Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Θεωρίες...

Η συναρπαστικότερη θεωρία –και φυσικά άκρως αμφισβητήσιμη– για τα βράχια της Βωλάξ είναι αυτή που τα εμφανίζει ως μνημεία γνώσης "αρχαίων αστροναυτών"...

Η πιο συναρπαστική θεωρία για την ύπαρξη των ιδιαίτερων βράχων της Βωλάξ πιστώνεται στον γνωστό Ελβετό ερευνητή Erich von Däniken, συγγραφέα 26 δημοφιλών βιβλίων. Προέκυψε στα μέσα της δεκαετίας του '70 (εξάλλου δεν υπήρχε δρόμος για το χωριό μέχρι και το 1972 ενώ, λίγοι γνώριζαν την ύπαρξή του) και αναζωπηρώθηκε μετά από ένα άρθρο για το χωριό, σπάνιο για εκείνα τα χρόνια. του περιοδικού Ταχυδρόμος (συντάκτης: Βασίλης Καββαθάς 1979;).

Το ενδιαφέρον ενός μεγάλου εντύπου της εποχής αλλά και οι απίστευτη δημοτικότητα των πράγματι εντυπωσιακών για την εποχή θεωριών του φον Νταίνικεν με τις πέτρες-είδωλα των νησιών του Πάσχα, έδωσαν τροφή για την εξήγηση του τι είναι και πως προήλθαν αυτά τα ολοστρόγγυλα βράχια. Και όντως, οι διάσπαρτοι στρογγυλοί σαν αερόλιθοι βράχοι, δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση αφού βρίσκεσαι σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση εδαφολογικά με το υπόλοιπο νησί. Πόσο δε, όταν γνωρίζεις ότι αυτού του είδους οι γρανιτικές στρογγυλές πέτρες υπάρχουν σε ελάχιστα μέρη στον πλανήτη, με κυρίαρχη την εικόνα του Μεξικού.

Είναι σκόπιμο να παραθέσουμε εδώ κάποιες από τις θεωρίες του για το θέμα: Ακρογωνιαίος λίθος της βασικής θεωρίας του φον Νταίνικεν είναι oι αρχαίοι αστροναύτες (ancient astronaut hypotheses). Ο όρος «αρχαίοι αστροναύτες» υποδεικνύει την υποθετική ιδέα ότι κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί της Γης οφείλονται σε εξωγήινους. Ενώ δηλαδή ο άνθρωπος υπήρχε αρκετά εκατομμύρια χρόνια επάνω στη γη σε σχεδόν ζωώδη κατάσταση, αναρωτήθηκε πως ο εγκέφαλός του ανέπτυξε εξαιρετικές ικανότητες, οι οποίες του έδωσαν τη δυνατότητα να εκπολιτιστεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, το πρώτο του βιβλίο Chariots of the Gods? Unsolved Mysteries of the Past (Άρματα των Θεών; Ανεξιχνίαστα Μυστήρια του Παρελθόντος), που μεταφράστικε σε 32 γλώσσες και πούλησε πάνω από 62 εκατομμύρια αντίτυπα, είναι μια σαρωτική επίθεση στις μνήμες και τις ικανότητες των αρχαίων ανθρώπων. Ο φον Νταίνικεν ισχυρίζεται ότι οι μύθοι, οι τέχνες και οι κοινωνικές δομές των αρχαίων πολιτισμών, εισήχθησαν από αστροναύτες κάποιου άλλου κόσμου. Δεν αμφισβητεί μόνο την ικανότητα μνήμης των αρχαίων ανθρώπων, αλλά και την ικανότητα παραγωγής κουλτούρας και πολιτισμού. Οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν ανέπτυξαν τις δικές τους τέχνες και τεχνολογίες, αλλά αντίθετα τις διδάχθηκαν από επισκέπτες του διαστήματος: «Τα δεδομένα αυτά θα εξηγηθούν με το να υποθέσουμε ότι ή αυτοί οι πρωτόγονοι ηλίθιοι τα έκαναν μόνοι τους ή ότι είχαν βοήθεια από εξαιρετικά ανεπτυγμένους πολιτισμούς που πρέπει να ήρθαν από άλλους πλανήτες όπου τεχνολογίες όπως μηχανές αντιβαρύτητας έχουν εφευρεθεί». 

Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν ξέρουμε το πως οι αρχαίοι κατάφεραν μερικά από τα πιο εκπληκτικά τοπογραφικά και τεχνολογικά κατορθώματα τους. Ακόμα απορούμε για το πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έστησαν γιγάντιους οβελίσκους στην έρημο και για το πως οι άντρες και οι γυναίκες της λίθινης εποχής μετακίνησαν τεράστιες κομμένες πέτρες δημιουργώντας μεγαλιθικούς τάφους (Dolmens). Αναρωτιόμαστε τι συνέβει με αυτούς που έχτισαν το Newgrange ή το Stonehenge; Και μένουμε έκπληκτοι από τα τεράστια γλυπτά κεφάλια των Νήσων του Πάσχα και απορούμε με το γιατί έγιναν, ποιοί τα κατασκεύασαν και γιατί εγκατέλειψαν το μέρος.

Στο ένθετο Διακοπές Plus του γνωστού ετήσιου περιοδικού Διακοπές '97 [σ.25] γράφει: «Το πρώτο εντυπωσιακό σημείο στο χάρτη είναι το χωριό Βωλάξ. Εκεί νομίζεις ότι κάποιος έσπειρε τον τόπο με καλοσχηματισμένους στρογγυλούς ογκόλιθους»

Ο γνωστός ερευνητής επισκέφτηκε τη Νήσο του Πάσχα το 1968 κι έμεινε εκεί για δεκαήμερες έρευνες. Τα συμπεράσματά του περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Ανεξάντλητο θέμα: Η νήσος του Πάσχα, του δεύτερου βιβλίου του Return to the Stars (Επιστροφή στα Άστρα). Ο Νταίνικεν, που επισκέφτηκε όλους τους χώρους του νησιού και συζήτησε με ιθαγενείς που γνώριζαν τις παραδόσεις, αναφέρει ξεκάθαρα στην αρχή του άρθρου του, ότι: «...δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι διεξήχθη εδώ στη σκοτεινή προϊστορική εποχή». Διατυπώνει όμως μια θεωρία όπου σύμφωνα με αυτήν, μια ομάδα εξελιγμένων όντων σε κάποια πανάρχαια χρόνια «ναυάγησε» στο νησί. Περιμένοντας τη σωτηρία δίδαξαν στους ντόπιους διάφορα πράγματα και κάποια στιγμή για να διασκεδάσουν την ανία τους κατασκεύασαν ένα άγαλμα. Ακολούθησαν και άλλα πολλά αγάλματα. Κάποια στιγμή όμως ήρθε η σωτηρία και οι ξένοι έφυγαν αφήνοντας στο νησί τα μυστηριώδη ίχνη της παρουσίας τους, τα αγάλματα!

Υπήρξαν πολλοί επικριτές των ιδεών του φον Νταίνικεν και κυρίως, όταν σε κάποιους θίχτηκαν θέματα θρησκευτικής πίστης (γύρω από τον Κατακλυσμό, τη Γένεση κλπ). Έτσι, άρχισε να υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος εναντίον του με τον Ronald Story να ξεχωριζεί ως ο πιο διεξοδικός επικριτής του. Οι περισσότεροι επικριτές της θεωρίας του φον Νταίνικεν σημειώνουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν ήταν οι αβοήθητοι, ανίκανοι και αμνήμονες άγριοι που θέλει να τους παρουσιάσει («Πρέπει να ήταν τουλάχιστον τόσο έξυπνοι ώστε να καταλάβουν τη γλώσσα και τα διδάγματα των επουράνιων δασκάλων τους») και ότι δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι μνήμες των αρχαίων μας προγόνων ήταν τόσο χειρότερες από τις δικές μας ώστε να μην θυμούνται τις εξωγήινες αυτές επισκέψεις τόσο καλά ώστε να μην έχουν διατηρήσει μια καλή περιγραφή τους.

Από την άλλη, η πλευρά του φον Νταίνικεν φωνάζει: «Η ιστορία είναι λάθος! Σκεφτείτε τo ξανά!» (History is Wrong. Think Again!). Τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρά δείγματα (αν όχι συντριπτικά) ότι αρχαίοι μύθοι και θρησκευτικές ιστορίες είναι διαστρεβλωμένες και μη καταγεγραμμένες «μαζικά». «Εξάλλου», συνεχίζει, «οι περισσότερες αποδείξεις που θα μπορούσαμε να βρούμε σήμερα, καταστράφηκαν τεχνιέντως –όπως η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που υπήρξε το μεγαλύτερο "κέντρο πληροφοριών" και συσσώρευσης γνώσης του τότε γνωστού κόσμου, υπερσκελίζοντας ως προς τον πλούτο των χειρογράφων της κάθε άλλη γνωστή βιβλιοθήκη της εποχής της και του παρελθόντος». 

Η αφοσίωση του σ' αυτή τη θεωρία δεν φθίνει παρά τα αντίθετα δεδομένα, όπως άλλωστε φαίνεται και από ακόμα ένα βιβλίο του πάνω στο θέμα The Arrival of the Gods - Revealing the Alien Landing Sites of Nazca (1998) (Άφιξη των Θεών - Αποκαλύπτοντας τις Τοποθεσίες Προσγείωσης Εξωγήινων στη Νάζκα [του Περού]).

Aκολούθησε το «ελληνικού ενδιαφέροντος» βιβλίο Odyssey of the Gods—An Alien History of Ancient Greece (2000) (Η Οδύσσεια των Θεών).

Δεν ξέρουμε αν ο φον Νταίνικεν ήρθε στη χώρα μας αλλά οι θεωρίες του με τα κυκλώπεια πέτρινα «διαστημικά μνημεία» δημιούργησαν κύκλο αποδοχής της θεωρίας επάνω στα ξεχωριστά βωλακίτικα στρογγυλά βράχια. 

Υπάρχει δε, μια άποψη που υποστηρίζει (με πιο ένθερμο τον Χάρη M. Κουτελάκη) ότι το μέρος αυτό ήταν γνωστό ήδη από την εποχή του Ομήρου. Και εδώ, μπορούμε να δεχτούμε ότι οι μυθολογίες βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Απλώς είναι φοβερά δύσκολο για εμάς σήμερα, να διακρίνουμε που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει η φαντασία.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι, τα τελευταία 30 χρόνια, στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν και κάποιοι (με πιο ένθερμο τον Νικόλαο Α. Μαργιωρή) που θεωρούν ότι όλα αυτά τα τα αρχέγονα πέτρινα μνημεία, τα ανεξήγητα βραχοσκαλίσματα και διάφορα ακατανόητα εδάφια των παλαιών γραφών δεν οφείλονται στους εξωγήινους αλλά στους «υπεργήινους». Αλλά αυτό αποτελεί υλικό για άλλο άρθρο...


 

 

Πηγή πληροφοριών υπήρξαν:
en.wikipedia.org, esoterica.gr, www.skepdic.gr (το λεξικό του σκεπτικιστή).

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το