Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Σπιτικά tips!

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πλήθος οικιακών καθαριστικών περιέχουν βακτηριοκτόνα και άλλες βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και παραμένουν στη φύση για μεγάλες χρονικές περιόδους με δυσάρεστες επιπτώσεις.

Σήμερα που όλοι συνειδητοποιούμε την αξία του περιβάλλοντος και ενδιαφερόμαστε γι αυτό, σήμερα που σκεφτόμαστε περισσότερο την υγεία μας, παρουσιάζουμε μερικές συνταγές καθαριότητας βασισμένες στα «κόλπα» που εφάρμοζαν οι γιαγιάδες μας στο χωριό.

 

ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ, ΤΖΑΜΙΑ
Συνήθως ζεσταίναν νερό στα φρύγανα και με ένα παλιό πανί ή χαρτί εφημερίδας τα καθάριζαν. Για τις δύσκολες βρωμιές διέλυαν μισό φλιτζάνι ξύδι και 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Κάπου διάβασα ότι για έχει κανείς αστραφτερό καθρέφτη, χρησιμοποιούσε ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε κρύο τσάι και τον γυάλιζε. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όταν ρώτησα γι αυτό πήρα και την απάντηση: «που να βρούμε τσάι τα παλιά τα χρόνια, μόνο στη Χώρα είχε».

ΓΙΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Έτριβαν χυμό λεμονιού από τον κήπο τους. Σχεδόν όλα τα σπίτια είχαν λεμονιές. Έτσι χρησιμοποιούσαν τα λεμόνια για το φαγητό τους, για να καθαρίζουν λιπαρούς λεκέδες μαζί με ξύδι, για ιατρικά «ματζούνια» μαζί με καφέ, για γλυκό του κουταλιού ή μέρος τους σε άλλα γλυκά, για να αρωματίζουν το νερό σαν κολώνια... Τα άνθη της λεμονιάς τα έβαζαν στις τσέπες των ρούχων τους για να μυρίζουν ωραία και να απομακρύνουν τον σκόρο μαζί με λεβάντα. Χρησιμοποιούσαν μέχρι και τα φύλλα της λεμονιάς για να «κρατούν» τα σπιτικά παστέλια... Ακόμη και η μουστάρδα (τότε την έφτιαχναν από σκόνη σιναπιού που τη χτυπούσαν με κρύο νερό) διατηρείται περισσότερο καιρό αν βάλετε στο βαζάκι της μια φέτα λεμόνι.

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Σε ρευστή μορφή χρησιμοποιούσαν οινόπνευμα (μερικές φορές και το όχι καλό ρακί...) ή απλά ζεστό νερό με βόρακα (1/4 του φλιτζανιού βόρακα σε δυο λίτρα ζεστό νερό). Για σκόνη καθαρισμού έτριβαν τις επιφάνειες με μαγειρική σόδα. Η Ρόζα του Ντουντού το ενίσχυε και με ξύδι. 

ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
Όπως πχ. το εσωτερικό του ψυγείου την δεκαετία του '70: Έπλεναν με διάλυμα ξυδιού σε ζεστό νερό (δυο κουταλιές σε ένα λίτρο νερού) τρίβοντας με παλιές εφημερίδες ή χαρτιά. Η Λ. λένε ότι χρησιμοποιούσε τα χαρτιά του γιατρού...

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Έβραζαν κατσικίσιο γάλα και έτριβαν τοπικά. Μετά έπλεναν κανονικά το ρούχο. Λένε ότι το κατσικίσιο γάλα που έχει πρωτεΐνη και λίπος πιο εύπεπτο από της αγελάδας προσομοιάζει περισσότερο με το μητρικό...

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Τον καθάριζαν με κρύο νερό αμέσως ή με διάλυμα αμμωνίας. Ενώ στις πληγές έβαζαν καπνό γιατί ήταν αιμοστατικός (από τα τσιγάρα που πούλαγε η προγιαγιά Σοφία μετά τον πόλεμο για να έχει χαρτζιλίκι;). Σηπτικό επίσης ήταν και τα δαφνόφυλλο. Τα πιο ξερά τα χρησιμοποιούσαν γι αυτό, και τα φρέσκα για να νοστιμίσει το φαγητό...

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
Τοπικά έβαζαν αλάτι ή ρακί και έπλεναν αμέσως το ρούχο. Επειδή ήταν δύσκολος λεκές και έφευγε μετά από καιρό και πολλά τριψήματα, το είχαν σαν γούρι και έτσι δεν υπήρχε... κανένα πρόβλημα αν φαινόταν ο λεκές («γούρι-γούρι!»).

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Έφευγαν ευκολότερα όταν τους έτριβαν απαλά με ένα σφουγγάρι μουσκεμένο σε νερό και ξίδι. Χαρακτηριστική η φράση της γιαγιάς «μα που πήγες και λερώθηκες έτσι βρε Γιώργο;» (Η απάντηση θα έπρεπε να είναι «οπουδήποτε», όταν το πιο φυσικό πράγμα ήταν η λάσπη όταν έβρεχε...)

ΒΡΥΣΕΣ
Κατ' αρχάς δεν υπήρχαν γιατί το νερό το φέρναν σε στάμνες ή μπιτονάκια από την Πηγή. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν όμως, για απολύμανση έβαζαν νερό και λίγο ξύδι. Όσο πιο πολύ ήταν το ξύδι τόσο περισσότερο έφευγε η μούχλα. 

ΠΛΥΣΙΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Η Άμια Λουκία για να πλύνει τα λαχανικά, τα άφηνε μέσα στο νερό και προσέθετε μια χούφτα αλάτι. Αυτή ανάγκαζε τα έντομα να βγουν στην επιφάνεια! Η ίδια για να καθαρίσει τον καμένο πάτο της κατσαρόλας της χωρίς τρίψιμο, έβαζε ένα κρεμμύδι κομμένο να βράσει για λίγα λεπτά...

 

Πηγή πληροφοριών υπήρξε το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το