκος (ταβέρνα-ψησταριά +καφέ)

τηλ. 22830-41989, 6944 213982
Όλο τον χρόνο. Στις δυνατές της στιγμές από τον Φεβρουάριο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η ταβέρνα βρίσκεται από την πρώτη είσοδο του χωριού που καταλήγει στο υπαίθριο θέατρο. Ο κόσμος εκτιμά την όμορφη και ήρεμη θέα της και τα εξαιρετικά παρασκευασμένα σπιτικά φαγητά της, όπως οι πατατοκεφτέδες, ντομάτες λιαστές τηγανισμένες και ομελέτα με σύγλινο και λουκάνικο (φρουτάλια).

Το σέρβις είναι πολύ καλό, το ψωμί είναι ψημένο με αλάτι και ρίγανη και ο χώρος έχει προταθεί τέσσερις φορές στον Alpha Guide –πιο πρόσφατη 2006. Έχει και αυτή αναφερθεί πολλές φορές [βλ. Αθηνόραμα 22.08.2002, σ.124] 

Aπό το καλοκαίρι του 2011 άνοιξε και επίσημα, το εργαστήρι-καταστηματάκι του Λουδοβίκου Σιγάλα όπου εκτός από τα καλάθια, μπορείτε να αγοράσετε και παραδοσιακά προϊόντα.

Tο ίδιο ισχύει με το προβεβλημένο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής του Iωσήφ-Aντώνη Σιγάλα, απέναντι από το θέατρο. Δεκάδες καλάθια, μικρά πλεγμένα μπουκαλάκια με ρακί, όμορφα διακοσμημένες αναμνηστικές κολοκύθες, βιβλία καλαθοπλεκτικής από τον ικανό καλαθοπλέκτη και άνθρωπο. Στην είσοδο του χωριού είναι και ο τρίτος αδελφός Σιγάλας, ο Γιακουμής. Γνωστός καλαθοπλέκτης –κυρίως για τις μεγάλες και δύσκολες κατασκευές όπως τα κοφίνια. Aξίζει να τον παρακολουθήσετε την ώρα της δουλειάς του.

Για τον μπαρμπα-Aλέκο Φυρίγο τι να πούμε; Aν τον δείτε στο εργαστήρι του, θα σας κεράσει ρακί, θα σας δώσει ένα μικρό μπισκότο και θα σας διηγηθεί ολόκληρη την ιστορία του χωριού!

Tέλος, αν και δεν έχει εμπορική διάσταση, στο Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί μικρό πωλητήριο με καρτ-ποστάλ και χειροτεχνήματα.Για την μεταφορά: mix_08.2015

Μοιραστείτε το