Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!
Εισαγωγή

Η Τήνος είναι το ιδανικό νησί, για τους λάτρεις της πεζοπορίας (trekking). Ένας δαίδαλος πανάρχαιων μονοπατιών εξαιρετικής ομορφιάς, που συχνά διακλαδίζονται μεταξύ τους, περιμένουν τον επισκέπτη για να τον οδηγήσουν στις κρυφές και αρχέγονες τοποθεσίες του νησιού. Μοναχικές παραλίες, έρημες βουνοπλαγιές, κρυφές χαράδρες και τα μοναδικής ομορφιάς χωριά θα βρεθούν στον δρόμο σας. Εάν έχετε όρεξη για περιπέτεια και εξερεύνηση δεν θα δυσκολευτείτε πολύ να ανακαλύψετε αυτά τα μονοπάτια. Όλα τα χωριά είναι ενωμένα με καλντερίμια και αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που γνωρίζουν την αρχή και την πορεία αυτών –κυρίως κάποιας ηλικίας– θα σας καθοδηγήσουν πρόθυμα σ' αυτά.

Κάποτε στο νησί ήκμαζε η αγροκαλλιέργεια. Κατά την περίοδο αυτή, κτίστηκαν πολλά μονοπάτια για τη μεταφορά των αγαθών από το λιμάνι στα χωριά. Παρ' ότι το δίκτυο αυτό (που διατρέχει ολόκληρο το νησί) υπάρχει ακόμη και μάλιστα στις αρχικές του διαστάσεις, τα μονοπάτια σήμερα απειλούνται με καταστροφή. Τελευταία, με τo ενδιαφέρον πολλών για την φυσιολατρία, τον απαραίτητο εθελοντισμό και την εξέλιξη της επιστήμης (GPS) κάποια από αυτά έχουν ανοίξει, καθαριστεί και καταγραφεί. Βιβλία, ιστοσελίδες, αλλά και προσωπικές πληροφορίες μπορούν να βρεθούν, ενώ υπάρχουν οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι οι οποίοι οργανώνουν οδηγημένες διαδρομές το καλοκαίρι.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στη Βωλάξ και τα άλλα μέρη/χωριά δεν είναι πολύ μεγάλες και ακόμη και μέσα σε μια μέρα θα μπορέσετε να επισκεφτείτε μερικά από αυτά. Το καλοκαίρι, είναι καλό να ξεκινήσετε σχετικά πρωί ώστε να μην έχετε πρόβλημα με τον ήλιο και για να έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας μέχρι τη Δύση του ηλίου. Ενώ, πάλι, τα κοντινά μέρη γύρω από το χωριό αξίζει να τα δείτε όταν βασιλεύει ο ήλιος. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο θα βρείτε μικρά ποταμάκια, και την Άνοιξη, το τοπίο είναι γεμάτο με χρώματα και ευωδιές.

Ο Σύλλογος Βωλάξ, από το καλοκαίρι του 1998 και κατ' επανάληψη, έχει οργανώσει περιπάτους γύρω από το χωριό με ξενάγηση σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερµανικά). Πριν από χρόνια, μάλιστα, τις πεζοπορίες αυτές ακολουθούσαν οµιλίες µε συνοδευτικές προβολές διαφανειών στο θεατράκι. Ακόμη, η Λεόντειος Σχολή έχει πολύ συχνά βάλει το χωριό μας σε διάφορες πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές νέων από την Χώρα ή τις εγκαταστάσεις της Κοινότητας στην Κολυμπήθρα μέχρι τη Βωλάξ.


Πηγή πληροφοριών υπήρξαν
Κείμενο «πεζοπορίας» από την ιστοσελίδα TinosIsland.com
Η Ανεξερεύνητη Τήνος, Βάλυ Βαϊμάκη, Road, 2005

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά μικρών προτεινόμενων πεζοποριών στα μονοπάτια της Τήνου, πάντα με εκκίνηση το χωριό μας!

Σκοπός αυτών των περιπατητικών διαδρομών είναι να ανακαλύψουμε την μαγεία του τοπίου της Τήνου, να επιστρέψουμε εκεί που ανήκουμε –στην φύση– και να κατανοήσουμε το μεγαλείο της, να μάθουμε τα σωματικά μας όρια, να αναπνεύσουμε τον «καθαρό» αέρα και να χαζέψουμε τον ταξιδιάρικο ουρανό. Ίσως έτσι να αγγίξουμε το πέρασμα του χρόνου περπατώντας εκεί που έζησαν οι πρόγονοί μας...

Μοιραστείτε το