Έχουμε αναφέρει ξανά την διδακτορική διατριβή του Nικόλαου A. Mάστρακα (Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Γεωλογίας. Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών) με τίτλο «ο Γρανίτης της Τήνου και οι συνδεόμενοι με αυτόν σχηματισμοί Skarn» το 2006. H έρευνα είναι καθαρά επιστημονική και έχει σημασία να δούμε σε τι αναφέρεται, αφού μελετά μεταξύ άλλων τα πετρώματα του χωριού μας.
Η παρούσα έρευνα αναφέρεται στην πετρολογική και κοιτασματολογική μελέτη του πλουτωνίτη της νήσου Τήνου και την συνδεδεμένη μ' αυτόν μεταλλοφορία σεελίτη (βολφραμιούχος) τύπου skarn. Ο ασβεσταλκαλικού χαρακτήρα πλουτωνίτης δείχνει τεκτονικού–θερμομεταφορικού τύπου επαφή με τα πετρώματα του πλαισίου. Συνίσταται από δύο βασικές λιθολογικές φάσεις: έναν μεταργιλικού χαρακτήρα βιοτιτικό–κεροστιλβικό γρανοδιορίτη που τοποθετήθηκε γύρω στους 17Μα σε καθεστώς συμπίεσης σε θερμοκρασία ~770οC και πίεση ~5,2Kbars. Ο γρανοδιορίτης προήλθε από ένα μάγμα που ήταν αποτέλεσμα μερικής τήξης υλικών μανδυακής προέλευσης και πετρωμάτων του ανώτερου φλοιού. Ο δεύτερος λιθότυπος πλουτωνίτη είναι ένας περιφερειακά αναπτυσσόμενος υπεραργιλικός γρανιτικός–βιοτιτικός λευκογρανίτης.
Ο λευκογρανίτης τοποθετήθηκε γύρω στα 14Μα σε καθεστώς διαστολής σε θερμοκρασία ~680οC και πίεση ~2Kbars. Κρυσταλλώθηκε από μάγμα που προήλθε από την μερική τήξη του γρανοδιορίτη και των περιβαλλόντων μεταϊζημάτων. Γύρω από τον πλουτωνίτη σχηματίσθηκε άλως επαφής πάχους ~1km. Μέσα στην ζώνη του πυροξενικού κερατίτη εντοπίστηκαν σε δύο περιοχές της δυτικής επαφής του πλουτωνίτη οισχηματισμοί skarn πυροξένου–γρανάτη. Ο τύπος του skarn είναι «οξειδωτικός» εντούτοις διατηρούνται υπολέιμματα του αναγωγικού σταδίου (πλούσιοι σε εδεμβεργίτη πυρόξενοι και πλούσιοι σε γροσσουλάριο πυρήνες γρανατών που έχουν υποστεί ανθρακορρωγμάτωση).
Η μεταλλοφορία του σεελίτη εντοπίστηκε μέσα στην ζώνη του πυροξενικού κερατίτη ως αποτέλεσμα διηθητικών - μετασωματικών διαδικασιών. Οι μεγακρύσταλλοί του βρίσκονται σε ισορροπία με τον υδροθερμικό γρανάτη (ζωνώδεις κρύσταλλοι πλούσιοι σε ανδραδίτη με παλμική ζώνωση και ανισοτροπία) και έχουν αποτεθεί σε θερμοκρασία ~375οC (από ρευστά εγκλείσματα) και πίεση μικρότερη των 500bars.
Oλόκληρη η διατριβή (321 σελίδες) υπάρχει σε μορφή pdf στο διαδύκτιο.
Tο παραπάνω κείμενο αντιγράψαμε από την ιστοσελίδα: openarchives.gr
Μοιραστείτε το