Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Περνάμε στον τέταρτο, κατά σειρά, προτεινόμενο περίπατο σε περιοχές γύρω από το χωριό μας. Και εδώ, ο σκοπός μας είναι να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, να χαρούμε την ησυχία, να νιώσουμε την δύναμη του του χρόνου και να αισθανθούμε το μεγαλείο της φύσης. Αυτή την πεζοπορία θα την βαφτίσουμε: Περίπατο στην «Κιουρά Καλαμάν». 

Θα ξεκινήσουμε από το υπαίθριο πέτρινο θεατράκι του χωριού και μετά από 2 ώρες, περίπου, θα βρεθούμε πάλι στο σημείο της εκκίνησης. Θα πούμε για άλλη μια φορά τα εξής: Όσοι θέλουν να κάνουν αυτήν τη βόλτα, θα χρειαστεί να έχουν έναν ελαφρύ εξοπλισμό: γερά και κλειστά παπούτσια, συμβατικό ντύσιμο ανάλογα την εποχή και τις κλιματολογικές συνθήκες, ένα μπουκάλι νερό, και ένα καλάμι ή ένα ραβδί. Μπορείτε φυσικά να έχετε ένα σακίδιο με πρόχειρη τροφή και θα ήταν καλό να πάρετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή.

Ξεκινάμε με κατεύθυνση προς νότο και σύντομα θα φτάσουμε στην ποτίστρα κάτω από τον λόφο του «Πέτασσου» (την ποτίστρα αυτή την βλέπουμε στα αριστερά μας όταν ερχόμαστε στο χωριό). Εμείς, θα στρίψουμε αριστερά για το λεγόμενο «Καμπί». Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο προς την «Κουκ»· δεξιά και αριστερά μπορούμε να εντοπίσουμε ξεχασμένους βράχους που ποτέ μας δεν είχαμε φανταστεί. Γρήγορα θα αισθανθούμε την σιωπή που βασιλεύει γύρω μας, μια άηχη μεγαλοπρέπεια. Πριν ξεκινήσουμε την κατηφόρα ας σταθούμε λίγο να αγναντέψουμε τον «Πετριάδο» (αριστερά επάνω), το ξωκλήσι της «Θεοσκέπαστης» και λίγο δεξιότερα (χαμηλά) το ιστορικό εκκλησάκι της «Καλαμάν», ο στόχος μας.

Ο χωματόδρομος εύκολα θα μας κατεβάσει μέχρι τη ρεματιά που ξεκινάει από τον Φαλατάδο, περνάει από τη «Κουκ» και συνεχίζει μέχρι το «Αγάπη». Λίγο μετά τη ρεματιά θα συναντήσουμε σ’ αριστερά μας ένα στενό δρομάκι που ανεβαίνει στον «Πετριάδο» (βλ. προηγούμενη προτεινόμενη διαδρομή). Η τοποθεσία που βρισκόμαστε ονομάζεται «Καστρί». Εμείς θα συνεχίσουμε τον ίδιο χωματόδρομο, που περνά από τη «Λαγούδ», και φτάνει ως την «Καλαμάν». Ενδείκνυται μια μικρή στάση στην τελευταία στροφή πριν το τέλος του δρόμου. Από εδώ ας κοιτάξουμε προσεκτικά τα ομοιώματα που φωτίζονται στο ουρανό… Ας αφήσουμε για λίγο τη φαντασία μας να περιπλανηθεί κοιτάζοντας τις βραχώδες μορφές και μετά ας ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας. Πολύ πιθανά να εκπλαγούμε από τα διάφορα χειροποίητα γλυπτά του Δημιουργού, με βάση το πως τα «βλέπει» ο καθένας μας. Νομίζω πως έτσι, το ενδιαφέρον μας θα ενισχυθεί και η φαντασία μας θα βοηθήσει να γευτούμε με όλες μας τις αισθήσεις την αξία του τοπίου.

Εύκολα μπορούμε να ανοίξουμε τη μεγάλη σιδερένια πόρτα που μας χωρίζει από την «Κιουρά Καλαμάν». Στο εκκλησάκι αυτό, την θαυματουργική του εικόνα, ευλαβούνται όλοι οι βωλακίτες αλλά και πολλοί προσκυνητές της Τήνου και της Ελλάδας. Αφού καθίσουμε στην πέτρινη αυλή του παρεκκλησίου ας ακούσουμε τη λέει η παράδοση για το ξωκλήσι και τη θαυματουργική εικόνα της Αγίας Άννας με την νεογέννητη Παναγία που βρίσκεται δεξιά στον ναίσκο, και που αυτή έδωσε την ονομασία «Καλαμάν». Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου εκτός από την εικόνα της Γέννησης της Παναγίας μπορούμε να παρατηρήσουμε το απλό αλλά ωραίο μαρμάρινο βήμα, έργο του Γιάννη Φιλιππότη από τον Πύργο, που φτιάχθηκε στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εδώ και κάποια χρόνια μια μικρή πέτρινη σπηλιά, με το σιδερένιο άγαλμα της Παναγίας των Χαρίτων –και η οποία έχει έρθει από τη Θεσσαλονίκη– έχει τοποθετηθεί έξω από αυτόν τον ιερό χώρο. Η περιοχή είναι πολύ ωραία (έχει δεντροφυτευτεί εδώ και δυο δεκαετίες) και παλιά αποτελούσε την περιοχή με τα καλύτερα και τα περισσότερα αμπέλια που άνηκαν στην Εκκλησία. Ίσως μπορούμε να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία πριν ρίξουμε μια τελευταία ματιά προς την «Παχυάν-άμμο» και τα «Περάματα»…

Ώρα είναι να επιστρέψουμε. Θα πάρουμε το μονοπάτι που πηγαίνει από τα χωράφια όπως συνηθίζουν να κάνουν οι χωρικοί για να πάμε στην «Αγία Μαρίνα» και από εκεί στην περιοχή «Πετρακάκη», προς την είσοδο του χωριού. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει απέναντι από την Κιουρά-Καλαμάν, από μια μικρή ξύλινη πόρτα, και καταλήγει σε μια άλλη ξύλινη πόρτα στην περιοχή Καμπί, εκεί που σήμερα στρίβουν τα λεωφορεία των επισκεπτών).

Φτάνοντας στο «Καμπί» μπορούμε να επιλέξουμε από ποιο δρόμο θα φτάσουμε στο θεατράκι. Κάποιοι, αν θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν μια μικρή διαδρομή, για μισή ώρα περίπου. Είναι μια καλή ευκαιρία για να δουν τη θέα που απλώνεται, βόρεια του χωριού. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη, για μικρούς και μεγάλους. 

Θα πάμε μέχρι του «Βοράκι τ’ Αλώνι» ή «Άπλωμα», περνώντας δεξιά από το χωριό (από τον λεγόμενο περιφερειακό δρόμο). Από το «Άπλωμα» μπορούμε να κοιτάξουμε τη θέα που ξεδιπλώνεται μέχρι τη θάλασσα της «Κολυμπήθρας». Μπορούμε επίσης να θαυμάσουμε τον μεγάλο βράχο βοριοδυτικά του χωριού και να προσπαθήσουμε να του δώσουμε μια μορφή με την φαντασία μας. Αυτή την ώρα τα γύρω βουνά χρωματίζονται από το ηλιοβασίλεμα και ροδίζουν όλη την περιοχή σαν κάποιος επαγγελματίας καλλιτέχνης να έχει αποθανατίσει με τον χρωστήρα του τα δημιουργήματα του Δημιουργού. Ας μείνουμε σιωπηλοί και ας αφήσουμε να μας κυριεύσει το μεγαλείο της φύσης. 

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε για να ξεκουραστούμε! Ας πιούμε κάποιο αναψυκτικό, μία μπύρα, και ας κουβεντιάσουμε για όσα είδαμε και για τις προσπάθειες που καταβάλαμε μαζί όλο αυτό το απόγευμα. Μπορεί ο ένας να δανείσει στον άλλο την φωτογραφική του μηχανή και να ξαναθυμηθούμε όλοι μας τον περίπατο αυτό. Καλή συνεχεία, μια άλλη φορά. 

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από τα τόσα ξωκλήσια που μπορεί κάποιος να δει αν βρίσκεται στην περιοχή της Κιουράς-Καλαμάν...


Η Κιουρά Καλαμάν.


Οι πίσω όψεις του Αγ. Μάρκου και της Αγ. Μαρίνας.


Η Θεοσκέπαστη όπως φαίνεται από την περιοχή "Καστρί".


Άλλα δύο ξωκλήσια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και ανήκουν στο χωριό του Φαλατάδου.

 

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το