Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μια από τις πιο ζωντανές μουσικές συναυλίες ήταν και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Βωλάξ (το Σάββατο στις 24.07.2010, στις 10 το βράδυ) από τον Νίκο Τσιαμτσίκα και τους Blues Report!

Από όλους αυτούς τους μαύρους άνδρες (και γυναίκες) που τραγούδησαν στις βαμβακοφυτείες ή στα μαγαζιά του Σικάγο, στις εκκλησίες, στις γωνίες των δρόμων ή στα μικρόφωνα των δισκογραφικών εταιρειών, το μπλουζ αποσπάστηκε από τον περιθωριοποιημένο κόσμο της μαύρης κοινότητας για να γίνει πηγή έμπνευσης της μουσικής του Δυτικού κόσμου. Και έτσι, για πρώτη φορά στο θεατράκι της Βωλάξ, σ' αυτό το «ορεινό» κυκλαδίτικο χωριουδάκι, ο Νίκος Τσιαμτσίκας και οι Blues Report μας ταξίδεψαν με μουσική και τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο και πέρα από τον Ατλαντικό, αλλά ερμηνεύονται από μουσικούς που ζουν εδώ, στην Ελλάδα, ανάμεσα μας.

Είχαν περάσει περίπου 20 χρόνια από εκείνο τον χειμώνα στο Ρόδον που άκουγα τον Nick Gravenites και τον John Cipollina να τραγουδούν το Born In Chicago, και το απόβραδο εκείνου του Σαββάτου, στο χωριό, ξαναένιωσα την ίδια ανατριχίλλα. Κατάλαβα ότι η μουσική μπορεί να έχει πολλές πατρίδες και ότι τα σύνορα καταργούνται όταν τα δάχτυλα μπαίνουν στα φαγωμένα τάστα, όταν η φωνή βγάζει αυτό το μοναδικό γρέζι για να τραγουδήσει, όταν σιγά-σιγά ταξιδεύουμε με τους ήχους ενός uptempo stop-time δωδεκάμετρου μπλουζ κομματιού με ένα soul συναίσθημα...

Τα μπλουζ του Σικάγο αλλά και ένα τρελλό fuse από blues - rock χάιδεψαν τα αυτιά μας και δόνησαν ολόκληρο το σώμα μας. Όλοι οι παιδικοί μας ήρωες από τα σπάνια βινύλια της Chess, από τον "Big" Willie Dixon και τον "Hoochie Coochie Man" Muddy Waters μέχρι την ιδιοφυϊα του John Lee Hooker και τα soul - rhythm and blues του Ray Charles έγιναν ένα μουσικό blend γεμάτο συναίσθημα και ρυθμό που θα θέλαμε σύντομα (pls) να ξαναζήσουμε.

Ο δυναμικός Νίκος "Jam" Τσιαμτσίκας στην φωνή και την κιθάρα, ο Παύλος Ξένος (J. Warbird) με τους ηλεκτρικά σοκ από την κιθάρα του, ο Γιάννης "Handsome" Σαμαράς με το γεμάτο μπάσο του, ο Τάσος "the Beast" Δημητριάδης με την μπλουζ καταιγίδα στα ντραμς και ο "Mr. Sax" Βαγγέλης Παναγιωταράκος με το γλυκό του σαξόφωνο δεν αντέγραψαν τραγούδια με ένα ακαδημαϊκό τρόπο (κάποια από αυτά μπορεί να τα βρει κανείς στο cd του Νίκου Τσιαμτσίκα «Messing with the Blues») αλλά κατέθεσαν την δική τους μουσική άποψη σε μια νύχτα που από τα βράχια της Βωλάξ μεταφερθήκαμε στην Halsted street του Σικάγο.

H μουσική έδειξε ότι ο κόσμος μας δεν είναι και τόσο μεγάλος όσο φανταζόμαστε! Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη βραδιά και ευχαριστούμε την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Εξωμβούργου για την διοργάνωση και την... ελεύθερη είσοδο! Την εκδήλωση –που έγινε στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου– κάλυψε και η τηλεόραση Tinos tv.

Boom, boom!

 

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το