Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Έρχονται γιορτές. Άγιοι από εδώ, άγιοι από εκεί. Γάμοι, βαφτίσια, επέτειοι και αφορμές για γλέντια. Κοντοζυγώνουν τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, και ποιος ξέρει τι άλλο θα βρεθεί στην ανάγκη μας για λίγη χαρά... Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις γαστριμαργικές περιπλανήσεις μας μέσα από τις χειρόγραφες σημειώσεις και τα αποκόμματα που φύλαγαν οι κυρίες του χωριού μας. Κρατάμε την ορθογραφία και τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας των πρωτοτύπων. (Την πείνα μας πως θα κρατήσουμε;) 

Οι δύο πρώτες συνταγές αποτελούν παραδοσιακά τηνιακά γλυκίσματα (παστέλι, «ψαράκια»). Η επόμενη (δίπλες), κρατήθηκε από ότι μας είπαν, για να μπορεί να συγκριθεί με τα παραδοσιακά «ξεροτήγανα». Γι' αυτό και προσθέτουμε την αντίστοιχη συνταγή από το βιβλίο της Νικολέττας Δελατόλλα-Φωσκόλου «Κυκλάδων Γεύσεις», ώστε να φανούν οι διαφορές. Κλείνουμε το άρθρο μας με την Πάστα Φλώρα, ένα από τα πιο κλασικά γλυκά της δεκαετίας του '60-'70. 

 

Παραδοσιακό βωλακίτικο παστέλι 
(χειρόγραφο σε φύλλο τετραδίου 15.5x24.3 cm, μέσα δεκαετίας '90)
Εκτέλεσης
για το παστέλη 100 δράμια Σοσάμη, 100 ράμια Ζάχαρι, 100 Μέλι. πρώτα λιόνομε την Ζάχαρι με το Μέλι. ύστερα, ρίχτομε το Σοσάμη συνέχια. Ανακατόνομε όλα μαζί ος να πίξονε. Έχομε λίγο νερό σένα ποτυράκη & ρίχτομε. όταν είνε θα κριόση Μέσα στο νερό. Το ρίχσομε όταν είνε έτιμο, λίγο Αλεύρι ένα κοταλάκη όπου το λιόνομε Με λίγο νερό. Το Ανακατόνομε. Το Κατεβάζομε από τη φωτιά & το ρίχσομε σε Μάρμαρο για σε σανίδη. Το ξαπλόνομε Μένα σανίδη & το Κόβομε τεμάχια όπως θέλουμε. Όταν ΜεσοΚριόση βρέχομε Το Μάρμαρο με νερό πρην ρίξομε το σωσάμη. Ακόμα, τη Μησόβρια που θα το ξαπλόσομε για να το Κόψομε, πρέπη να είνε βρεμένα. 


«Ψαράκια» 
(χειρόγραφο σε φύλλο τετραδίου 15.5x24.3 cm, μέσα δεκαετίας '90)
Εκτέλεσης

Κοπανίζομε παξιμάδια Καρύδια όση δώση θέλομε. βάζομε Μέλι για ζάχαρι. δεν θέλονε πολύ γλυκά γιατί στο τηγάνη χαλάνε. Βάζομε κανέλα & λίγο γαρίφαλω. τα βρέχομε με διάφορα πιοτά αν θέλομε για κάνομε σηρόπη & τα βρέχομε πολύ ώρα πρην κάνομε, για να μη λάκοσου. Κάνομε ζυμάρι. βάζομε 1 αυγό & λάδι να γήνει το ζυμάρι σκλυρό. Το τρίβομε λίγο. Μετά το άνιγμα τα κάμε όσω Μεγάλα θέλωμε. Με λίγη γέμιση που θάχομε από τα καρύδια. 


Δίπλες 
(σελίδες ημερολογίου, αρχές δεκαετίας του '70)
960 γραμ. αλεύρι, 5 αυγά, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ, 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιών, μιά πρέζα αλάτι, 2 πρέζες σόδα, 960 γραμ. μέλι, 320 γρ. καρύδα, κανέλλα λίγη ζάχαρη άχνη.

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σπάζετε στο κέντρο τα αυγά, την μια κουταλιά την ζάχαρη, το κονιάκ, το χυμό των πορτοκαλιών, το αλάτι και την σόδα. Ζυμώνετε όλα μαζί να γίνη μιά ζύμη κανονική. Την ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1-2 χιλιοστών, το κόβετε μακρώστενες λουρίδες. Τις τηγανίζετε σε πολύ λάδι καυτό, έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Τις βουτάτε στο μέλι και ρίχνετε από πάνω την κανέλλα και την ζάχαρη άχνη και τα καρύδια. 
 


Ξεροτήγανα 
(από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις»)
Υλικά (για 40-50 κομμάτια)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι χυµός λεµονιού 
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 σφηνάκι ρακί, νερό 
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
καρύδια ψιλοκοµµένα, σουσάµι, κανέλα

Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη, 1/2 ποτήρι νερό, 3 κουταλιές µέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουµε σ’ ένα µπολ το αλεύρι, κάνουµε µια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουµε το ελαιόλαδο, το λεµόνι, και νερό τόσο, όσο να πετύχουµε µια ζύµη σφιχτή. Χωρίζουµε τη ζύµη σε µπαλάκια, σε µέγεθος πορτοκαλιού. Ανοίγουµε πολύ λεπτό φύλλο, στο χέρι ή στη µηχανή, και το κόβουµε µε ροδέλα σε λωρίδες µεγέθους 10x20 εκ. Αν το φύλλο κολλάει, το πασπαλίζουµε µε κορν φλάουρ. Βάζουµε το λάδι να κάψει. Ρίχνουµε στο τηγάνι µία µία λωρίδα και µε γρήγορες κινήσεις την τυλίγουµε σε ρολό µε τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Ροδοκοκκινίζουµε κάθε ξεροτήγανο απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετούµε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το λάδι. Ετοιµάζουµε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνοντάς τα να πάρουν δυο τρεις βράσεις, ώστε να δέσει λίγο. Στη συνέχεια, στρώνουµε τα ξεροτήγανα σε πιατέλα σε σειρά και τα περιχύνουµε µε το σιρόπι. Πασπαλίζουµε µε καρύδια, κανέλα και σουσάµι. Μπορούµε να διατηρήσουµε τα ξεροτήγανα, αφού τα τηγανίσουµε, για δυο τρεις εβδοµάδες και όταν θέλουµε να τα σερβίρουµε, τότε να τα σιροπιάσουµε και να τα γαρνίρουµε.
Παραλλαγή: Μπορούµε να ζυµώσουµε το ζυµάρι µε χυµό πορτοκαλιού χωρίς νερό. 


Πάστα Φλώρα 
(χειρόγραφο σε ατζέντα 11.5x24 cm, αρχές δεκαετίας του '60)
1 κιλό αλεύρι
100 δράμια ζάχαρη
150 » » βούτυρο
3 αυγά
1 κιλό μαρμελάδα
2 κουταλιές μπέϊκεν Πάουντερ
3 βανίλιες
λίγο κονιάκ – μισό ποτηράκι κρασιού

Εκτέλεσις.
Όλα μαζί σε μια λεκάνη τα βάζομεν & τα δουλεύομεν ένα τέταρτο. Μετά χωρίζομε την ζύμη στα δύο. Βάζομε την μισή στο ταψί. Μετά στρώνομεν την μαρμελάδα & την άλλη μισή την κάνομε από πάνω στυλάκια. Στο φούρνο θέλει 20 λεπτά με μισί ώρα.

 

Για την μεταφορά: mix_09.2015

Μοιραστείτε το