Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Μια πολυεθνική λογοτεχνική γιορτή αποτέλεσε το Πρώτο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας που παρουσιάστηκε στην Τήνο (Χώρα / Βωλάξ / Πύργος). Ας θυμηθούμε τι έγινε πριν από οκτώ μήνες...

Η Κοινωνία των (δε)κάτων, μέσω της Λογοτεχνίας, μας έδωσε την δυνατότητα να ανοίξουμε τα μάτια μας σε άλλους πολιτισμούς και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τον Δήμο Εξωμβούργου, τον Δήμο Τήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού καθώς και με τους φορείς της Κύπρου: Atlantis Productions και Ιδεόγραμμα, έφερε στο νησί μας το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου!  

Ένας σημαντικός θεσμός, μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, με 26 λογοτέχνες (από τους προβλεπόμενους 28) από 17 συνολικά χώρες, σε τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις! Η οργάνωση είχε κάποιες ατέλειες, κάποια λάθη και κάποιες αβλεψίες, όμως, είναι ένας θεσμός που αξίζει και θα πρέπει να συνεχίσει. Ξέρουμε ότι θα επιδιωχθεί να γίνει θεσμός το φεστιβάλ και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Μακάρι! 

Σημασία έχει, όπως έγραψε και η Μικέλα Χαρτουλάρη στα Νέα, ότι «ήταν μια επιτυχία και μόνο το γεγονός ότι διοργανώθηκε και μάλιστα σε ένα μικρό νησί όπως η Τήνος» ή, όπως έγραψε ο Γιώργος Βιδάλης στην Ελευθεροτυπία:«Αξιέπαινη η προσπάθεια να γίνει θεσμός το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ στην Τήνο».

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο πολιτισμός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η λογοτεχνία μας έδωσε δύναμη για να αντέχουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το βιβλίο είναι μια απάντηση στις δύσκολες στιγμές, ανοίγοντας διέξοδο πέρα από την καθημερινότητα!

«Την εποχή των ισχνών αγελάδων θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος, μια Ελλάδα, που μέσω της λογοτεχνίας αντιστέκεται και που μας λέει πως τίποτε δεν είναι πιο αναγκαίο από την ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας. Ζούμε σε μια εποχή παράδοξη, σε έναν κόσμο περίεργο, όπου λατρεύονται περισσότερο οι ποιητές και λιγότερο η ποίηση», δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ντίνος Σιώτης.

Δίπλα στο μοναδικό γεωλογικά τοπίο, στο θεατράκι του χωριού, έλαβε μέρος η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ. Ήταν Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010. Παρουσιαστής της (και ψυχή του Φεστιβάλ) ο Ντίνος Σιώτης.

Η πιο απολαυστική παρουσίαση της βραδιάς ήταν αυτή της γλυκιάς Ρωσίδας Βέρα Πάβλοβα. Η ειδίκευσή της στην Ιστορία της Μουσικής ήταν φανερή μέσα από τα ποιήματα που μας διάβασε (Αυτοπροσωπογραφία σε προφίλ). Η βοήθεια από τον άντρα της και η συμμετοχή του κόσμου, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων και διασκέδασε τον κόσμο. 

Πρώτος, εμφανίστηκε ο κορυφαίος Κριτικός Λογοτεχνίας και συγγραφέας, Πιέρ Ασσουλίν από την Γαλλία. Ο Ασσουλίν είχε τιμηθεί το 2007, για το βιβλίο του Το Πορτρέτο, με το βραβείο Prix de la Langue Française.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η λογοτεχνική περσόνα Ζυράννα Ζατέλη–πάντα ανάμεσα σε φανατικούς φίλους της. Πολύ καλός και ο, βραβευμένος με το Alfaguara, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο από το Περού. Ο Κροάτης Ντάμιρ Σόνταν μας διάβασε δύο ποιήματά του: τον Ανταρκτικό και την Μαγκούρα. «Αναρωτιέμαι αν θ' αποκτήσω ποτέ μου μια μαγκούρα / σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι τυφλοί ή οι αξιοσέβαστοι γέροι [...] Θα μου χρειαστεί αυτή η μαγκούρα [...] που ενώνει τη γη με το χέρι [...]»

Χαθήκαμε, στην διήγηση του Θανάση Βαλτινού, με τον αρχιδιάκονο Νικόλαο που στο όνειρο της Μυρσίνης, της είπε «θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν». Το φινάλε με τον άντρα της Δημοσθένη, που άπλωσε το χέρι του για να την χαϊδέψει και αποκοιμήθηκε χωρίς να επιμείνει, μας άφησε μαγεμένους για κάποια δευτερόλεπτα...

Να θυμίσουμε τα ποιήματα των Κύπριων Μεχμέτ Γιασίν και Γιώργου Μολέσκη, ο πρώτος στην τουρκική γλώσσα και ο δεύτερος στην ελληνική, απέδειξαν περίτρανα τη γεφυροποιό δύναμη της λογοτεχνίας. «Ο τόπος μας είναι μικρός και μας μικραίνει επικίνδυνα», γράφει στο ποίημά του ο Μολέσκης. «Είμαι τουρίστας στο χωριό που γεννήθηκα. Τι παράξενο!», γράφει ο συντοπίτης του Γιασίν. Αν αυτή η συνομιλία, μέσα από την ποίηση, δεν γκρεμίζει τοίχους και δε σβήνει πράσινες γραμμές τίποτα δεν θα το κατορθώσει.

Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων, ανά τον κόσμο, μας αντάμειψε. Οι συγγραφείς που μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό, μας γέμισε. Ήταν μια υπέροχη βραδιά, γεμάτη λέξεις, συναισθήματα, λίγη αμηχανία και αρκετό... αέρα, που έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και χορούς, προσφορά του Δήμου Εξωμβούργου.

Στο θεατράκι μας είδαμε μεταξύ άλλων τους: Τσβετάνκα Ελένκοβα, Πάνο Καπώνη, Νίκη Μαραγκού, Τίτο Πατρίκιο, Μανώλη Ρουσάκη, Κώστα Τσόκλη, Μάγια Τσόκλη, Στέβη Φόρτωμα κ.α


 

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το