Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Όταν ήμασταν παιδιά υπήρχαν τα λεγόμενα «Βιβλία των Μικρών Εξερευνητών». Δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο περιοδικό κόμιξ, αλλά κάποια μικρά βιβλία 12.5x18.5cm με συμβουλές για εξορμήσεις στην ύπαιθρο (πως να ανάβεις φωτιά· πως να φυλλάξεις σε κουτί, με γύψο, τα ίχνη των ζώων· πως με ένα ραβδί να φτιάξεις ρολόι μέσα σε ένα χωράφι, πως να φτιάξεις κατσαρόλα από χαρτί, για να βράσεις νερό (!)· πως να κάνεις το ρολόι σου πυξίδα κ.α.). Βιβλία γεμάτα οδηγίες, πληροφορίες και κατασκευές, σε άρθρα που συνοδεύονταν από ήρωες του Disney.

Φέτος, στην πρώτη κατασκήνωση για τα παιδιά του χωριού, και σε μια εποχή που αυτά φτάνουν στην «κατάλληλη» ηλικία είπαμε να πούμε δυο-τρία πράγματα για τα περίφημα αυτά βιβλία, την συντροφιά μας στα παιχνίδια του καλοκαιριού μέσα στο χωριό.


O τίτλος «Μικρός Εξερευνητής» πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας με το ομώνυμο περιοδικό των εκδόσεων Ρόδη, που κυκλοφόρησε το 1951 και αποτελούσε το ομώνυμο έργο του Αρνούλ Γκαλοπέν, σε συνέχειες. Ήταν ένα 20σέλιδο περιοδικό που κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Σάββατο) με τις περιπέτειες του νεαρού Μέλιου «εις την επικίνδυνη περιοχή του ποταμού Κόγγου στην Αφρική». Τίγρεις, πάνθηρες και γορίλλες, άγριες φυλές και επικίνδυνες παγίδες, εμφανιζόντουσαν σε κάθε σελίδα του. Ο νεαρός Μέλιος, μαζί με τον Μαρούκ τον οδηγό και τον Κέννεντυ τον σκύλο έπρεπε να τα καταφέρουν μέσα στην αφιλόξενη αφρικανική ζούγκλα και «τις εναέριες κατοικίες των μαύρων». Οι γνώσεις από τα ίχνη των ζώων, τις πρόχειρες οχυρώσεις ή το άναμα της φωτιάς, ήταν απαραίτητες για την επιβίωση του νεαρού Μέλιου και της παρέας του.


Στην ιστορία κόμικ «The Secret of Atlantis» του μεγάλου Carl Barks, πρωτοεμφανίζεται η περίφημη σειρά βιβλίων των Μικρών Εξερευνητών (Junior Woodchucks' Book of Knowledge) που δεν έκανε ποτέ λάθος και είχε όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς! Που βρίσκεται η κάθε χώρα, πως βγάζεις τους πιο περίεργους λεκέδες, ποια είναι η κρυφή ιστορία ξεχασμένων πολιτισμών... To βιβλίο δεν κάνει ποτέ λάθος!


Πριν όμως δημοσιευτεί η παραπάνω ιστορία, στο καρέ μιας άλλης, με τίτλο «Family Tree» εμφανίζεται το απίστευτο Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών, σε έναν και μόνο τόμο, τον ξακουστό Junior Woodchucks Guide Book. Την ιστορία έγραψε ο Carl Fallberg και σχεδίασε ο Jack Bradbury [Donald Duck #30, Ιούλιος 1953].


Το απόλυτο εγχειρίδιο γνώσης της (αγορίστικης) πιτσιρικαρίας της δεκαετίας του '70: το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών στην πρώτη του έκδοση στην Ιταλία, το 1971 (Manuale delle Giovani Marmotte). Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με αυτό το εξώφυλλο, από τις εκδόσεις Νίκας-Τεγόπουλος, σε δύο τόμους των 20 δραχμών ο ένας. Πούλησε απίστευτα αντίτυπα και έγινε η βίβλος για κάθε αγόρι της εποχής. Η εμπορική επιτυχία ήταν τέτοια που οδήγησε τους εκδότες σε πολλαπλές επανεκτυπώσεις, με νέα εξώφυλλα, με διαφορετικά χρώματα, και πρόσθετους νέους τόμους (που έφτασαν τελικά τους 10), μεταφρασμένους από τα γαλλικά.


Στην Αμερική στο περιοδικό "Huey, Dewey and Louie" του Disney (εκδ. Gold Key 1966-1980, Whitman 1980-1984) κυκλοφόρησε επί 18 συνεχή χρόνια, με τις αυθεντικές ιστορίες του Ντόναλντ Ντακ και των ανηψιών του ως Μικροί Εξερευνητές. Εδώ, το τελευταίο τεύχος της σειράς (#81), όπου τα ανηψάκια ετοιμάζονται να ανεβούν ένα ψηλό βουνό που χάνεται μέσα στα σύννεφα.


To σκάλωμα ήταν τέτοιο που το καλοκαίρι του 1986 ξεκινήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών. Μέσα σε αυτό καταγράφαμε ότι θεωρούσαμε σημαντικό στις καλοκαιρινές μας διακοπές στο χωριό: τα μυστικά μας αλφάβητα για να μη μας καταλάβουν τα κορίτσια, τα σύμβολα πορείας μέσα από σπασμένα κλαδάκια και στρογγυλές πέτρες, ο τρόπος να φτιάχνουμε όπλα από καλάμια και μπαλάκια...

 

Για την μεταφορά: mix_09.2015

Μοιραστείτε το