Η Τήνος φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγει. Tα τυριά της είναι πολύ γευστικά (μαλαθούνι, κοπανιστή, γραβιέρα Τήνου, πετρωτά τυράκια) και το κρέας, η λούζα (που βγαίνει από το καλύτερο μέρος του χοίρου) και τα λουκάνικα που είναι ονομαστά.
Ρωτήστε ακόμη όσους δοκίμασαν πατάτες, ροζακί σταφύλι και τηνιακό μέλι να σας πουν τις εντυπώσεις τους. Όσο για τα υπόλοιπα αγροτικά της προϊόντα είναι πάντα εύγευστα, αρωματικά και αγνά (ρίγανη, κάπαρη, σύκα, σκόρδα, ρακή, κρασί).
Σε γιορτές ή παραδοσιακούς τηνιακούς γάμους θα δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά «ψαράκια», τα παστέλια σε φύλλα λεμονιάς (όπου κατηγορηματικά δηλώνω ότι τα πιο εύγευστα στο χωριό ήταν της Eλενάρας) και το Πάσχα θα σας κεράσουν τις περίφημα γλυκά τυροπιτάκια Τήνου. Eυκαιρία να σας δώσουμε την συνταγή!
Τυροπιτάκια
Τις τυρόπιτες αυτές, σε άλλα μέρη του νησιού, τις έλεγαν «σκεπαστές» ή «τσιμπητές». Τελευταία, αν κάποιος ακούσει για τα «λυχναράκια», θα ξέρει ότι μιλάμε για την ίδια λιχουδιά με την ονομασία του γλυκού να προέρχεται από την Κρήτη. Στην Τήνο τα τυροπιτάκια αυτά έχουν σχήμα σαν μικρές τάρτες με «τσιμπητή» ζύμη γύρω-γύρω και είναι αρωματισμένα –ανάλογα την νοικοκυρά– με μαστίχα, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια.
Οι τυρόπιτες για μας είναι πλέον παράδοση! Μετά την αρχική παρότρυνση της Μαρίας-Χριστίνας Βίδου, μαζευόμαστε στο σπίτι του θείου μας, αφού ο καθένας από μας (τουλάχιστον δέκα άτομα) έχει επωμιστεί συγκεκριμένο ρόλο για την δημιουργία τους, και τις φτιάχνουμε με πολύ γέλιο! Μεταφέρουμε λοιπόν τη παραδοσιακή συνταγή από τα βάθη του χρόνου.
ΓΛΥΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΤΗΝΟΥ
Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό (κάποιοι στην παρέα θεωρούν ότι με 2 αυγά γίνεται καλύτερα)
λίγο ρακί («μια στάλα»)
1 κουτ. σούπας λάδι
λίγο αλάτι
ο χυμός του πορτοκαλιού (προσοχή: το ξύσμα του πάει στη γέμιση)
½ ποτήρι νερό (125 γρ.)
7 κουτ. σούπας ζάχαρη με την οποία πασπαλίζουμε τα τυροπιτάκια από πάνω πριν τα βάλουμε στο φούρνο
info: Το κουτάλι του γλυκού "βάζει" 15 γρ. ζάχαρης περίπου.
tip: «Όσο πιο πολύ, τόσο πιο ζουλή», δηλ. όσο περισσότερο νερό τόσο μαλακιά η ζύμη. Η σχέση του νερού με το αλεύρι είναι όλο το παιχνίδι.
tip: Αν βγάλετε τη μυζήθρα από το ψυγείο λίγες ώρες πρίν την ετοιμασία της, θα είναι πιο εύκολο να την τρίψετε.
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα
500 γραμμάρια ζάχαρη + και μια μικρή χούφτα (από... παράδοση)
3-4 αυγά
λίγη τριμμένη μαστίχα (σε κάποιο site οριοθετήθηκε στην ποσότητα του ¼ κουτ. γλυκού)
3 βανίλιες
ξύσμα φλούδας από ένα πορτοκάλι
3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου Γιώτη σε σκόνη (ή 2 κάψουλες)
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (όχι περισσότερο γιατί πικρίζει)
γαρύφαλο (στο χωριό το χρησιμοποιούν σαν αρωματικό. Η παρέα δεν το χρησιμοποιεί...)
Eκτέλεση σε 6 βήματα
α. Λιώνουμε το τυρί με ένα πηρούνι και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι εάν χρειάζεται για να δέσει η γέμιση.
β. Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα σκεύος και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μέτρια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για περίπου 15 λεπτά.
γ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0.5 του εκατοστού και το κόβουμε σε κύκλους των 5 εκατοστών. Για το κόψιμο χρησιμοποιούμε καπάκι από λεμονοστύφτη. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν το καπάκι ενός καρικιού (τσίγκινο, κυλινδρικό δοχείο που συνήθως μετέφερε το γάλα).
δ. Γι' αυτούς που φτιάχνουν τη ζύμη με το μεταλλικό μύλο: περνάνε πρώτα το φύλλο 2 φορές στο Νο 1 και μετά, σταδιακά, φτάνουν μέχρι το Νο 6.
ε. Τοποθετούμε 1-2 κουταλιές του γλυκού γέμιση στο κέντρο της ζύμης και το απλώνουμε σε απόσταση 1½ εκατοστών από την άκρη. "Τσιμπάμε" τις άκρες μαζί –με οδοντιγλυφίδα– ώστε να σχηματιστούν αυλακώσεις στα πλάγια. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά. Σε άλλα χωριά χρησιμοποιούν ζάχαρη άχνη και σουσάμι, αλλά στη Βωλάξ πασπαλίζουν με χονδρόκοκκη ζάχαρη.
στ. Αλείφουμε τα ταψιά με λάδι, πριν βάλουμε τα τυροπιτάκια μέσα, για να μη μας κολλήσουν.
Άντε, καλή μας όρεξη!!!
Tο παραπάνω κείμενο, με αρχικό τίτλο «Τυρόπιτες Τήνουουουουουου!!!», γράφτηκε από τον Δημήτρη του Nάσου, το 2008. Tο κείμενο αυτό γράφτηκε με περισσότερα στοιχεία και επιμελήθηκε από την Mελίνα, στις 25.02.2010. Oι απαραίτητες διευκρινίσεις έγιναν λίγο καιρό αργότερα από τον Λεοπόλδο με πηγή πληροφοριών τις ιστοσελίδες agrotravel.gr και isternia.net
Για την μεταφορά: mix_09.2015
Στήλη: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Tags: μαγειρική, συνταγές, γλυκά, κουζίνα, πάσχα, τυροπιτάκια
Μοιραστείτε το